Jump to content
szefoo

Piwny depozyt - Opole "Retro"

Recommended Posts

karczmarz-

3,4 kg pszeniczny

2,1 pilznenski

0,55 monachijski

0,15 wiedenski

przerwa 45 st. 15 minut

przerwa 62 st. 10 minut

dodane

specialb 0,25 kg

abbey 0,2 kg

karmelowy ciemny 0,15 kg

czekoladowy ciemny 0,05

przerwa w 72st. 1 godzina i wygrzew

chmielenie 20gr marynka

drozdze wb-06

 

Jesli masz jeszcze jakies dodatkowe pytania to śmiało.

Cieszymy się , że smakowało. Na zdrowie

Pozdrawiamy :)

Edited by bary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaniosłem: 2 x https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/11781858_888699004542748_4996471118398854253_n.jpg?oh=b0c452f2d3cfe1b0f06b13eeda42a408&oe=560FE185

 

Dybidzban 2015 - America Wunderbar

 

Kolor: bardzo jasne, coś w stylu summer ale (w końcu słód pilzneński i jasna puszka)

Piana: ładna, trwała

Wysycenie: wysokie

Aromat: grejpfrut

Goryczka: słaba, niewyczuwalna 

Smak: Bardzo wytrawne, troszkę kwaskowe (pewnie przez wysycenie), sesyjne - jedyny mankament to brak goryczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemek Młynarczyk - "America Wheat - Citra"

 

Kolor: bardzo jasny, opalizujący

Piana: drobno pęcherzykowa, trwała - bardzo dobra

Wysycenie: średnie, jak dla mnie "w punkt"

Aromat: po prostu Citra

Goryczka: lekka, niezalegająca , mogła by być wyższa (przynajmniej dla mnie)

Smak: lekkie, lekko cytrynowe. Bardzo pijalne, długo w teku nie przebywało. Udane piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

QV birra - Choco Stout 

 

Kolor: czarny, klarowny

Piana: niska, drobno pęcherzykowa, dosyć trwała

Wysycenie: niskie - na stout w sam raz

Aromat: kakao, kawa, nutka likieru wiśniowego

Goryczka: niezalegająca, wyczuwalna.

Smak: pełny. Czuć było kawę, kakao, laktozę. Piwo zdecydowanie degustacyjne. Warka trzynasta nie przyniosła pecha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radosław Wąsala- DOUBLE RICE NEW ZEALAND IPA

 

Kolor: złoty, piwo zmętnione

Piana: średnio wysoka , średniopecherzykowa, bardzo trwała, podczas picia zostaje ładna koronka

Wysycenie: średnie- moim zdaniem w punkt

Aromat: bardzo ładny, słodkie owoce, czuc tez słody karmelowe, alkohol wyczuwalny 

Goryczka: wysoka, ale nie za wysoka, niezalegająca-

Smak: Piwo bardzo udane, słodowoś dobrze zbalansowana gorycza.w smaku również wyczuwalne słodkie owoce, karmel, nuty ciasteczkowe, ale również alkohol. 

 

Generalnie piwo bardzo mi smakowało, podobnie jak i moim dwóm kolegom. Bardzo udana IIPA. Jedyny minus to alkoholowosc.

Mimo tego chętnie bym powtórzył :)

Dziękuje za możliwośc spróbowania.

 

Edited by bary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Matkus - AIPA


 


Kolor: pomarańczowy, opalizujący


Piana: trwała, małe i średnie oczka


Wysycenie: średnie


Aromat: amerykańskie chmiele, przyjemny, trochę karmelu. Szkoda, że piwo miało już 9 miesięcy.


Goryczka: wysoka - niestety ściągająca, garbnikowa (uczucie jak po mocnej zimnej herbacie). Na etykiecie 180IBU. 


Smak: przyjemy, chmielowo-słodowy. Udane piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Amberozja - "Walking on a flashlight beam"

 

Kolor: metne (nalewane z osadem), zachodzace slonce

Piana: trwala, srednio obfita

Wysycenie: srednie, przyjemne

Aromat: bardzo ciekawy, slodki, nie potrafie go nazwac - pewnie to te sorachi ace i mango

Goryczka: wysoka, nie zalegajaca, bardzo dobrze pasowala do reszty

Smak: nie bylem nigdy w azji, ale jakos to piwo mi sie z nia kojazy. Piwo bardzo pijalne a jednoczesnie zlozone i pelne w smaku. Bardzo ciekawe doznanie. Chetnie wypil bym jeszcze kilka butelek :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacad - Belgian Special Ale

Kolor: opalizujący bursztyn
Piana: baaardzo obfita (przy nalewaniu do teku z góry zrobiła się sama piana), trwała
Wysycenie: lekko przegazowane
Aromat: średnio ostry, pieprzowy, alkoholowy, lekko owocowy
Goryczka: na pierwszy plan wychodziła gorycz alkoholu, nie za niska nie za wysoka
Smak: jak to belg - kwaskowaty, wytrawny, alkoholowy. Piwo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bary - AIPA

 

Kolor: jasny bursztyn, mętne

Piana: obfita, drobno i średnio pęcherzykowa, trwała

Wysycenie: srednie, świetnie pasowało

Aromat: ameryka - kwiatki, żywica, grejfrut. Lekko słodkawy. Bardzo przyjemny.

