Skocz do zawartości

Browar Najgorszego Sortu


Rekomendowane odpowiedzi

#20 Pale Ale 11Blg

 

Zasyp:

2kg pale malt

0.25kg karmelowy 150EBC

0.2kg Abbey

 

Zacieranie:

na lenia 67°C

mashout 78°C

 

11.5L 11Blg, wydajność 66.5%

 

Chmiel:

15g Iunga 11%AA 30'

20g Iunga 11%AA 15'

25g Iunga na cichą

 

59IBU

19EBC

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#21 Oatmeal Stout 12blg

 

Zasyp:

2kg pale malt

0.4kg płatki owsiane błyskawiczne

0.15kg karmelowy 400EBC

0.13kg Carafa I

0.12kg palony jęczmień

 

Zacieranie:

na lenia 65°C

mashout 75°C

 

12.2L 1.049, wydajność 73%

 

Chmiel:

10g Target 12%AA 70'

20g Fuggles 5.4%AA 5'

 

31IBU

59EBC

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#22 Saison 14.5Blg

 

Zasyp:

2kg pale malt

0.25kg pszeniczny

0.25kg monachijski

0.25kg cukier inwertowany, bursztynowy

0.2kg Abbey

 

Zacieranie:

64°C 60'

mashout 78°C

 

Chmiel:

10g Iunga 11%AA 60'

25g Styrian Golding 4.8%AA, 5'

30IBU

 

11.5L 1.060, wydajność 75%

 

Drożdże:

Gozdawa BSFAY

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#23 Bitter 11Blg

 

Zasyp:

2kg pale ale

0.225kg karmelowy 135EBC

0.2kg Abbey

 

Zacieranie:

67°C 60'

mashout 75°C

 

Chmiel:

15g Target 12%AA 40'

25g Styrian Golding 4.8%AA, 15'

25g Styrian Golding 4.8%AA na cichą

52IBU

17EBC

 

11.5L 1.044, wydajność 69%

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#24 Porter 13Blg

 

Zasyp:

2.5kg pale ale

0.3kg karmelowy 400 EBC

0.2kg czekoladowy 400 EBC

50g jęczmień palony (mashout)

 

Zacieranie:

67°C 60'

mashout 78°C

 

Chmiel:

15g Target 12%AA 70'

41 IBU

58 EBC

 

11.5L 1.052, wydajność 65%

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i jak długo gotujesz warki podczas chmielenia?

 

Kiedyś poczytałem wątek Portera, zresztą cały czas go subskrybuję, i też się zachwyciłem 30 minutowym gotowaniem. Porobiłem kilka warek, ale niestety wszystkie były mętne, pewnie nie wytrąciłem całego białka, no i wróciłem do gotowania całogodzinnego. Nie wiem, czy Porter też ma warki mętne. Może moja kuchenka ma za małą moc inie wytrąci wszystkiego w pół godziny. Jedyne co mi zostało, po lekturze w/w wątku, to chmielenie FHW, zdecydowanie bardziej mi odpowiada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 India Pale Ale 15Blg (powtórka #17 IPA i #12 IPA)

Zasyp:

3kg pale ale

0.35kg karmelowy 150EBC

 

Zacieranie:

na lenia 65°C

mashout 78°C

 

11.5L OG 1.061, wydajność 68%

 

Chmiel:

25g Target 12%AA 60'

30g Fuggles 4.8%AA 5'

 

70IBU, 21EBC

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś mało kontrrewolucyjnie, ale jest zapotrzebowanie od znajomych na nową falę, więc czasem trzeba zagryźć zęby.

