Skocz do zawartości

Pale Ale kolegi Lechst


Pieron

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na pierwsze piwo wyszło super. Szkoda, że nie opisujesz swoich poczynań.

 

Kolor żółty, lekko mętny.

Nagazowanie jak najbardziej prawidłowe.

Piana drobna, utrzymująca się na szkle, porządna czapa na powierzchni do końca.

Zapach ładnie chmielowy.

W smaku mocno nachmielony, po chwili znika.

 

Bardzo przyzwoite piwo. Dzięki wielkie :ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam!

Dzięki Pieron za pochlebną opinię!

To pale ale było moim pierwszym piwem warzonym ze słodów.

Później uwarzyłem jeszcze stouta owsianego, niedawno koźlaka -

wyszedł trochę zbyt mocny - 20°Blg, po burzliwej ma jakieś 7°Blg.

W smaku trochę słodki, ale chyba nachmielony odpowiednio i,

jak na mój amatorski gust, niezły.

Teraz właśnie próbuję zrobić coś w stylu pilsnera i przy okazji

mam pytanie.

Jak zadajecie drożdże dolnej fermentacji?

Miałem saflager w-34/70, nie wiedziałem, w jakiej tremperaturze

je rehydratować. Czy wsypać je do wody 20°C, czy lepiej do zimnej

~ 15°C, czy może lepiej zrobić jakiś starter, a później dodać go do schłodzonej brzeczki?

Przy koźlaku drożdże rehydratowałem w 20°C i wlałem do brzeczki ok. 20°C. Potem wstawiłem

do pokoju 12°C. Przy pilsnerze rehydratowałem przy ok. 15-17°C i dodałem do brzeczki o tej samej temp.

Podobno drożdże nie lubią skoków temperatury, ale czy wystartują w niskiej?

Pilsner póki co jest w 'burzliwej' ale piana jest dość mała - od 8 dni taka sama - tak z 1cm.

 

pzdr,

Lech

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.