Goryczka: wysoka, nie zalegajaca

Smak: raczej wytrawne, chmielowy, akcent karmelu. Bardzo udane piwo.

 

Bary - SMASH Galaxy

 

Kolor: jasne, opalizujące

Piana: obfita, drobno i średnio pęcherzykowa, trwała

Wysycenie: odpowiednie

Aromat: słodki, owoce tropikalne

Goryczka: wysoka, przyjemna

Smak: pijalne, orzeżwiające, wytrwane, mało karmelowe

 

Bary - Wit

 

Kolor: bardzo jasne, lekko opalizujące, klarowne

Piana: początkowo obfita i ładna, jednak szybko zaczeła się dziurawić i opadła całkowicie

Wysycenie: wysokie

Aromat: goździki, kolendra, drożdze belgijskie

Goryczka: niska, pasująca do całości

Smak: kwaskowate, wytrawne, wodniste jak to witbier

 

Bary - Barley wine

 

Kolor: rude, opalizujące

Piana: prawie brak

Wysycenie: bardzo niskie, mimo wszystko raczej w stylu

Aromat: przyjemny, słodki, toffi. Szkoda że nie nachmielony amerykańskimi chmielami (no ale w nazwie nie ma "american")

Goryczka: średnia

Smak: ciężkie, karmelowe, deserowe. Alkohol wyczówalny, rozgrzewający. Piwo raczej na jesień i zimę. Brytyjskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że depozyt nadal działa ?

Jutro może uda mi się podskoczyć i wrzucę Milk Stouta, Casscadian i może Witbiera.

 

Będę pierwszy raz z tego korzystać, rozumiem że jak w sklepie spytam się o depozyt piwny to już mnie tam odpowiednio pokierują co i jak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że depozyt nadal działa ?

Jutro może uda mi się podskoczyć i wrzucę Milk Stouta, Casscadian i może Witbiera.

 

Będę pierwszy raz z tego korzystać, rozumiem że jak w sklepie spytam się o depozyt piwny to już mnie tam odpowiednio pokierują co i jak ?

 

Tak, depozyt nadal działa. Ostatnio ciut mniej prężnie ze względu na porę roku, ale skrzynka w sklepie stoi i obsługa na pewno ci ją wskaże :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się dziś zawitać i wymieniłem 3 piwka.

Zostawiłem:

- Cascadian Dark Ale

- Milk Stout

- Witbier

 

Wziąłem

 

- New Zeland Hops - Familienbrauerei Schnura

  Trochę przegazowane, po otwarciu zaczęło uciekać powoli z butelki. Po nalaniu obfita ładna piana. Zalegająca na ściankach ale w miarę szybko zniknęła prawie w całości.

  Kolor jasny złoty, bardzo mętne, 0 przejrzystości. Widać drobinki pływające (chmielone na zimno ?) Goryczka jak dla mnie dobra nie za mała nie za duża, trochę zalegająca. Nie czuć alkoholu w smaku.

 

 

- Doppelbock - Familienbrauerei Schnura

- Bohemian Pilsner - QV Birra

Edited by mk77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się dziś zawitać i wymieniłem 3 piwka.

Zostawiłem:

- Cascadian Dark Ale

- Milk Stout

- Witbier

 

Wziąłem

 

- New Zeland Hops - Familienbrauerei Schnura

  Trochę przegazowane, po otwarciu zaczęło uciekać powoli z butelki. Po nalaniu obfita ładna piana. Zalegająca na ściankach ale w miarę szybko zniknęła prawie w całości.

  Kolor jasny złoty, bardzo mętne, 0 przejrzystości. Widać drobinki pływające (chmielone na zimno ?) Goryczka jak dla mnie dobra nie za mała nie za duża, trochę zalegająca. Nie czuć alkoholu w smaku.

