Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

to moja propozycja na ozdobienie lodówki 

 

freezer-boy-magnets1.jpg

 

http://www.thisiswhyimbroke.com/game-boy-refrigerator-magnets

 

Hehe :) Maniakiem gier nie jestem :)

 

Myślałem prędzej o czymś takim:

 

http://oklejaj.pl/pol_pl_Naklejka-na-lodowke-Zmrozone-piwo-0419-8433_1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto co lubi. Jak dla mnie wioska co dobrze tylko na ilustracji wygląda.

 

Możesz zrobić fronty z OSB pokrytym epoxy i z zatopionymi przedmiotami jak słód, chmiel, kapsle i inne artefakty piwowarskie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kto co lubi. Jak dla mnie wioska co dobrze tylko na ilustracji wygląda.

 

Możesz zrobić fronty z OSB pokrytym epoxy i z zatopionymi przedmiotami jak słód, chmiel, kapsle i inne artefakty piwowarskie

 

 

Jak dla mnie to będzie wyglądać jak mój kegerator na dole w browarze, jak nie sprzątam przez 2 tyg, po kilku warkach ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 243 Bock 16,5°Blg – 23,0 IBU – 40l                                          

 

 

Skład:

Słód monachijski (Sufflet) – 5 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 4,5 kg

Słód Karmelowy 300EBC (Strzegom) – 0,5 kg

Słód Carahell® (Weyermann) – 0,2 kg

Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,1 kg

Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,15 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

  54°C - 10 min

  63°C - 15 min

 

Odebrana 1/3 zacieru (16l)

100°C - 20 min dekokt

 

  72°C - 40 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 58l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
100 min

 

Chmielenie:

100 min – 20g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A

  60 min – 25g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A

  20 min – 25g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A

     

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager - starter 2,5+gęstwa 0,3l

 

Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 10,5°C

 

1672jy9.jpg

 

2uo0zti.jpg

 

mt18j.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczorajsza warka:

 

WARKA 244 Marcowe  12,8°Blg – 23,5 IBU – 60l                                         

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg

Słód Caramunich® typ I Weyermann – 0,5 kg

Słód karmelowy Caramel Hell (Bestmalz) – 0,5 kg

Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,25 kg

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

  54°C - 10 min

  63°C - 40 min

  72°C - 20 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

45l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

40 min – 30g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A

10 min – 40g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 1l

 

Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 10,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

WARKA 245 Session IPA 12,8°Blg – 50,0 IBU – 60l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg

Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg

Słód karmelowy Czerwony (Strzegom) – 0,4  kg

Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,25 kg

 

Zacieranie:

40l wody do zacierania

 

67°C - 70min

76°C -   

 

Wysładzanie:

47l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 40g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A

40 min – 40g Columbus (Tomahawk) 2014 12,5% A-A

10 min – 40g Citra 2014 13,5% A-A (USA)

 

Chmielenie na zimno:

10 dni – 100g ZYTHOS 2014 8,9% A-A (USA) (30l)

10 dni – 100g Galaxy 2015 14,5% A-A (AUS) (30l)

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen - starter II-stopniowy 4l

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 18,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rezygnujesz z późnego chmielenia i hop standu z racji eksperymentu czy robiles juz tak z pozytywnym skutkiem? :)

 

Chmielenie na zimno i tak zdominuje aromat w piwie. Poza tym jestem ciekaw odmiany ZYTHOS :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 246 Marcowe  13,3°Blg – 23,4 IBU – 60l                                         

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 3 kg

Słód karmelowy 300EBC (Strzegom) – 0,5 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,25 kg

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

  53°C - 10 min

  63°C - 40 min

  72°C - 20 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

47l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 2014 (GER) 11,5% A-A

40 min – 20g Northern Brewer 2013 (GER) 10,2% A-A

10 min – 30g Northern Brewer 2013 (GER) 10,2% A-A

 

Inne:

15 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Saflager W-34/70 - starter 2-stopniowy 5l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 245 Session IPA 12,8°Blg – 50,0 IBU – 60l przelana na cichą z dodatkiem:

10 dni – 100g ZYTHOS 2014 8,9% A-A (USA) (30l)

10 dni – 100g Galaxy 2015 14,5% A-A (AUS) (30l)

 

Zeszło do 3,5°Blg

 

i6mkpg.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć

jestem nowy mam trzy garnki, wytłumacz jak działa twój zestaw? nie mogę się zdecydować co zrobić i jak warzyć :)

 

W garnku 70l zacieram i filtruje. Brzeczkę pompuję do drugiego garnka 100l bezpośrednio podczas filtracji. Ten garnek wyżej, to 50l i tam grzeję wodę do wysładzania, którą zraszam przez deszczownicę młóto podczas filtracji. Po gotowaniu i chmieleniu schładzam brzeczkę przez wymienniki prosto do fermentatora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli rozumiem:

jeden - pierwszy garnek służy do zacierania i filtracji,

jeden garnek - drugi służy do chmielenia brzęczki,

jeden garnek - trzeci służy do gotowania wody do wysładzania.

z drugiego garnka poprzez wymiennik chłodzisz brzęczkę i przelewasz do fermentatora

 

pytanka :

 

a filtrujesz po chmieleniu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.