 

#26 Pale Ale 13Blg

 

Zasyp:

2kg pale

0.5kg pszeniczny

0.375kg Monachijski I

 

Zacieranie:

na lenia 67°C

mashout 78°C

 

11.5L OG 1.051, wydajność 67%

 

Chmiel:

15g Mosaic 12%AA 30'

20g Mosaic 12%AA 15'

40g Mosaic na zimno

 

58 IBU, 8 EBC

 

Drożdże:

Gozdawa US West Coast

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i stało się.
Kupiłem nowe fermentory z zamiarem wymiany starych po roku użytkowania. Nie zamontowałem rurek fermentacyjnych, jako że na piwo.org połowa ludzi się chwali że fermentuje bez nich. No i już w pierwszym piwie (#24 Porter 13Blg) infekcja. Piękny kożuch tlenowca na powierzchni. Nie bez znaczenie pewnie jest fakt, że piwo nie chciało dofermentować i otwierałem je 4 razy w celu zrobienia pomiaru.

Brak niepokojących cech sensorycznych, więc piwo zostało zapasteryzowane i będzie rozlane z nowymi drożdżami. Oby było to warte dodatkowej roboty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i stało się.

Kupiłem nowe fermentory z zamiarem wymiany starych po roku użytkowania. Nie zamontowałem rurek fermentacyjnych, jako że na piwo.org połowa ludzi się chwali że fermentuje bez nich. No i już w pierwszym piwie (#24 Porter 13Blg) infekcja. Piękny kożuch tlenowca na powierzchni. Nie bez znaczenie pewnie jest fakt, że piwo nie chciało dofermentować i otwierałem je 4 razy w celu zrobienia pomiaru.

 

Brak niepokojących cech sensorycznych, więc piwo zostało zapasteryzowane i będzie rozlane z nowymi drożdżami. Oby było to warte dodatkowej roboty.

 

Hym... Chyba kilka czynników się na to złożyło. Ja mam różnie kilka wiader z rurką kilka nie i fermentuje w nich na zmianę.Do tej pory nie miało to żadnego wpływu na piwo ani nie złapałem żadnej infekcji  ;) Infekcję miałem przeze to że mi drożdże nie ruszyły, ale to osobna historia. Musiałeś coś złapać wcześniej najwyraźniej albo źle odkaziłeś sprzęt do pomiaru. Generalnie nie trzeba kupować nowych fermentorów, za często ;) Chyba że potrzebujesz więcej wiaderek. Ja jednego swojego wiadra używam od samego początku praktycznie i powiem, że to jest jedyne wiadro w którym do tej pory nie miałem infekcji... ale widzę że zaczyna niestety być nieszczelne miejscami. Dwa pozostałe mi pękły w trakcie użytkowania, ale to były budżetowe wiadra, kolejne jedne z pierwszych wiader przeznaczyłem na moszcz winny :P Ale tak to wszystkie fermentory używam, jedynie ważne jest żeby nie wkładać jednego w drugi i nie rysować od środka, ale wiadomo nie każdy ma warunki. 

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#27 Pale Ale 12.5Blg

 

Zasyp:

2kg pale

0.5kg pszeniczny

0.375kg Monachijski I

 

Zacieranie:

na lenia 67°C

mashout 78°C

 

11.5L OG 1.042, wydajność 54% czyli totalna tragedia. Jeszcze nie wiem co się stało, będę musiał to na spokojnie przeanalizować. W każdym razie po raz pierwszy warzyłem na zupełnie nowym sprzęcie, więc mogło to mieć coś wspólnego z tą wydajnością.

EDIT już wiem co się stało: pęknięty areometr.

 

Gotowanie 60'

15g Iunga 11%AA 35'

25g Iunga 11%AA 15'

2.5g mech irlandzki 12'

25g Iunga na zimno

 

45 IBU, 8 EBC

 

Drożdże:

US-05

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#28 Pale Ale 11Blg

Zasyp:
2kg pale
0.4kg płatki jęczmienne błyskawiczne
0.1kg Crystal 600

0.1kg Amber

Zacieranie:
na lenia 67°C
mashout 78°C

12L OG ??? pękł mi areometr (pewnie był pęknięty już przy poprzedniej warce, co wyjaśniałoby fatalną wydajność)

