Jump to content

wędzonka w piwie


Recommended Posts

Hej. Oriętujecie się jak przekłada się procentowy udział słodów wędzonych w zasypie na smak wędzonki w piwie? dokładniej chwytając temat czy np. 20% słodu wędzonego w zasypie jest wyczuwalne mocno, średnio a może wcale? Chciałbym uzyskać lekko wędzony posmak i zastanawiam się ile dosypać żeby wędzonka nie zdominowała całkowicie smaku piwa...

Link to comment
Share on other sites

Przymierzam się do czegoś w stylu smoked rye porter (około 16blg) i zastanawiam się, czy 1kg wędzonego Weyermanna będzie wystarczający (celuję raczej w delikatną wędzonkę).

Link to comment
Share on other sites

Dla fana wędzonki to i 100% będzie za mało :)

Piłeś 95% wędzonej pszenicy mojej, nie dawało dymem bo czasy przerw były wg odp przepisu. Gdybym zastosował zwykłe czasy np 30,30,10 to by było dymne, ciężkie piwo tzw spalona deska.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Zazwyczaj wybieracie jeden typ słodu czy mieszacie? Chyba najczęściej bukowy + dębowy, ew. torfowy i klasyczny... ale jeśli samemu się wędzi to można korzystać z szerszej palety. No i pojawił się w sklepie jadłoszynowy.

Link to comment
Share on other sites

Zazwyczaj wybieracie jeden typ słodu czy mieszacie? Chyba najczęściej bukowy + dębowy, ew. torfowy i klasyczny... ale jeśli samemu się wędzi to można korzystać z szerszej palety. No i pojawił się w sklepie jadłoszynowy.

Ja użyłem tylko wędzonego bukiem z weyermanna. 35% w zasypie dało wyczuwalny smak wędzony może nie był to jedyny dominujący smak ale nie trzeba się było domyślać czy jest wędzone czy nie przy ekstrakcie 10blg. wcześniejsza wersja była 13blg i 30% słodu wędzonego i były znacznie mniej wyczuwalne nuty dymne.  

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zdecydowanie mieszać i szukać nowych doznań :) , Stainbach w ciemnym da fajną śliwkę, bukowy Bestmaltz popiół ogniska, Weyermann oscypka, z torfowych whisky polecam Fawcett, zdecydowanie przyjemniejszy niż szorstki CastleMalting, Bestmatz torfowy też się fajnie zapowiada, no ale to już lizol, kable i sadza :-) Te amerykańce są jakieś niedowędzone, rozczarowują efektem i ceną.

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie mieszać i szukać nowych doznań :) , Stainbach w ciemnym da fajną śliwkę, bukowy Bestmaltz popiół ogniska, Weyermann oscypka, z torfowych whisky polecam Fawcett, zdecydowanie przyjemniejszy niż szorstki CastleMalting, Bestmatz torfowy też się fajnie zapowiada, no ale to już lizol, kable i sadza :-) Te amerykańce są jakieś niedowędzone, rozczarowują efektem i ceną.

Pisząc o amerykańskich masz na myśli chery i Mesquite z Briess? Ciekaw jestem właśnie czy warto wydawać tyle kasy na nie. Ktoś już próbował?
Link to comment
Share on other sites

Powitać! A który polecacie do a'la grodzisz? zrobiłem już jednego,na 100% weyermann grodziski, ale smakuje tylko mi...co ma swoje dobre strony! wyszło całkowicie mętne, stoi cały czas w zimnym ale wyklarowane tylko kilka centymetrów w butelce. Z tym że robione na Danstar Nottingham,  fermentowane w 15C, chmielone Lomikiem, "jedzie" całkowicie oscypkiem,czy jak to określa moja Żonka "metką". Ale piłem już a'la grodziskie z Pinty bodajże i smakowało bardzo podobnie, więc chyba tak mam być, tylko to wyklarowanie, czy wystarczy żelatyna ,karuk, itp. czy po prostu jakiś błąd w zacieraniu,filtrowaniu,wysładzaniu?  

 

http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=380207

Edited by pingwin71
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.