Jump to content
Sign in to follow this  
Pieron

Pale Ale kolegi Lechst

Recommended Posts

Jak na pierwsze piwo wyszło super. Szkoda, że nie opisujesz swoich poczynań.

 

Kolor żółty, lekko mętny.

Nagazowanie jak najbardziej prawidłowe.

Piana drobna, utrzymująca się na szkle, porządna czapa na powierzchni do końca.

Zapach ładnie chmielowy.

W smaku mocno nachmielony, po chwili znika.

 

Bardzo przyzwoite piwo. Dzięki wielkie :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

Dzięki Pieron za pochlebną opinię!

To pale ale było moim pierwszym piwem warzonym ze słodów.

Później uwarzyłem jeszcze stouta owsianego, niedawno koźlaka -

wyszedł trochę zbyt mocny - 20°Blg, po burzliwej ma jakieś 7°Blg.

W smaku trochę słodki, ale chyba nachmielony odpowiednio i,

jak na mój amatorski gust, niezły.

Teraz właśnie próbuję zrobić coś w stylu pilsnera i przy okazji

mam pytanie.

Jak zadajecie drożdże dolnej fermentacji?

Miałem saflager w-34/70, nie wiedziałem, w jakiej tremperaturze

je rehydratować. Czy wsypać je do wody 20°C, czy lepiej do zimnej

~ 15°C, czy może lepiej zrobić jakiś starter, a później dodać go do schłodzonej brzeczki?

Przy koźlaku drożdże rehydratowałem w 20°C i wlałem do brzeczki ok. 20°C. Potem wstawiłem

do pokoju 12°C. Przy pilsnerze rehydratowałem przy ok. 15-17°C i dodałem do brzeczki o tej samej temp.

Podobno drożdże nie lubią skoków temperatury, ale czy wystartują w niskiej?

Pilsner póki co jest w 'burzliwej' ale piana jest dość mała - od 8 dni taka sama - tak z 1cm.

 

pzdr,

Lech

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.