Jump to content
vettis

Browar Escarabajo

Recommended Posts

WARKA 282 Foreign Extra Stout 15,5°Blg – 55IBU

13.10 przelałem na cichą z dodatkiem 50g płatków dębowych TOFFEE.

Zeszło do 5°Blg

 

 

20171013_201030.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, sooyonara napisał:

O ile dobrze rozpoznaję to nowy fermentor :) Czy możesz się wypowiedzieć ja sprawdza się Bazooka (filtrator) przy chmieleniu na zimno?

 

Jest ok, ale dobrze dać do środka rurkę miedzianą, tak żeby go dociążyć i żeby leżał w tanku (większy kontakt chmielu z piwem).

Normalnie lubi się podnieść i wtedy chmiel się w nim zbija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj 2 warki. Czas operacyjny 9 godzin + sprzątanie + 5 piw ;)

 

WARKA 283 American Pale Ale 11,5°Blg – 33,0IBU – 60l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 2 kg 

Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

65°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (92°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 50g Chinook 2016 12,8% A-A (US

 

Chmielenie na zimno:

100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

 

Inne:

Mech Irlandzki - 18g

 

Drożdże:

Wyeast 1098 British Ale

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19,5°C

 

WARKA 284 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU – 42l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 2,5 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 4 kg

słód żytni czekoladowy (Weyermann) – 1 kg

Słód karmelowy ciemny Special B – 0,5 kg

 

Palone ziarna jęczmienia  Weyermann® – 0,15 kg

Laktoza – 0,9 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

68°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

35l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/przyprawy:

70 min – 10g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

30 min – 35g Citra 2016 14,2% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

 

Drożdże:

Wyeast 1098 British Ale

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19,5°C

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites



Dzisiaj 2 warki. Czas operacyjny 9 godzin + sprzątanie + 5 piw
 
WARKA Drożdże nhhygt 6 st 555 st 9W-Wa z a<a class=20171028_194818.jpg' alt='20171028_194818.jpg'> 283 American Pale Ale 11,5°Blg – 33,0IBU – 60l
1  d
Skład:
Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg
Słód monachijski (Weyermann) – 2 kg 
Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg
 
Zacieranie:
35l wody do zacierania
65°C - 80min
76°C -
 
Wysładzanie:
50l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (92°C)
 
Gotowanie:
70 min
 
Chmielenie:
70 min – 50g Chinook 2016 12,8% A-A (US
 
Chmielenie na zimno:
150g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)
 
Inne:
Mech Irlandzki - 18g
 
Drożdże:
Wyeast 1098 British Ale
Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19,5°C
 
WARKA 284 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU – 42l
 
Skład:
Słód pilzneński (Sufflet) – 2,5 kg
Słód monachijski (Weyermann) – 4 kg
słód żytni czekoladowy (Weyermann) – 1 kg
Słód karmelowy ciemny Special B – 0,5 kg
 
Palone ziarna jęczmienia  Weyermann – 0,15 kg
Laktoza – 0,9 kg
 
Zacieranie:
28l wody do zacierania
68°C - 80min
76°C -
 
Wysładzanie:
35l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C)
 
Gotowanie:
70 min
 
Chmielenie/przyprawy:
70 min – 10g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)
30 min – 35g Citra 2016 14,2% A-A (US)
 
Chmielenie na zimno:
100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)
 
Drożdże:
Wyeast 1098 British Ale
Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19,5°C


A@qwwwwwwwwqqqqyttggyyyttgrr×÷+q

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 283 American Pale Ale 11,5°Blg – 33,0IBU przelana na cichą z dodatkiem:

100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

 

Chmielenie w 12,0 °C

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 282 Foreign Extra Stout 15,5°Blg – 55IBU rozlana do 40x0,5l 6g/1l i jednego kega.

