Jump to content

Przyprawa papryka wędzona w piwie


alert
 Share

Recommended Posts

Czy ma ktoś doświadczenie w używaniu przyprawy - papryki wędzonej w piwie? Ostatnio narzeczona wsypała trochę do smażącego się na patelni mięsa i w całej kuchni unosił się ładny aromat wędzonki. Myślę, że w piwach wędzonych może to być ciekawy dodatek, a nie mogę znaleźć receptury, która jej używa.

Link to comment
Share on other sites

Czy ma ktoś doświadczenie w używaniu przyprawy - papryki wędzonej w piwie? Ostatnio narzeczona wsypała trochę do smażącego się na patelni mięsa i w całej kuchni unosił się ładny aromat wędzonki. Myślę, że w piwach wędzonych może to być ciekawy dodatek, a nie mogę znaleźć receptury, która jej używa.

Nie napisałeś o jaką paprykę chodzi.

http://www.homebrewtalk.com/f76/sarano-blonde-pepper-beer-226050/

 

Na pewno u amerykanów znajdziesz coś więcej.

Link to comment
Share on other sites

Czy ma ktoś doświadczenie w używaniu przyprawy - papryki wędzonej w piwie? Ostatnio narzeczona wsypała trochę do smażącego się na patelni mięsa i w całej kuchni unosił się ładny aromat wędzonki. Myślę, że w piwach wędzonych może to być ciekawy dodatek, a nie mogę znaleźć receptury, która jej używa.

Nie napisałeś o jaką paprykę chodzi.

http://www.homebrewt...er-beer-226050/

 

Na pewno u amerykanów znajdziesz coś więcej.

Niestety wiem tylko tyle, że jest to czerwona papryka wędzona kupiona na targowisku w woreczkach strunowych.

 

Propunuję jako przekąska do wędzonki piwnej :) Alert, jakie masz doświadczenie w piwach wędzonych?

Doświadczenie mam zerowe dlatego powoli przymierzam się do warzenia czegoś wędzonego.

Link to comment
Share on other sites

Jest ona drobno krojona? Jeśli nie, to możesz chyba wywnioskować, czy jest to mała chili, japanelo, czy inna, czy zwykła - słodka, jaki kolor? Czy jest ostra? Może fotka?

Link to comment
Share on other sites

Masz małe szanse na uzyskanie wędzoności w piwie przy użyciu wędzonej papryki. Ewentualnie musiałbyś jej strasznie dużo dać, co potem da warzywne posmaki. Papryki w piwowarstwie stosuje się głównie do uzyskania ostrości gotowego piwa.

 

Ja stosowałem i stosuję odmiany meksykańskie, mocno wędzono, w smaku (podczas normalnego próbowania) mające bardzo dużo czekolady, śliwek, rodzynek - a i tak praktycznie nic z tego nie trafia do gotowego piwa.

Link to comment
Share on other sites

a i tak praktycznie nic z tego nie trafia do gotowego piwa.

 

 

 

Wydaje mi się, że uzyskałem dobry efekt przy zastosowaniu odmiany Mulato. Udało mi się wychwycić analogię w smaku i zapachu przy zastosowaniu tej papryczki w jedzeniu i w gotowym piwie. Zdaje się, że wrzuciłem ją na 20 min gotowania.

Edited by BuDeX
Link to comment
Share on other sites

Jest ona drobno krojona? Jeśli nie, to możesz chyba wywnioskować, czy jest to mała chili, japanelo, czy inna, czy zwykła - słodka, jaki kolor? Czy jest ostra? Może fotka?

Jest czerwona w proszku i słodka (i wędzona oczywiście)

Link to comment
Share on other sites

Planowałem uwarzyć takie piwo z wędzoną papryką ostrą w proszku, ale...warząc zapomniałem ją wsypać do gara ;). Niemniej, myślę że jak nie masz innego pomysłu, to możesz spróbować, tylko na Twoim miejscu użyłbym wędzonej ostrej, około 1 łyżki.

Link to comment
Share on other sites

a i tak praktycznie nic z tego nie trafia do gotowego piwa.

 

 

 

Wydaje mi się, że uzyskałem dobry efekt przy zastosowaniu odmiany Mulato. Udało mi się wychwycić analogię w smaku i zapachu przy zastosowaniu tej papryczki w jedzeniu i w gotowym piwie. Zdaje się, że wrzuciłem ją na 20 min gotowania.

 

A to piwo było stoutem czy czymś pośrednim? Ja generalnie bardziej odnajduję podobne analogie w smaku Mulato co w Stoucie, bo to mocno wysuszona papryczka :)

 

Co do 1 łyżki, to biorąc pod uwagę różnice w ostrości, to ja nie mierzyłbym na łyżki, a sypnął tak z 15 g minimum.

Link to comment
Share on other sites

Ze względu na brak doświadczenia w wędzonkach sugerowałbym wykonać 20litrów całości normalnie. Potem odlać 5 litrów i tu dodać paprykę czy inne dodatki. Wystudzić, napowietrzyć i zaszczepić drożdżami w wiaderku 10 litrów. W przypadku klęski niewiele się zmarnuje.

Link to comment
Share on other sites

a i tak praktycznie nic z tego nie trafia do gotowego piwa.

 

 

 

Wydaje mi się, że uzyskałem dobry efekt przy zastosowaniu odmiany Mulato. Udało mi się wychwycić analogię w smaku i zapachu przy zastosowaniu tej papryczki w jedzeniu i w gotowym piwie. Zdaje się, że wrzuciłem ją na 20 min gotowania.

 

A to piwo było stoutem czy czymś pośrednim? Ja generalnie bardziej odnajduję podobne analogie w smaku Mulato co w Stoucie, bo to mocno wysuszona papryczka :)

 

Co do 1 łyżki, to biorąc pod uwagę różnice w ostrości, to ja nie mierzyłbym na łyżki, a sypnął tak z 15 g minimum.

To było coś takiego ;) Mocno pikantny porter :)

http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__80#entry264089

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.