Skocz do zawartości

DOPPELBOCK - moja receptura


pako1

Rekomendowane odpowiedzi

Po spotkaniu w Cieszynie i skosztowaniu mojego Koźlaka, kilku piwowarów poprosiło mnie o recepturę.

Spełniając ich prośbę zamieszczam ją tutaj :) :)

 

 

Oto receptura na mojego Koźlaka Dubeltowego.

 

Surowce:

 

Pilzneński Weyerman - 3,5 kg

Monachijski I -//- - 1,7 kg

Melanoidynowy - 1,0 kg

Caramunisch II - 0,5 kg

Carafa II - 0,05 kg

 

Marynka gr. 8,5% AK - 25 gr

Lubelski gr. 3,5% AK - 25 gr

 

Mech Irlandzki 1 łyżeczka

 

Woda z kranu (skład nieznany)

 

Drożdże Saflager S-23 gęstwa około 0,5 L

 

Zacieranie:

 

Woda 17 L 54°C + wszystkie słody

52°C - 5 min

64-61°C - 45 min

+ 3 L wrzątku i podgrzać do 73°C

73-70°C - 45 min

76°C przerwa 20 min na ułożenie złoża i filtracja

 

brzeczka przednia 21,5°Blg

 

Wysładzanie około17 L na 4 razy temp. 76-78°C

Uzyskano około 22L 18 °Blg +cienkusz 10L 5°Blg

 

Gotowanie 85 min

 

15 min Marynka 25 gr

60 min Lubelski 25 gr

70 min Mech Irl.(rechydratyzowany w 200 ml wrzątku przez 1 godz)

85 min koniec - przerwa 25 min i chłodzenie

po chłodzeniu zamieszano i po 60 min dekantacja

 

wyszło 19L 20°Blg

 

Drożdże zadano w temp. 18 °C po 12 godz temp. 14°C i piana na 4 cm

 

Fermentacja burzliwa w temp 10°C przez 15 dni

Cicha w temp 10-10,5°C przez 24 dni

 

Po fermentacji zeszło do 5°Blg

 

Do refermentacji 100 gr glukozy w 0,5 L wody

 

 

Receptura ta została opracowana przeze mnie po przeczytaniu

kilku receptur na koźlaki.

 

Życzę udanego warzenia i smacznego piwka :) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisz może ile leżakowalo i w jakich warunkach (przed Cieszynem).

+

Koźlak był uwarzony 24.02.2009r , a rozlany do butelek 3.04.2009r

czyli leżakował 6 miesięcy.

Temperatura początkowo około 10-11°C ,a w lecie wzrosła maksymalnie do 19°C , obecnie 15-16°C i spada :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.