WARKA 284 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU - rozlana do 2 kegów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AIPA na bogato. Warka z dnia 22.11.2017

 

WARKA 285 American India Pale Ale 15,0°Blg – 50,0IBU – 60l                            

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 11 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 1,5 kg

Płatki ryżowe – 2,3 kg

 

Zacieranie:

48l wody do zacierania

63°C - 30min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

48l wody 76°Cdo uzyskania 80l brzeczki

Gotowanie:
60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

30 min – 30g Citra 2016 14,2% A-A (US)

20 min – 20g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

10 min – 40g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

  0 min – 60g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

70g - Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

50g - Citra 2016 14,2% A-A (US)

50g - Galaxy 2016 13,5% A-A (AUS)

 

Inne:

Mech Irlandzki - 18g

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Drożdże zadane w 18,0°C, fermentacja w 17,0°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 285 American India Pale Ale 15,0°Blg – 50,0IBU przelana na cichą z dodatkiem:

70g - Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

50g - Citra 2016 14,2% A-A (US)

50g - Galaxy 2016 13,5% A-A (AUS)

Na butelki poszła do tanka 50l, a reszta do wiadra, trafi do kega.

 

W tym zbiorniku (70l) 60l fermentującej brzeczki to jednak trochę za dużo na fermentację burzliwą. Szukam czegoś innego co zmieści mi się do lodówki, a ma większą pojemność.

Zbiornik przeznaczę na drugą fermentację i leżakowanie, tak jak ten drugi 50-litrowy. Poza tym zbiorniki nie wytrzymują większego ciśnienia, ze względu na tylko 4 klamry. Ale można spokojnie przetaczać piwo za pomocą Co2 do drugiego tanka.

 

W BA jest oferta na 110l, ale czekam na szczegóły, grubość, więcej zdjęć itd.

https://browamator.pl/zbiornik-tabec-uniwersalny-pokrywa-z-klamra-poj,3,11,3213

 

Znalazłem jeszcze drugi, ale to już wymaga zmiany lodówki na lodówkę chłodnię:

https://www.destiller.pl/zbiorniki-i-kadzie/zbiornik-do-przechowywania-oleju-destylatow-itp,p144852753

 

20171201_142942.jpg

20171201_142806.jpg

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vettis

Jak oceniasz stouta z owocami? Czuć w piwie? ile dałeś na ile litrów? Też zamierzam do połowy milk stouta sypnąć mrożoną mieszankę wiśni/truskawek.

Drugie pytanie, jak przenosiłeś piwo z beczki na cichą/do petów? Za pomocą co2 czy może stawiałeś na jakimś podwyższeniu i normalnie wężykiem dekantowałeś? Chciałem kupić beczkę 75litrową żeby nie dzielić warki na 2 fermentory, ale jak pomyślałem o podnoszeniu tego na jakiś stół na przelewanie itd, to chyba wolę podnosić 2 mniejsze fermentory :D. Jeżeli za pomocą co2 to możesz napisać co i jak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Optymalnie to 1,5kg na 20l. Ja dałem mniej i do ciemnego palonego piwa, to trochę za mało.

Do tej pory burzliwą prowadziłem w jednym zbiorniku, a cichą w 2 wiadrach i zlewałem grawitacyjnie do petów.

Jak już przejdę w całości na zbiorniki nierdzewne, to za pomocą Co2. Wtłaczasz co2 od góry przez pokrywę dołem wypływa piwa.

Myślę, że takie rozwiązanie można zastosować spokojnie przy beczkach, tylko dozowanie co2 z rozwagą. Wystarczy 0,2 bara żeby pchać już piwo na niewielką wysokość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmodyfikowałem trochę system chłodzenia i zamontowałem kamień do napowietrzania w trójniku za wymiennikami ciepła. W ten sposób napowietrzam brzeczkę w przepływie.

Pierwsze próby na brzeczce już nie długo, narazie dezynfekowałem instalację i sprawdzałem czy kamień nie blokuje przepływu.

Montaż kamienia prosty, zastosowałem nypel na wąż przez którego przecisnąłem wężyk od kamienia jest na tyle ciasno, że nie wymagało to dodatkowego uszczelnia.

Do rozwiązania napowietrzania w przepływie zmobilizował mnie film użytkownika Atebo, który już jakiś czas temu widziałem ;)

 

 

 

 

 

 

1.jpg

2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie pieni się Ci się zbyt mocno ? w jakim stopniu brzeczka jest natleniona? w takim jak w wiadrze natleniałeś ? pozdr   jak go dezenfekujesz ?

