Jump to content

Browar Zakątki Chmielowego Ogrodu by Simer17 ;)


simer17
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów;)

 

Piwowarem domowym jestem od niedawna, założyłem zeszyt piwowara lecz zapiski ręczne w zeszycie średnio mi wychodzą, w wypadku małych zmian trzeba skreślać coś, kartki się mną itp. Postanowiłem więc że lepsza będzie forma elektroniczna a na dodatek mogą się komuś przydać z forum informacje zawarte w tym temacie, jak uczę się na błędach, co sobie chwalę a co uważam za niewypał itd ;) Dodatkowo również chętnie posłucham uwag innych co do moich poczynań.

 

W temacie będę opisywał zarówno co za piwo aktualnie warzę/mam w planach, będę podawał receptury oraz zdawał relację jak wyszło dane piwo.

 

Opisywać będę również sprzęt który posiadam lub mam zamiar dokupić, czy jestem z niego zadowolony lub nie oraz co tylko jeszcze istotnego mi do głowy przyjdzie ;)

 

Przygodę z piwowarstwem zapoczątkował u mnie między innymi Kopyr, jak i to że lubię się napić dobrego piwa i po prostu postanowiłem nauczyć się takie piwa produkować sam ponieważ uznałem że nie wiele osób robi własne piwo i to fajna sprawa ;)

Zaczęło się od kompletowania sprzętu, i tu posłużę się zdjęciami będzie prościej opisać co kupiłem.

 

Zakupy na Browamatorze oraz allegro i waga kuchenna w euro rtv-agd :D :

 

http://www.piwo.org/...ge/6216-zakupy/

 

I tu mile zaskoczyła mnie waga. Firmy łucznik, kosztowała chyba 40 zł, waży od 1g do 5 kg przy czym jest naprawdę bardzo dokładna więc zarówno można na niej odważyć parę kg słodu jak i chmiel lub cukier co do grama.

 

Między czasie zrobiłem sobie kapslownicę stołową która działa również bardzo dobrze. Jakieś metalowe elementy w domu miałem, farbę, spawarkę itp więc jedyny koszt to głowica którą zrobił mi tokarz za bodajże 30 PLN.

 

http://www.piwo.org/...ownica-stolowa/

 

Po tych zakupach przystąpiłem do uwarzenia mojego pierszego piwa którym miała być AIPA z gotowego zestawu na słodach z browamatora ;)

 

22:10.2014r

 

WARKA 1 AIPA 14 BLG 18.5l

 

Skład:

Słód Pale Ale Weyermann® 5,2 kg

Słód Carapils Weyermann® 0,4 kg

Słód Carared Weyermann® 0,4 kg

 

 

Zacieranie:

18l wody do zacierania

 

63°C - 33min

72°C - 30min

77°C - 5 min wygrzew

 

Wysładzanie:

2 X 5.5 l wody o temp 65 °C

 

Odebrałem Łącznie 22l 14 BLG

Wydajność około 55 % - mała :/

 

Gotowanie:

75 min

 

Chmielenie:

60 min – 27g Chinook 2013 USA

10 min – 40g Cascade USA + 23g Chinook

0 min – 20g Cascade + 61g Citra USA + 10g chinook

 

Chłodzenie: W wannie w 2 godziny do 26°C

Drożdże:

US-05 1 saszetka uwodniona 30 minut przed zadaniem

 

Drożdże zadane w 26° C

8 dni burzliwej oraz 7 dni cichej - zeszło do 4.5 BLG

 

Uwagi:

Po pierwszej warce parę uwag jest. Po pierwsze próba jodowa wskazała po 25 minutach że już jest zatarte co mnie zdziwiło bardzo, myślałem że wskaźnik jodowy jest coś nie ok, co się okazało, nowoczesne słody potrafią się już w 15 minut zatrzeć ;)

W związku z tym wyniknął kolejny błąd, a mianowicie, chcąc uzyskać piwo o średniej pełni i średnim stopniu odfermentowania nie należy zacierać po 30 minut w 62 i 72 °C, lecz najlepiej zacierać na lenia w 66 °C Np, gdyż po pierwszych 30 minutach w 62°C słód może być już zupełnie zatarty- na słodko.