Gotowanie 60'
8g Iunga 11%AA 60'
25g First Gold 8%AA 15'
25g First Gold 8%AA na zimno
mchu irlandzkiego zapomniałem dać :(

42 IBU, 23 EBC, celuję w 11Blg

Drożdże:
US-05

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 Stout 12Blg

Zasyp:
1.7kg ekstrakt płynny jasny
0.25kg słód Fawcett Chocolate 1200EBC
0.25kg słód pszeniczny

Słody zatarte w 70°C przez 30'

12L OG 1.049 (wyliczone)

Gotowanie 30'
25g Target 12%AA 30'
24g Styrian Golding 4.8%AA 5'

45 IBU, 60 EBC
Drożdże:
US-05

Czas warzenia - 1h

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#30 Bitter 10.5Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt płynny jasny

0.2kg słód Fawcett Crystal 160EBC

 

Słód zaparzany przez 30'

 

12.5L OG 1.043 (wyliczone)

 

Gotowanie 30'

9g Target 12%AA 30'

12g Target 9%AA 30'

25g Fuggles 4.5%AA 10'

25g Fuggles 4.5%AA na zimno

42 IBU, 16 EBC

Drożdże: Nottingham

 

Notatka: płyta indukcyjna na pełnym regulatorze przypala brzeczkę. Mam nadzieję że nie pozostawi to rezulatatu w postaci spalenizny w piwie.

Na przyszłość trzeba podgrzewać na połowie mocy płyty

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo #30 niestety nadal nie ruszyło. Jestem obecnie 73h od zadania Nottinghamów, w międzyczasie dosypałem jeszcze US West Coasty. SG stoi na 1.044.

W desperacji, wniosłem piwo do domu, co pewnie oznacza, że i tak będzie do wylania, biorąc pod uwagę jaka u mnie panuje temperatura.

 

EDIT: piwo jednak będzie dobre :)

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#31 Desitka 10Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt płynny jasny

 

12.5L OG 1.040 (wyliczone)

 

Gotowanie 30'

17g Iunga 11%AA 30'

25g Iunga 11%AA 1'

 

35 IBU, 8 EBC

Drożdże: Gozdawa W35

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 Brown Ale 11.5Blg

Zasyp:
1.7kg ekstrakt płynny jasny

150g pszeniczny

100g karmelowy 160

100g karmelowy 600

100g amber

40g czekoladowy 1200

12.5L OG 1.047 (wyliczone)

Gotowanie 30'
20g Iunga 11%AA 30'

31 IBU, 35 EBC
Drożdże: Nottingham (gęstwa)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#33 Kalafiornia Common 12.5Blg

Zasyp:
1.7kg ekstrakt płynny jasny

235g cukier inwertowany ciemny

200g Fawcett Crystal 160

12.5L OG 1.050 (wyliczone)

Gotowanie 30'
13g Magnum 11.5%AA 30'
20g Aurora 8.8%AA 15'

20g Aurora 8.8%AA na zimno

40 IBU, 18EBC
Drożdże: Gozdawa W35

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 India Pale Ale 15(?)Blg

 

Zasyp:

3.15kg Pale Ale

 

11.5L OG 1.060 A przynajmniej tyle pokazuje spławik, ale on w czystej wodzie pokazuje -1Blg a w roztworze 10g cukru + 90g wody pokazuje 1.034 zamiast 1.040, więc pewnie rzeczywiste Blg jest w okolicach 16.

 

Gotowanie 60'

15g Flyer 9.8%AA 60'

15g Flyer 9.8%AA 20'

mech irlandzki 10'

25g Flyer na zimno

 

 

50 IBU, 8EBC

Drożdże: Nottingham (gęstwa)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#35 Summer Ale 10.5Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt płynny jasny

0.2kg monachijski

 

12.5L OG 1.043 (wyliczone)

 

Gotowanie 30'

10g Magnum 11.5%AA 30'

15g Marynka 9.4%AA 15'

40g Marynka 9.4%AA na zimno

 

31 IBU, 9EBC

Drożdże: Gozdawa PAY7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.