Skocz do zawartości

Browar Najgorszego Sortu


Rekomendowane odpowiedzi

#10 Dry Stout 12.5Blg, 11L

 

Zasyp:

2kg pale malt

0.25kg pszeniczny

0.25kg jęczmień palony

 

Zacieranie:

65°C 60'

mashout 77°C

 

Chmiel:

12g Target 12%AA 60' 36IBU

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7 (z gęstwy)

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 Bitter 11Blg

Zasyp:

2kg pale malt

0.25kg karmelowy 150EBC

0.035kg jęczmień palony (do filtracji)

 

Zacieranie:

na lenia

mashout 78°C

 

11.5L 11Blg, wydajność 74%

 

Chmiel:

10g Target 12%AA 50'

15g EKG 4.5%AA 10'

10g EKG 4.5%AA 5'

35IBU

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#12 India Pale Ale 15Blg

Zasyp:

3kg pale malt

0.35kg karmelowy 150EBC

 

Zacieranie:

na lenia 65°C

mashout 78°C

 

11L 15Blg, wydajność 66% (jakaś smutna)

 

Fitracja trwała 3.5h, i wyszła i tak zupa, ostatni raz to robię, kupuję torbę do zacierania.

 

Chmiel:

25g Target 12%AA 60'

25g EKG 4.5%AA 5'

70IBU

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś mało kontrrewolucyjnie, ale znajomym smakuje ameryka, więc czasem trzeba robić:

 

#13 Pale Ale 12.5Blg

 

Zasyp:

2.5kg pale malt
0.2kg karmelowy 150EBC

0.05kg karmelowy 400EBC

 

Zacieranie:

na lenia 65°C, bez mashoutu

11L 12.5Blg, 

 

było to moje pierwsze zacieranie w torbie. Wydajność słaba (ale ja zawsze mam słabą), klarowność brzeczki również (spoko, opadnie), ale całe warzenie trwało 2h45' 

Chmiel:
15g Simcoe 13.2%AA 60'
8g Simcoe 13.2%AA 10'

(dałem całe Simcoe jakie mi zostało)

będzie jeszcze 25g Mosaic na zimno

 

59IBU, 22EBC

Drożdże:
Gozdawa US West Coast 

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie dotarł do mnie na czas zamówiony słód, więc dziś warzenie z resztek:

 

#14 Dark mild 8.5Blg

 

Zasyp:

950g pale malt
500g pszeniczny

250g karmelowy 400EBC
125g Carafa I

125g cukier inwertowany, złoty

 

Zacieranie jednotemperaturowe, na słodko.

 

11.5L 8.5Blg. 

jest to moje drugie warzenie w torbie, wydajność ponownie 63%. Jest kijowo ale stabilnie.

 

Chmiel:

7g Admiral 14%AA 60'

20g EKG 6.4%AA, 5'

 

32IBU, 48EBC

 

Drożdże: BrewGo-02

Temperatura fermentacji burzliwej: 20°C

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#15 Bitter 11Blg

 

Zasyp:

2.5g pale malt

270g karmelowy 400EBC

 

Zacieranie jednotemperaturowe, 67°C, 60'

 

11.5L 11Blg.

wydajność mi spada

 

Chmiel:

10g Admiral 14.3%AA 30'

10g Admiral 14.3%AA 15'

20g EKG 6.4%AA, 5'

 

50IBU, 33EBC

 

Drożdże: Gozdawa PAY7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#16 Stout 13.5 Blg

 

Zasyp:

2.5g pale malt

250g płatki pszenne błyskawiczne

250g palony jęczmień (mashout)

 

Zacieranie jednotemperaturowe, 64°C, 60'

mashout 78°C

 

11.7L 13.5Blg.

powalczyłem o wydajność i się opłaciło - 71.5%

 

Chmiel:

12g Admiral 14.3%AA 80'

15g EKG 6.4%AA, 5'

 

45IBU, 71EBC

 

Drożdże: Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pomysł na dzisiejszą warkę to powtórka #12 India Pale Ale 15Blg, które było jak na mój gust bardzo dobrym piwem.