Kolejną sprawą jest że wylałem 3.5l chmielin które można było lepiej odfiltrować.

Kolejny błąd - niska wydajność. Zamiast 20l 15.5 BLG wyszło 18.5l 14 blg . Przyczyna ? Po zasięgnięciu info na forum okazało się że dałem za mało wody do wysładzania oraz jej temperatura była zbyt niska ;)

Uwagi co do chłodzenia - Chłodzenie w wannie to jest porażka, noszenie wiader z wodą ze studni, ciągłe wymienianie wody oraz jej mieszanie, długi czas chłodzenia oraz itak za wysoka temp. zadania drożdży, spacery z garem wrzątku- planowany zakup chłodnicy zanurzeniowej w przyszłości.

 

W wolnych chwilach uzupełnię wpisy z kolejnych warek ;)

Edited by simer17
Link to comment
Share on other sites

jedyny koszt to głowica którą zrobił mi tokarz za bodajże 30 PLN.

 

Cześć

Ja też robiłem kapslownicę samemu lecz użyłem głowicy z kapslownicy młotkowej koszt od 8 do 14 zł .Na dłuższą metę polecam kegi mniej pierdzielenia a i piwo lepsze z kega.

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za radę, o kegach myślę powoli ale to raczej w przyszłości gdyż na razie mam inne istotniejsze wydatki tak że na razie do końca sezonu piwowarskiego czyli pewnie gdzieś do końca maja tylko butelki a po wakacjach mam nadzieję już się uda skompletować sprzęt do kegowania ;)

Tym czasem uzupełniania tematu ciąg dalszy, czyli:

 

Data: 15.11.2014

WARKA 2 - APA 13,9 BLG 25 L

 

Skład:

Słód Pale Ale Strzegom 5 kg

Słód Pilzneński Strzegom 1 kg

Słód Carared Weyermann® 50 EBC 0,25 kg

Słód Castle Malting Cara Gold 120 EBC 0,25 kg

 

 

Zacieranie:

20l wody do zacierania

 

63°C - 45 min

72°C - 20 min

77°C - 5 min wygrzew

 

Wysładzanie:

2 X 8l wody o temp. 77 °C

 

Odebrałem Łącznie 29l brzeczki 14 BLG

Wydajność około 63 % - wyraźna poprawa w porównaniu do ubiegłej warki !

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

60 min – 15 g Simcoe USA

20 min - 10 g Amarillo USA

10 min - 10 g Cascade + 10 g Amarillo

5 min - 10g simcoe + 10 g Cascade + 10g Amarillo

0 min - 20g Cascade + 10 g Amarillo

Na zimno na cichą:

27 g Simcoe + 8g Amarillo + 3g Cascade ... :D

Chłodzenie: W wannie w 2,5 godz. do 24 °C

Drożdże:

US-05 1 saszetka uwodniona 30 minut przed zadaniem

 

Drożdże zadane w 24 °C

14 dni burzliwej oraz 7 dni cichej - zeszło do 3.5 BLG

 

Uwagi: Poprawa wydajności to na plus ;)

Niestety chłodzenie po raz kolejny uporczywe i po raz kolejny trochę za wysoka temperatura fermentacji.

Filtrator z pończochy oraz druciaka dobrze dał radę przy zlewaniu z chmielenia na zimno.

Zbyt mała ilość fermentorów spowodowała że przy chmieleniu na zimno wyszło tak że musiałem butelkować z fermentora bez kranika :/ Co było dość uporczywe. Kolejna sprawa to nie jestem zadowolony z zaciągania piwa ustami, w przyszłości planowany zakup jeszcze jednego fermentora plus jakiejś super pompki do zaciągania piwa oraz chłodnicy zanurzeniowej.

