Jump to content
pako1

DOPPELBOCK - moja receptura

Recommended Posts

Po spotkaniu w Cieszynie i skosztowaniu mojego Koźlaka, kilku piwowarów poprosiło mnie o recepturę.

Spełniając ich prośbę zamieszczam ją tutaj :) :)

 

 

Oto receptura na mojego Koźlaka Dubeltowego.

 

Surowce:

 

Pilzneński Weyerman - 3,5 kg

Monachijski I -//- - 1,7 kg

Melanoidynowy - 1,0 kg

Caramunisch II - 0,5 kg

Carafa II - 0,05 kg

 

Marynka gr. 8,5% AK - 25 gr

Lubelski gr. 3,5% AK - 25 gr

 

Mech Irlandzki 1 łyżeczka

 

Woda z kranu (skład nieznany)

 

Drożdże Saflager S-23 gęstwa około 0,5 L

 

Zacieranie:

 

Woda 17 L 54°C + wszystkie słody

52°C - 5 min

64-61°C - 45 min

+ 3 L wrzątku i podgrzać do 73°C

73-70°C - 45 min

76°C przerwa 20 min na ułożenie złoża i filtracja

 

brzeczka przednia 21,5°Blg

 

Wysładzanie około17 L na 4 razy temp. 76-78°C

Uzyskano około 22L 18 °Blg +cienkusz 10L 5°Blg

 

Gotowanie 85 min

 

15 min Marynka 25 gr

60 min Lubelski 25 gr

70 min Mech Irl.(rechydratyzowany w 200 ml wrzątku przez 1 godz)

85 min koniec - przerwa 25 min i chłodzenie

po chłodzeniu zamieszano i po 60 min dekantacja

 

wyszło 19L 20°Blg

 

Drożdże zadano w temp. 18 °C po 12 godz temp. 14°C i piana na 4 cm

 

Fermentacja burzliwa w temp 10°C przez 15 dni

Cicha w temp 10-10,5°C przez 24 dni

 

Po fermentacji zeszło do 5°Blg

 

Do refermentacji 100 gr glukozy w 0,5 L wody

 

 

Receptura ta została opracowana przeze mnie po przeczytaniu

kilku receptur na koźlaki.

 

Życzę udanego warzenia i smacznego piwka :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki jeszcze raz za podzielenie się recepturą na to smakowite piwko.

Jest już uwzględnione w moich planach.

Napisz może ile leżakowalo i w jakich warunkach (przed Cieszynem).

+

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napisz może ile leżakowalo i w jakich warunkach (przed Cieszynem).

+

Koźlak był uwarzony 24.02.2009r , a rozlany do butelek 3.04.2009r

czyli leżakował 6 miesięcy.

Temperatura początkowo około 10-11°C ,a w lecie wzrosła maksymalnie do 19°C , obecnie 15-16°C i spada :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...