Skocz do zawartości

Pierwszy porter bałtycki - dofermentowanie


sebalodz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

Na 10 warkę popełniłem swój pierwszy Porter Bałtycki.

 

W skrócie:

wyszło 30l z 21 BLG

zadałem ok, 0,4 - 0,5 l drożdży Safalger W 34/70 po lagerze

czas fermentacji burzliwej to 17 dni

temperatura fermentacji spadała od 14 do 10 stopni i na ostatnie 4 dni podniesione do 13 stopni

zacieranie 10 minut w 55 stopniach, 30 minut w 63 stopniach oraz 40 minut w 70 stopniach

 

Dzisiaj zlałem na cichą i zmierzone BLG wychodzi ok 7,5.

Moje pytanie jest takie czy to nie za duże BLG? :)

Mogę przenieść do 2-4 stopni na lagerowanie czy może jeszcze potrzymać w 14 z nadzieją, że odfermentuje jeszcze trochę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja byłem w podobnej sytuacji tylko na drożdżach S-23 trzymałem tydzień (po przelaniu) w 12-14 stopniach i zeszło najwyżej o 0,5 blg a może nawet nie bo na moim spławiku 0,5 to błąd pomiarowy.

Ale ja za cienki w uszach jestem żeby ci coś konkretnie poradzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Im większy ekstrakt tym wytrawniej zacieram, żeby później nie zostać z niefermentowalnym ulepkiem, drożdży widać było całkiem sporo, ale 22blg lagera to ja bym przez co najmniej miesiąc nie ruszał przed pierwszym pomiarem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a górniaka? mam podobną sytuację z RISem, w 17 dni na burzliwej BLG spadło z 21,5 do 7,5. Mam możliwość zlania to na cichą albo do jutra, albo dopiero za dwa tygodnie.

Powinienem poczekać? Zacierany na wytrawnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.