Edited by simer17
Link to comment
Share on other sites

Końcem roku 2014 postanowiłem lekko doposażyć mój browar domowy, zakupione zostało parę rzeczy takich jak chłodnica zanurzeniowa :
http://www.piwo.org/.../6458-imag1594/
Profesjonalna pompka do zaciągania/transferu brzeczki :
http://www.piwo.org/.../6463-imag1598/
Oraz parę dupereli z browamatora typu dodatkowy fermentor z termometrem, oxi, desprej, kapsle, składniki do kolejnego piwa itp. W związku z komplikacjami z wysyłką dostałem za darmo 100g motueki co mnie ucieszyło :D :
http://www.piwo.org/.../6457-imag1372/

I tak już dotarliśmy do aktualnego stanu rzeczy, rok 2015 i:

Data : 3 stycznia 2015 - Pierwsza warka w tym roku !
WARKA 3 - NZ IPA

Skład:
Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ® - 5 kg
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 1 kg
Słód karmelowy jasny Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® - 0,4 kg
Cukier 150g

Zacieranie:
20l wody do zacierania
" Na lenia "

65-68* 50min
77°C - 5 min wygrzew ( z obawy o zbyt małą ilość cukrów fermentowalnych z powodu minimalnie wyższej temp. zacierania niż planowałem dosypałem awaryjnie 150g cukru)

Wysładzanie:
2 X 7l wody o temp 77°C

Odebrałem Łącznie 27 L 15.5 BLG
Wydajność

Gotowanie:
75 min

Chmielenie:
60 min - 10 g Rakau 2014 (NZ) 10,7 % A-A
30 min - 20 g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A
13 min - 20g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A
8 min - 50g Rakau 2014 (NZ) 10,7 % A-A
3 min - 10 g Rakau 2014 (NZ) 10,7 % A-A + 30 g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A
Chmielenie na zimno:
40 g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A
30g Rakau 2014 (NZ) 10,7 % A-A

Chłodzenie: Chłodnicą zanurzeniową w 1 godz. z 100 °C do 18 °C przy małym przepływie wody
Drożdże:
US-05 1,5 saszetki , uwodniona 30 minut przed zadaniem

Drożdże zadane w 18 °C - W fermentorze 22.5 L 16 BLG

Uwagi: Jestem zadowolony z chłodnicy zanurzeniwej ;) Bardzo praktyczna i wygodna w porównaniu do chłodzenia w wannie. Do tego dość ekonomiczna, przy małym przepływie wody bez problemu w godzinę schłodziła do 18 °C do tego gorąca woda została podana wężem do wanny aby piwowar mógł wziąć kąpiel po warzeniu :F POLECAM ! :D
"Pompka" ze strzykawki skutecznie eliminuje nie higieniczne zaciąganie brzeczki ustami ;)
Niestety dostałem w gratisie więcej Motueki, a szkoda, bo jak dla mnie Rakau ma znacznie lepszy aromat . Naprawdę bardzo ładny i wolał bym jego więcej dostać :D

Edited by simer17
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

I czas odgrzać kotleta :D Nie było mnie na forum trochę czasu, temat zaniedbałem, ale czas nadrobić straty ;) Jakieś tam zapiski w zeszycie miałem więc tu to usystematyzuję ;)

 

Data :  21 luty 2015 
WARKA 4 - Szybkie Pale Ale

Skład:
Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ® - 5 kg

chmiel Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A

Drożdże us05

Zacieranie:
15l wody do zacierania
" Na lenia "
65-67 °C 50 minut, 

wygrzew do 77 °C


Wysładzanie:
2 X 8l wody o temp 77°C

Odebrałem Łącznie 25 L 13 BLG
Wydajność

Gotowanie:
75 min

Chmielenie:
60 min - 20 g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A
10min - 35g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A
5 min - 35g Motueka 2014 (NZ) 7,2 % A-A


Chłodzenie: Chłodnicą zanurzeniową w 1 godz. z 100 °C do 20°C przy małym przepływie wody
Drożdże:
US-05 1 saszetka , uwodniona 30 minut przed zadaniem

Drożdże zadane w 18 °C - W fermentorze 21 L 13.5 BLG

Uwagi: Piwo uwarzone na szybko z tego co miałem pod ręką. Proste, tanie, dupy nie urywało ale pijalne. 

Edited by simer17
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.