Nie mam jednak dokładnie tych samych chmieli, więc będzie lekka improwizacja:

 

#17 India Pale Ale 15Blg

Zasyp:

3kg pale malt

0.35kg karmelowy 150EBC

 

Zacieranie:

na lenia 65°C

mashout 78°C

 

11.5L 15Blg, wydajność 68%

 

Chmiel:

20g Admiral 14.3%AA 60'

15g EKG 6.4%AA 5'

15g Fuggles 4.9%AA 5'

 

70IBU, 22EBC

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7 (gęstwa, ale poprawiłem sucharami bo coś nie startowała)

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zacieram normalnie w garze, filtruję przez torbę. Minus jest taki, że po takiej filtracji na dnie fermentora zbiera się ok 1L szlamu, który się marnuje przy rozlewie, więc faktyczna wydajność z punktu widzenia ilości piwa które trafia do butelek jest nieco słabsza. Z drugiej strony, moje tradycyjne filtrowanie też było słabe i dawało sporo szlamu.

 

 

Aha, wysładzam 2x po ok 4L, czyli dostaję jakieś 16-17L brzeczki do gotowania.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 ESB 12Blg

Zasyp:

2kg pale malt

0.25kg karmelowy 150EBC

0.25kg cukier kandyzowany (rubinowy)

0.2kg Abbey

 

Zacieranie:

na lenia 67°C

mashout 78°C

 

12.5L 12Blg, wydajność 66%

Niestety dałem ciała, za mały gaz pod garnkiem, nie odparowało wystarczająco dużo wody, musiałem 1L brzeczki wylać bo już się nie mieściło do wiadra. Jakby uwzględnić ten 1L to wydajność by wyszła ok 72.5%

 

Chmiel:

10g Magnum 15%AA 60'

22g Fuggles 4.9%AA 15'

21g Fuggles 4.9%AA 5'

 

44IBU,

17EBC (może ciut więcej, nie wiem jak uwzględnić cukier kandyzowany, ale z doświadczenia on wiele koloru nie wnosi)

 

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne warki. Podoba mi się :)

 

Dziekuję, nawzajem.

Przeczytałem wątek "Bitter Brewery" i bardzo się cieszę że oprócz mnie są jeszcze pwiwoarzy domowi którzy coś warzą oprócz AIPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#19 Summer Ale 10Blg - "Pils za 2 zł"

Założenia: lekkie, jasne i dość gorzkie piwo na lato.

Zasyp:
3.5kg pale malt
0.2kg Abbey
0.1kg płatki pszenne błyskawiczne

Myślę że 4kg słodu to maksimum co mogę zatrzeć w moim garnku
OG to 1.041 (10.25Blg), co przy 20L warce daje wydajność 70.5%. Cieszę się że przy tak dużym zasypie utrzymałem dobrą (jak na mnie) wydajność.

Zacieranie:
na lenia 69°C
mashout 76°C


Chmiel:
15g Magnum 15%AA 30'
20g Magnum 15%AA 15'
50g Sybilla 6.5%AA 5'

Całe gotowanie 30'. Czytałem o tym ostatnio sporo i wychodzi że można tak krótko gotować, o ile nie stosuje się słodu pilzneńskiego. Postanowiłem więc spróbować

45IBU, 11EBC

Drożdże:
Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Całe gotowanie 30'. Czytałem o tym ostatnio sporo i wychodzi że można tak krótko gotować, o ile nie stosuje się słodu pilzneńskiego. Postanowiłem więc spróbować

 

A ja bym polecał koledze doczytać jeszcze o gotowaniu i chmieleniu, bo wnioski troszkę złe wyciągnąłeś. To że nie używamy słodu pilzneńskiego nie znaczy, że w słodzie Pale Ale i Monachijskim nie ma prekursorów DMS-u i można gotować krócej. Druga rzecz gotowanie - chmielenie ma też inne zadanie oprócz nadania goryczki następuje też stabilizacja brzeczki, wytrącanie białek i garbników, które mogą nie zajść w 30 minut, a mają wpływ później na smak piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ujmę to tak: znalazłem relacje piwowarów którzy warzą w 30 minut i nie ma żadnych zauważalnych efektów ubocznych. Nie wiem jak można z tego wyciągnąć złe wnioski. Tę warkę traktuję więc jako własny eksperyment.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz ja znalazłem raz notatki piwowara, który robił wszystko na opak i piwo też mu wychodziło, i także nie widział żadnych efektów ubocznych ;) Problemem się okazało jak poczęstował innych piwowarów tych piwem i dostał metryczki z konkursu wtedy się okazało, że jednak tak dobrze nie jest. Spoko nie widzę przeciwwskazań dla eksperymentów jeżeli wiesz jakie tego mogą być konsekwencję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.