Jump to content

zatrzymana fermentacja


michal1910g
 Share

Recommended Posts

Witam!

 

28 grudnia uważyłem "ejla" o początkowym BLG = 13,5. Zadałem dwutygodniowe drożdże z gęstwy po stoucie. Fermentacja ruszyła bez problemów. Po dwóch tygodniach postanowiłem przelać na cichą, choć ku mojemu zaskoczeniu BLG spadło tylko do 7.5. Mimo to przelałem, a gęstwę zebrałem do słoika. Dziś jest już 4 dzień na cichej i dalej jest 7.5 BLG. Z Beer Smith wynika, że powinno zejść jeszcze 2.5 BLG co i tak moim zdaniem trochę dużo.

Zastanawiam się co zrobić. Czy zrobić może mały starter z tej gęstwy i wlać spowrotem czy czekać i w razie czego zabutelkować bez dodawania cukru do refermentacji - tak na wszelki wypadek?

 

Co sugerujecie?

Dzięki

Link to comment
Share on other sites

Przy kolejnej warce zrób test FFT, będziesz wiedział jaka jest ostateczna fermentowalność brzeczki.

 

Co do tego piwa, możesz spróbować podnieść lekko temperaturę, żeby ożywić drożdże (chociaż ja bym je zostawił w spokoju).

Link to comment
Share on other sites

Możesz odebrać piwa do słoika i zaszczepić piekarskimi. Jak ruszą to musisz chyba zaszczepić nowymi drożdżami piwo.

Po jakim piwie jest gęstwa? Mocno zmasakrowane drożdże mogą niedofermentowywać piwa.

Link to comment
Share on other sites

Niewątpliwie test byłby pomocny. Będę pamiętał następnym razem :|

Test FFT możesz nadal zrobić, serdecznie to polecam.

Jakby wyszło z testu mniej niż 7.5Blg (a jestem pewien że tak będzie), przenieś fermentor w cieplejsze miejsce.

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Mam podobny problem, ale z piwem z brewkitu coopers IPA. Początkowe blg 11, temp. fermentacji 19-21°C. 13.01 postawiłem piwo na burzliwą, ruszyło z kopyta po paru godzinach. Brzeczka była bardzo mocno napowietrzona. Wczoraj piwo jeszcze fermentowało w miarę normalnie, Dziś kiedy się obudziłem temperatura spadło do około 17-18°C i fermentacja zatrzymała się. Mimo podniesienia temperatury do póki co 20°C z fermentacja dalej stoi. Po sprawdzeniu cukromierzem wychodzi na to, że piwo odfermentowało do 2,5-3 blg. Chciałbym się dowiedzieć do ilu blg powinno zejść takie piwo, czy zlewać je już na cichą i czy spadek temperatury nie był na tyle niekorzystny dla drożdży, które teraz nie dadzą rady przerobić reszty cukrów.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie cukromierze mam 2, mimo to jednak co jakiś czas robię takie próby:

- pomiar w czystej wodzie o temp. 20C

- przybliżony pomiar w wodzie z rozpuszczonym cukrem

- pomiar w wyższych temperaturach i skalowanie według Beer Smith

 

Myślę, że to rozwiewa jakiekolwiek wątpliwości.

Link to comment
Share on other sites

michal1910g dzięki wielkie. Że nie zejdzie do zera to wiem, ale według ogólnej instrukcji coopers'a powinno zejść do 1blg. Generalnie nie martwi mnie 3blg, bo piwo przynajmniej nie jest wodniste i ma trochę ciała. Dziś spiłem próbkę i muszę powiedzieć, że nie wyczuwam niczego niepokojącego - wręcz przeciwnie. Bardziej boję się o granaty.

Edited by ModyCHOW
Link to comment
Share on other sites

michal1910g dzięki wielkie. Że nie zejdzie do zera to wiem, ale według ogólnej instrukcji coopers'a powinno zejść do 1blg. Generalnie nie martwi mnie 3blg, bo piwo przynajmniej nie jest wodniste i ma trochę ciała. Dziś spiłem próbkę i muszę powiedzieć, że nie wyczuwam niczego niepokojącego - wręcz przeciwnie. Bardziej boję się o granaty.

Po co chcesz zlewać? Tym bardziej po 4 dniach?! Ja bym zostawił jeszcze na 2tyg i w butelki.

Do ModyCHOW

 

Już spokojnie możesz dawać na cichą i nie oczekuj, że BLG zejdzie do zera jak np. wino.

A takie rady to jakaś pomyłka.

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.