 

 

- Doppelbock - Familienbrauerei Schnura

- Bohemian Pilsner - QV Birra

 

mk77 Dzieki za Recenzje :) 

tak piwo bylo chmielone za zimno. byla to 1 warka jaka warzylem z chmieleniem na zimno 

ciagle sie uczymy:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Malinowy Bier

 

 

Piwo bylo robione z resztek :) taki experyment zeby nie marnowac brzeczki z tego co zostalo po Doppelbock #19

na pocztaku mialo 5blg

dolalem 2,5l syropu malinowego 

2l bardzo mocnej herbaty malinowej z 20 torebek

5l wody przegotowanej z  20g chmielu marynka

 

Celem mialo byc Piwko dla mojej Pani :)

ktora nie przepada za piwem ;/

Edited by Familienbrauerei Schnura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień Dobry
 
Dopiero teraz odkryłem ten wątek i przeczytałem o co chodzi przy wymianie. Zostawiłem jakiś czas temu dwa piwa w Retro, ale nie pamiętam już jakie w zamian więc wybaczcie :)
 
Dziś zostawiłem:
- Witbier,
- AIPA (15, 5 chmieli),
 
wziąłem:
- Witbier (QPR),
- Vienna Lager (Familienbrauerei Schnura).

 

W fermentorze AIPA 17, podrzucę na wymianę gdzieś za miesiąc z kawałkiem.

 

Pozdrawiam

Edited by Pryxfus

Share this post


Link to post
Share on other sites

zostawilem 5 swoich ostatnich piw

 

 

Wziolem 

 

 

 

AIPA (15, 5 chmieli),
 

 

troche ucieka z butelki po otwarciu 

w aramacie mandarynka cytrusy grapefruit

fajnie:)

piana obfita drobna dlugo sie utrzymuje oblepia szklo

kolor bursztynowy klarowne minimalne drobinki od chmielu 

nie przezroczyste

po chwile delikatnie czuc jakas farbe ale za badzo nie przeszkasza

goryczka fajna w sam raz 

ogolem 4/5

Fajne piwko jak na 4 warke to rewelacja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radosław Wąsala- Imperial Habanero Hefeweizen

 

 

Kolor: złoty, piwo zmętnione

Piana: średnio wysoka , grube pecherze , nie trawala znikla po 3 min znikla

Wysycenie: srednie

Aromat: czuc tylko te papryczki chmiel cascade tu jest zmarnowacny wcale go nie czuc

Goryczka: wysoka, ale od papryczek, troche gryzie w gardle

Smak: Piwo troche za bardzo experementowane jak dla mnie to kombinacja hefeweizen i papryczek nie pasuje podobnie jak w aromacie czuc tylko te papryczki

 

Generalnie piwo mi nie smakowala ale moim kolegom bardzi smakowało :)

 

Fajne piwko z tego wyszlo niestey nie moj gust.

post-9801-0-21034100-1443037418_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIS, by Jarad.

Piwo wziąłem z depozytu już dawno, ale leżało w lodówce do dziś.

 

Przy otwieraniu niestety mocno wykipiało. Z butelki 0,33 około połowę niestety musiałem zetrzeć z podłogi i stołu :(

 

Jak więc już napisałem, piana obfita  :D ale dość szybko opada. Dość klarowne, choć pływa sporo farfocli drożdżowych, które zapewne wzbiły się przy okazji gashingu.

W aromacie czuć przede wszystkim palone słody, wyczuwalny także alkohol (ale w granicach normy jak na styl).

Dość słodkie, gęste, karmelowe, palone smaki zostają na podniebieniu dość długo, chociaż pojawiają się dopiero po odejściu pozostałych smaków.

Goryczka średnia do niskiej (jak na RISa). Alkohol wyczuwalny, grzeje lekko w przełyk, ale nie jest nachalny ani przeszkadzający, w RISie to jak najbardziej dopuszczalna ilość.

 

Po gashingu spodziewałem się jakiejś małej infekcji i kwaśności, ale nic takiego nie występuje.

 

Generalnie dobry RIS, smakuje zarówno mi, jak i mojej Kasi. Szkoda, że aż tyle wykipiało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuciłem dzisiaj 3 piwa - 2x coś, co początkowo miało być Barley Wine, potem dorzucałem wszelkie resztki, jakie miałem i wyszło coś chyba bliżej RISa, oraz 1x RIS już nie najnowszy, trochę odleżany.

 

Fakt, trochę mała rotacja. Ale z mojej strony całe lato nie warzyłem, to i nic nie przynosiłem, więc i nic nie zabierałem, i podejrzewam, że nie tylko u mnie to tak wygląda. Może teraz się coś bardziej ruszy znów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja może jeszcze w tym tygodniu coś wrzucę do depozytu.

Wydaje mi się, że jak ktoś zauważy, że jego piwa stoją w depozycie zbyt długo, to powinien w miarę możliwości wymienić je na świeże, by oszczędzić przykrej niespodzianki komuś innemu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...