Jump to content

ekstrakt coopers pszeniczny


suri
 Share

Recommended Posts

Cześć, ktoś kiedyś pisał żeby pszenicy nie przelewać na cichą tylko od razu po burzliwej w butelki...czy bez przelewania jest smaczniejsze piwko?? próbował ktoś kiedyś bez cichej i "z"??

 

i ostatnie pyt. maltoza- suchy ekstraky pszeniczny 1kg rozumiem, ze to najlepsza opcja do tej puchy piwa? bez zadnej glukozy dodatkowej, cukru itp?

Pozdr

Link to comment
Share on other sites

W cichej w chodzi np o to żeby lepiej wyklarować piwo, odebrać drożdże, zadać dodatki. Drożdży z pszenicznych lepiej nie brać do kolejnych piw, klarowność jest Ci nie potrzebna, chmielenia na zimno nie robisz (?). Ekstrakt jest najlepszym dodatkiem do puchy. Polecam jednak płynny bo łatwiej go rozpuścić.

Link to comment
Share on other sites

Drożdży z pszenicznych lepiej nie brać do kolejnych piw

A dlaczego?

No właśnie,dlaczego ?

bo drożdże pszeniczne szybciej mutują ,ale drugi raz można użyć bez przeszkód ,a i trzeci spokojnie

 

daruj sobie cichą,nie będzie z niej żadnego pożytku ,piwo pszeniczna ma być mętne

sporo osób (ja też) w innych stylach też nie stosuje cichej

a nawet zbierając drożdże nie trzeba stosować cichej

Link to comment
Share on other sites

to co nie przelewać na cicha? chmielenia na zimno tez nie robię...

Pszenica jest najlepsza, jak jest świeża - szkoda czasu i zabawy z przelewaniem. Daj jej z 10 dni na burzliwej, zmierz Blg, poczekaj 3 dni i zmierz Blg po raz drugi - jak stoi na tym samym poziomie, to grzej w butelki i delektuj się po tygodniu a najlepiej dwóch :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.