Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

 

11ccdoz.jpg

 

 

Jakiego producenta filtrów do wody używasz?

 

Witam. Zainteresowały mnie Twoje przerobione garnki emaliowane. Czy są jakieś trudności z przerabianiem takich garnków (odpryski). Wszyscy mnie straszą taką przeróbką ale widze że u Ciebie z powodzeniem działają. PS. Rewelacyjny browar. Marze o takim jak Twój, ale mam jeszcze czas, dopiero zaczynam (18 warek za mną). Pozdrawiam

 

 

Odpowiedź:

http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=431143

 

Dzięki. Nie dojechałem jeszce tak daleko z czytaniem. Jestem na początku Twojej zabawy w warzenie. Ale jest ciekawie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

11ccdoz.jpg

 

 

Jakiego producenta filtrów do wody używasz?

 

Witam. Zainteresowały mnie Twoje przerobione garnki emaliowane. Czy są jakieś trudności z przerabianiem takich garnków (odpryski). Wszyscy mnie straszą taką przeróbką ale widze że u Ciebie z powodzeniem działają. PS. Rewelacyjny browar. Marze o takim jak Twój, ale mam jeszcze czas, dopiero zaczynam (18 warek za mną). Pozdrawiam

 

 

Odpowiedź:

http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=431143

 

Dzięki. Nie dojechałem jeszce tak daleko z czytaniem. Jestem na początku Twojej zabawy w warzenie. Ale jest ciekawie :)

 

 

Od początku prowadzę zapiski, dużo się zmieniło, coś co kiedyś chwaliłem dzisiaj nie stosuje. W miarę czasu człowiek nabiera praktyki, próbuje, stosuje i zmienia ;)

Sam jak patrzę na pierwszy post to się mi śmiać chce :D

Miłej lektury. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 276 Rye IPA 15,0°Blg – 60,0IBU – 40l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg

Słód żytni Jasny (Weyermann) – 3 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 1 kg

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 1 kg

Słód Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,3 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

 

66°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/przyprawy:

40 min – 25g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

20 min – 50g Citra 2016 14,2% A-A (US)

10 min – 50g Citra 2016 14,2% A-A (US)

  0 min – 50g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

 

Inne:

20 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Drożdże zadane w 15°C, fermentacja w 17°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 6.08

 

WARKA 277 American Saison 13,0°Blg – 35IBU – 40l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg

Słód pszeniczny jasny (Litovel) – 1 kg

Słód karmelowy Caraaroma (Weyermann) – 0,2 kg

 

Płatki jęczmienne – 0,8 kg

Płatki orkiszowe – 0,2 kg

Cukier – 0,2 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

 

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/przyprawy:

70 min – 10g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

40 min – 20g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

15 min – 20g Curacao

  5 min – 20g Chinook 2016 12,8% A-A (US)

  5 min – 20g Skórka słodkiej pomarańczy

  5 min – 20g Trawa Cytrynowa

  0 min – 50g Sorachi Ace US 2015 9,4% A-A

 

Chmielenie na zimno:

50g Sorachi Ace US 2015 9,4% A-A

50g Mosaic 2016 11,8% A-A (US)

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

FM20 Białe Walonki

 

Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 22-24°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 278 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU – 42l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 2,5 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 4 kg

słód żytni czekoladowy (Weyermann) – 1 kg

Słód karmelowy ciemny Special B – 0,5 kg

 

Palone ziarna jęczmienia  Weyermann® – 0,15 kg

Laktoza – 0,7 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

 

68°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

35l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/przyprawy:

40 min – 20g Pacific Gem 2016 13,2% A-A (NZ)

20 min – 20g Pacific Gem 2016 13,2% A-A (NZ)

10 min – 20g Pacific Gem 2016 13,2% A-A (NZ)

  0 min – 40g Pacific Gem 2016 13,2% A-A (NZ)

 

Chmielenie na zimno:

50g Citra 2016 14,2% A-A (US)

50g Centennial 2016 9,7% A-A (US)

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 16°C

 

Wczorajszą warką przekroczyłem liczbę 100 hl uwarzonego piwa w domu od 2009 roku :D

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 279 American Wheat 12,5°Blg – 25,0IBU – 60l

 

Skład:

Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) – 4 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 1,25 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 1,25 kg

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

 

65°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/przyprawy:

70 min – 15g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

20 min – 15g Citra 2016 14,2% A-A (US)

10 min – 40g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

  5 min – 40g Trawa Cytrynowa

  0 min – 40g Centennial 2016 9,7% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

60g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

10g Centennial 2016 9,7% A-A (US)

50g Citra 2016 14,2% A-A (US)

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 16°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 08.09.2017

 

WARKA 280 Single Hop Idaho12,2°Blg – 36,0IBU – 40l

                            

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 6,4 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 1,6 kg

Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

67°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

35l wody 76°Cdo uzyskania 55l brzeczki

 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

40 min – 20g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US)

20 min – 40g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US)

10 min – 40g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US)

 

Chmielenie na zimno:

100g Idaho 7 2016 12,3% A-A (US)

 

Inne:

Mech Irlandzki - 15g

 

Drożdże:

Safale US-05

Drożdże zadane w 18,0°C, fermentacja w 16,0°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 279 American Wheat 12,5°Blg – 25,0IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem:

60g Simcoe 2016 13,1% A-A (US)

10g Centennial 2016 9,7% A-A (US)

50g Citra 2016 14,2% A-A (US)

 

Zeszło do 3,6°Blg

 

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka z dnia 29.10

WARKA 281 American Wheat 12,8°Blg – 27,0IBU – 60l                              

 

Skład:

Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 4 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 6 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 1,5 kg

Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,2 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg

 

Zacieranie:

45l wody do zacierania

 

65°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C)

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie/przyprawy:

70 min – 15g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

30 min – 25g Citra 2016 14,2% A-A (US)

10 min – 25g Citra 2016 14,2% A-A (US)

  5 min – 60g Trawa cytrynowa

 

Chmielenie na zimno:

150g Galaxy 2016 13,5% A-A (AUS)

 

Drożdże:

Safale US-05

Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 16°C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 6.10

 

WARKA 282 Foreign Extra Stout 15,5°Blg – 55IBU – 40l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 3,5 kg

Słód monachijski (Weyermann) – 4,5 kg

słód żytni czekoladowy (Weyermann) – 1 kg

Słód karmelowy ciemny Special B – 0,5 kg

Słód karmelowy Caraaroma (Weyermann) – 0,2 kg

 

Palone ziarna jęczmienia  Weyermann® – 0,2 kg

Laktoza – 0,4 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

67°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

35l wody 76°C do uzyskania 52l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie/przyprawy:

60 min – 30g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US)

30 min – 25g Citra 2016 14,2% A-A (US)

10 min – 25g Citra 2016 14,2% A-A (US)

 

Dodatki na zimno:

28 dni - 50g Płatki dębowe TOFFEE

 

Drożdże:

Wyeast 1098 British Ale - starter 2l

Drożdże zadane w 18,5°C, fermentacja w 18,5°C

 

 

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.