Jump to content
vettis

Browar Escarabajo

Recommended Posts

Z twojego doświadczania które drożdże poleciłbyś na początek zabawy z lagerami (suche i płynne) marzy mi się l. wiedeński i pils czeski. Mam lodówkę więc powinno się udać pomimo pogody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z twojego doświadczania które drożdże poleciłbyś na początek zabawy z lagerami (suche i płynne) marzy mi się l. wiedeński i pils czeski. Mam lodówkę więc powinno się udać pomimo pogody.

 

Z suchych W34/70 możesz na nich zrobić to i to. S-23 raczej ładnie fermentują przy wyższej temperaturze 13°C, ale również wychodzą dobre piwa, ja stosuję je do amerykańskich lagerów. Pojawił się jeszcze jeden szczep z Fermentisa, ale ich nie stosowałem.

Do czeskiego pilsa dobre są Wyeast Urquell Lager, nie wytwarzają aż takich ilości siarki jak Czech Pils, poza tym dają urquellowy charakter pilsa :)

Bohemian Lager to odpowiednik suchych W34/70 (najbardziej uniwersalny szczep z płynnych). Do Vienna, Marzena z płynnych Munich Lager.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady. A jak sprawdzą się Urqelle w wiedeńskim, próbowałeś może kiedyś.

 

Nie próbowałem, teoretycznie one są dedykowane tylko do czeskich lagerów. Ale robią podbudowę słodową, więc jak będziesz bardzo chciał to zrobisz.

Jak chcesz koniecznie użyć płynnych to użyj 2124 Bohemian Lager, moim zdaniem wychodzą na nich piwa lepsze niż przy użyciu suchego odpowiednika W34/70.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 236 Bohemian Pilsner 12,5°Blg – 43,5 IBU – 50l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,6°Blg

Po pierwszej ocenie mogę powiedzieć: Wyeast 2001 Urquell Lager, lubię te drożdże ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A skąd masz takie fajne wiaderka??

 

Fajne to są tylko mają jedną wadę nic przez nie nie widac i żeby zerknąc na piwo trzeba pokrywę otwierac.

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas na małe zmiany. Zwiększam wybicie, do browaru przybył garnek 100l :)

Zamiany spowodowane kończącym się po ponad 200 warkach 50l garnkiem do zacierania.

Pozostał jeszcze do wymiany zbiornik na wodę do wysładzania na 50l.

 

311ud6q.jpg

 

w02jup.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rdza go w końcu zeżarła ?

 

Zrobił się duży odprysk, musiałem nim chyba przy myciu kiedyś uderzyć.

Co ciekawe, brak po tak długim czasie jakichkolwiek śladów rdzy, odprysków, itd. w okolicy kranu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich :) 

Taboret uciągnie te 100l?

 

Podczas filtracji od razu zaczynam grzać brzeczkę do gotowania, przy 60-65l brzeczki nie miałem problemów z osiągnięciem wrzenia, potem i tak redukowałem o połowę moc gazu.

Na razie i tak nie myślę robić większych warek jak 50-70l.

Żeby uzyskać 50l gotowego piwa, nieźle trzeba się nagimnastykować przy wrzeniu brzeczki, wtedy garnek 70l wcale nie jest już tak duży jak masz w nim ponad 60l filtratu ;)

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 237 Bohemian Pilsner II 13,0°Blg – 42,5 IBU – 55l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg

Słód Caramel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,1 kg

Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,2 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

40l wody do zacierania

 

  54°C - 10min

  63°C - 20min

 

Odebrana 1/3 zacieru 

100°C - 15 min dekokt

 

  72°C - 30 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 68l brzeczki
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

80 min –    40g Premiant 2013 (CZ)  6,1% A-A

60 min –   30g Premiant 2013 (CZ)  6,1% A-A

40 min –   30g Premiant 2013 (CZ)  6,1% A-A

20 min –   50g Saaz 2014 (CZ) 3,6% A-A

10 min –   50g Saaz 2014 (CZ) 3,6% A-A

  0 min – 100g Saaz 2014 (CZ) 3,6% A-A (70°C)

  0 min –   50g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A (70°C)

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2001 Urquell Lager -gęstwa I 1l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 11°C

 

Dekokcja robi swoje, fajna wydajność wychodzi :)

 

Pierwsza próba garnka 100l. Garnek zakupiłem razem z kranem. Redukcja z 1 na 3/4 i bez problemu podłączyłem hopstoppera.

2qsqomw.jpg

 

nd3qmx.jpg

 

ir18vo.jpg

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co lepsze? Kosz do chmielenia czy hopstopper?

 

Ciężko jednoznacznie stwierdzić.

Stopper może się przypchać, chmieląc w koszu nie ma takiego problemu, za to jest ograniczona cyrkulacja chmielu (choć nie odczułem niższego poziomu goryczki w piwie) i ciężko chmielić dużą ilością szyszki ze względu na ograniczoną pojemność kosza, który jest zanurzony w brzeczce.

Z drugiej strony przy dobrze zrobionym whirpoolu i odczekaniu przed spuszczaniem brzeczki nic nie powinno się przypchać. Stopper również zatrzyma inne osady wytrącone podczas gotowania.

Ja mam to i to, ale częściej używam stoppera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mała warka, na chrzest lodówki przystosowanej do fermentacji i wiaderek :)

Poza tym szkoda mi było gęstwy z takich drożdży. Wydajność jak przy dekokcji, bardzo dobra :)

 

WARKA 238  Pilsner 13,5°Blg – 38,0 IBU – 40l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2,5 kg

Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,1 kg 

Słód zakwaszający pH 3,4-3,6 oraz 3-7 EBC (Weyermann) – 0,1 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

  54°C - 10 min

  63°C - 20 min

 

Odebrana 1/3 zacieru 

100°C - 10 min dekokt

 

  72°C - 30 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C do uzyskania 50l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

40 min – 20g Premiant 2014 (CZ) 6,1% A-A

20 min – 20g Premiant 2014 (CZ) 6,1% A-A

10 min – 20g Premiant 2014 (CZ) 6,1% A-A

  0 min – 50g Tettnanger (GER) 2013 5,5% A-A

  0 min – 50g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A

 

Inne:

20 min – 9g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa I 0,5l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 11°C

 

1z6s0v6.jpg

 

qnpeut.jpg

 

sw4uir.jpg

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da się przestawić samemu prawie pełne 42l wiadro?

 

A dlaczego nie?

Do większych warek mam wózek :) Ale i tak podnoszę potem beczkę do lodówki i nie mam z tym jakoś problemu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do browaru przybył kolejny garnek, tym razem 50l do wysładzania.

Zawory oraz otwór na termometr na zamówienie u sprzedawcy.

 

ypbp4.jpg

 

24o59qx.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.