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, uups napisał:

nie pieni się Ci się zbyt mocno ? w jakim stopniu brzeczka jest natleniona? w takim jak w wiadrze natleniałeś ? pozdr   jak go dezenfekujesz ?

 

Mam założony trójnik z zaworkiem, przez który upuszczam nadmiar powietrza, bez niego szła sama piana, co do określenia stopnia natleniania jest to ciężkie do określenia bez pomiarów, nie mam założonego manometru. Ale jest zauważalny lepszy stopień odfermentowania piwa i mam wrażenie, że wytwarza się mniej piany niż podczas wrzucania kamienia do wiadra. Napowietrzanie w przepływie jest dla mnie wygodniejsze, niż rozkładanie wszystkiego i dodatkowe mycie i dezynfekcja, teraz to robię jak czyszczę i dezynfekuje wymiennik podczas CIPa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 21.01.2018 o 14:28, vettis napisał:

 

Mam założony trójnik z zaworkiem, przez który upuszczam nadmiar powietrza, bez niego szła sama piana, co do określenia stopnia natleniania jest to ciężkie do określenia bez pomiarów, nie mam założonego manometru. Ale jest zauważalny lepszy stopień odfermentowania piwa i mam wrażenie, że wytwarza się mniej piany niż podczas wrzucania kamienia do wiadra. Napowietrzanie w przepływie jest dla mnie wygodniejsze, niż rozkładanie wszystkiego i dodatkowe mycie i dezynfekcja, teraz to robię jak czyszczę i dezynfekuje wymiennik podczas CIPa.

 

Vettis, czym napowietrzasz? To jakaś pompka, czy inne urządzenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawno tutaj nic nie pisałem :)

 

No więc, warzę swoją 300-setną warkę w browarze domowym.

Kilka warek uwarzyłem w między czasie w domu i w Podgórzu.

Tak więc, cały czas do przodu, nowe pomysły są, więc nie jest źle :)

20180706_140238-1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak po paru latach stosowania Hop Stoppera rozstaję się z nim. Nigdy mnie nie zawiódł, podkreślam to. Ale, o zmianie przesądziły 2 sprawy:

1. Strata brzeczki, która pozostaje w garze (piszę od razu, że nie chcę mi się potem tego wszystkie spuszczać i oddzielać od chmielin).

2. Mycie go po warzeniu.

 

Tak więc, w garze zastosowałem miedź,  bezpośrednio wylot skierowałem do dna garnka przy jego krawędzi, tak więc wysysa wszystko do samego dna podczas spuszczania brzeczki ( dla początkowego osłonięcia zastosowałem małe sitko, którego krawędź znajduje się około 1mm nad dnem.

Za zaworem wmontowałem filtr kątowy (na próbę na 2 warki 3/4 mosiężny) Przy 300g chmielu i 50l brzeczki 19,8 °Blg czyściłem do tylko 2 razy, tak więc po pozytywnych próbach docelowo zakupiłem nierdzewny 1 1/4 cala. Taki filtr jest bezproblemowy w myciu i przede wszystkim znajduje się poza garem z brzeczką, więc w razie problemów nie trzeba kombinować ;)

Wkrótce testy już docelowego filtra, ale myślę, że nie będzie problemów, skoro 3/4 cala dał radę.

 

jab2v4.jpg

 

2cnjo0z.jpg

 

f1w3mx.jpg

 

2rfps7m.jpg

 

14mtgyq.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, jaedge napisał:

Mógłbyś wrzucić zdjęcie tego sitka na rurce miedzianej.

 

2h4dnj5.jpg

 

6539rp.jpg

 

Mam tylko takie, docelowo mocowane na nierdzewce. To jest sitko, które jest stosowane do przypraw lub jako zaparzacz do ziół.

 

Samo takie sitko nie wystarczy, potrzebny filtr zewnętrzny, one ma za zadanie tylko z "grubsza" ochraniać przed chmielinami. Dolna krawędź sitka jest uniesiona około 1mm nad dnem, jeśli byłoby dociśnięte to się wszystko zapcha.

 

 

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...