Jump to content

Coopers Lager kwaskowy smak


martin_pn
 Share

Recommended Posts

Witam

Jestem początkującym piwowarem. Pierwszym moim piwkiem jest Coopers Lager. Zrobiłem tak mi się wydaje wszystko dobrze tak jak było napisane w ulotce dołączonej do puszki. Piwko podczas pierwszej fermentacji stało w temperaturze ok.20C. Po 6 dniach zlałem je do butelek. Ma odpowiedni kolor i jest klarowne. Po około 3 tygodniach sprawdziłem jaki jest smak piwka. Jest kolor, piana i jest nagazowane ale niestety jest kwaskowate. Czy takie ma być jego smak czy może doszło do zakażenie bakteriami? Czy jest jakiś sposób by poprawić smak piwka? Przepraszam jeśli temat był już poruszany. Z góry dziękuję za odpowiedz.

 

P.S.

Jakie polecacie piwko do warzenia dla początkującego piwowara?

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem 3 Coopersy, wszystkie miały kwaskowaty smak, wątpię aby to była infekcja, nie miałem nigdy nic podobnego w piwach zacieranych.

 

>Jakie polecacie piwko do warzenia dla początkującego piwowara?

http://www.piwo.org/topic/16321-esb-13blg/ :)

Link to comment
Share on other sites

6 dni fermentacji to trochę mało żeby butelkować, następnym razem potrzymaj dłużej , przynajmniej 2 tygodnie albo nawet 3. . Moje pierwsze piwko to też był Coopers Lager i dodałem 1 kg. cukru a zdecydowanie lepiejdla smaku jest dodać ekstrakt jasny niechmielony. . Smak był kwaskowaty, taki jak zielone jabłka. Raczej nie dzieje się nic złego i nie jest to infekcja. Z czasem smak się delikatnie poprawi ale na cuda niestety bym nie liczył :-(.

Link to comment
Share on other sites

6 dni fermentacji to trochę mało żeby butelkować, następnym razem potrzymaj dłużej , przynajmniej 2 tygodnie albo nawet 3. . Moje pierwsze piwko to też był Coopers Lager i dodałem 1 kg. cukru a zdecydowanie lepiejdla smaku jest dodać ekstrakt jasny niechmielony. . Smak był kwaskowaty, taki jak zielone jabłka. Raczej nie dzieje się nic złego i nie jest to infekcja. Z czasem smak się delikatnie poprawi ale na cuda niestety bym nie liczył :-(.

Zrobiłem tak jak pisali w instrukcji. Nie znam osobiście nikogo kto sam waży w domu piwko. Następne potrzymam dłużej zanim przeleje.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zrobiłem 3 Coopersy, wszystkie miały kwaskowaty smak, wątpię aby to była infekcja, nie miałem nigdy nic podobnego w piwach zacieranych.

 

>Jakie polecacie piwko do warzenia dla początkującego piwowara?

http://www.piwo.org/...6321-esb-13blg/ :)

 

Zasyp:

2.5kg Pale Malt (optima)

0.25kg Karmelowy 150EBC (optima)

 

Zacieranie:

3L/kg, 60', jednotemperaturowe (68°C)

 

Chmielenie:

15g Target 12%AA 60'

20g EKG 4.5%AA 5'

 

Drożdże Gozdawa PAY7

Temperatura fermentacji: 21°C

 

Cukier do refermentacji: 44g

 

OG: 13Blg

FG: 4.5Blg

IBU:45

AbV: 4,6%

EBC: ~20

Możesz mi wyjaśnić o co chodzi w tym przepisie?

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem 3 Coopersy, wszystkie miały kwaskowaty smak, wątpię aby to była infekcja, nie miałem nigdy nic podobnego w piwach zacieranych.

 

>Jakie polecacie piwko do warzenia dla początkującego piwowara?

http://www.piwo.org/...6321-esb-13blg/ :)

 

Zasyp:

2.5kg Pale Malt (optima)

0.25kg Karmelowy 150EBC (optima)

 

Zacieranie:

3L/kg, 60', jednotemperaturowe (68°C)

 

Chmielenie:

15g Target 12%AA 60'

20g EKG 4.5%AA 5'

 

Drożdże Gozdawa PAY7

Temperatura fermentacji: 21°C

 

Cukier do refermentacji: 44g

 

OG: 13Blg

FG: 4.5Blg

IBU:45

AbV: 4,6%

EBC: ~20

Możesz mi wyjaśnić o co chodzi w tym przepisie?

 

To jest przepis na piwo, składniki, jego podstawowe parametry. Czyli absolutny początek Twojej kariery z piwowarstwem.

Przejrzyj sobie temat, poczytaj, bo bez tej wiedzy nie ruszysz. :)

http://www.piwo.org/topic/2146-mapa-watkow-dzialu-piaskownica/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.