Jump to content

Whisky Stout - prośba o ocenę receptury


halski
 Share

Recommended Posts

Zostało mi trochę surowców i pomyślałem, że mogę uwarzyć z tego niewielką warkę Whisky Stouta.

 

Oto mój pomysł:

Ekstrakt: 12 blg

16,8 litra (tak wylicza Brewtarget)

 

2 kg pale ale Strzegom (47%)

1,6 kg - Bruntal whisky (niestety, nie mam więcej) (37%)

300 g jęczmień prażony Strzegom (7%)

250 g Czekladowy 400 (6%)

150 g karmelowy 600 (3%)

 

Chmiele:

25g Iunga 60 min

20 g Chinook na cichą

 

Drożdże:

US-04

 

Zacieranie: ok. 65 stopni

Jestem początkujący, więc byłbym wdzięczny na wskazanie błędów.

Edited by halski
Link to comment
Share on other sites

Aromat Chinooka będzie pasował? Chyba bym zostawił bez chmielenia na aromat, albo zmienił na Chinook 60', Iunga 0'. To piwo raczej będzie długo sie układało, aromat z cichej ucieknie.

Link to comment
Share on other sites

W McStoucie było chyba mniej słodu whisky, 30% ma Smokey Joe

Edit: widzę że masz Bruntala, on nie jest hardkorowy. Ogólnie mi się do końca nie komponuje wędzonka (zarówno drewniana jak i torfowa) z amerykańskimi chmielami, ale to jest mój gust.

Edited by Sławek
Link to comment
Share on other sites

Smokey Joe dla mnie mógłby być znacznie bardziej wędzony, więc nie boje się tego Bruntala. Gdybym miał go więcej to strzelałbym w zasyp 50:50. Z amerykańskiego chyba rzeczywiście mogę zrezygnować. Drożdże S:04.

Edited by halski
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.