Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne dzięki za odpowiedź, trzeba sobie coś takiego chyba sprawić.

 

Spoko, ja właśnie zamówiłem sobie dzisiaj hop-stoppera dla szyszek, również u kolegi lewatywa8 ;)

Profesjonalne wykonanie i szybka realizacja ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to się wszystko zmienia, przeglądając zdjęcia znalazłem zdjęcie jak zaczynałem warzyć u siebie na dole 2009 --> 2014 ;)

 

Jeszcze lepsze wrażenia są jak czyta się Twój wątek od początku do końca... Widać poszczególne etapy wtajemniczania się :) Wytrwałości życzę i kolejnych sukcesów w konkursach!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 215 American Pale Ale 12,7°Blg – 43,8IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carabelge Weyermann® – 0,2 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

 

67°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C, do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A

30 min – 15g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A

10 min – 30g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A

0 min – 60g Simcoe (USA) 12,9% A-A

0 min – 50g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A

 

Drożdże:

Fermentis S-04 - starter 2l

 

Drożdże zadane w 17°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedno opakowanie Wyeastów wystarczyło na 45litrów??

Chcę dwie warki po 20 litrów zrobić i dopytuję bardziej doświadczonych :) .

 

 

 

Sorki, że zrobiłem bałagan, ale pytamie dotyczyło

WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l.

Jeszcze nie do końca ogarniam opcje wpisów na forum.

Edytowane przez bender
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedno opakowanie Wyeastów wystarczyło na 45litrów??

Chcę dwie warki po 20 litrów zrobić i dopytuję bardziej doświadczonych :) .

 

 

 

Sorki, że zrobiłem bałagan, ale pytamie dotyczyło

WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l.

Jeszcze nie do końca ogarniam opcje wpisów na forum.

 

 

Tak, spokojnie, to nie są przecież zwykłe drożdże, to mieszanka drożdży piwnych, do sherry i bakterii, którym ilość raczej nie przeszkadza.

Można spokojnie wlać do 50l i zalecają bez robienia startera. Burzliwa na jakiś neutralnych, potem lejesz mieszankę i balon do 18-22°C i zapominasz, robaczki sobie poradzą.

Osobiście polecam Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend, dają dużo lepszy profil smakowy w piwie.

 

Taką warkę, można również spokojnie zaszczepić z osadów z 0,5l butelki domowego lambica, choć profil smakowy piwa będzie na pewno inny niż prosto z paczki Wyeast

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz wiem już prawie wszystko ;).

Pozostaje tylko zabrać się do warzenia i tym samym rozpocząć eksperment pt "kwaśniak".

Trochę piwo posiadzi na cichej do czasu zbioru świeżych wiśni, jednak w tym przypadku powinno wyjść piwu tylko na lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz wiem już prawie wszystko ;).

Pozostaje tylko zabrać się do warzenia i tym samym rozpocząć eksperment pt "kwaśniak".

Trochę piwo posiadzi na cichej do czasu zbioru świeżych wiśni, jednak w tym przypadku powinno wyjść piwu tylko na lepsze.

 

Polecam też opcję z truskawkami, jak już będziesz miał bazę lambikową, to możesz ją potem rozlać do mniejszych balonów i dodać różnych owoców. Czarna porzeczka też dobrze sobie radzi.

Ale najbardziej podchodzi z truskawkami ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 216 German Pilsner 11,9°Blg – 44IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1kg

Słód Carapils Weyermann® – 0,5 kg

Słód Caramunich I Weyermann® – 0,25 kg

 

Zacieranie:

34l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 20ml)

 

53°C - 10min

64°C - 40min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

35l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego,

do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Herkules 2014 (szyszka)

30 min – 25g Herkules 2014 (szyszka)

10 min – 50g Mandarina Bavaria 2014 (szyszka)

0 min – 150g Mandarina Bavaria 2014 (szyszka)

 

Inne:

15 min – BIERSOL 20ml

 

Drożdże:

W-34/70 - 2szt.

 

Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 10°C

 

14t31xx.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Łukasz

Od tego sezonu zacząłeś używać do pilsów kwasu fosforowego. Wcześniej dawałeś słód zakwaszający ( mała warka 0,1kg).

Zakładam , że masz cały czas taką samą wodę. Widzisz różnicę w smaku? Czy tam gdzie warzysz masz miękką wodę ? Jeżeli znasz profil swojej wody możesz wrzucić kilka danych ? Pytam ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania i nim się połapałem , że mam bardzo twardą wodę kilkoma warkami podlałem ogródek. Teraz mam filtr RO i staram się stworzyć kilka profili wody do warzenia różnych piw.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Łukasz

Od tego sezonu zacząłeś używać do pilsów kwasu fosforowego. Wcześniej dawałeś słód zakwaszający ( mała warka 0,1kg).

Zakładam , że masz cały czas taką samą wodę. Widzisz różnicę w smaku? Czy tam gdzie warzysz masz miękką wodę ? Jeżeli znasz profil swojej wody możesz wrzucić kilka danych ? Pytam ponieważ zmieniłem miejsce zamieszkania i nim się połapałem , że mam bardzo twardą wodę kilkoma warkami podlałem ogródek. Teraz mam filtr RO i staram się stworzyć kilka profili wody do warzenia różnych piw.

 

Narazie jestem w fazie testów. Ogólnie wodę też nie mam jakoś bardzo miękką, ale pilsy wychodzą fajne z dodatkiem kwasu lepsze. Ładniej goryczka się układa w piwie.

Kwas jest wydajniejszy w stosunku do słodu. Teraz dopiero piję pierwsze piwo z dodatkiem kwasu i jest ok. Zobaczymy jakie będą następne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 214 German Pils 12,5°Blg rozlana do 2 petainerów + 2l na sufit... qrwa zapomniałem zamknąć zawór podczas gazowania ;) Przynajmniej podłogę wymyję teraz dobrze... 3x3Bar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Haha ja po myciu kega tez zapomniałem zamknąć zawór i podpinając do petainera z piwem poszło na podłogę bo był wężyk założony ale wylało sie nie wiele może pół piwa, tak to jest z tymi zaworami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 217 English Pale Ale 11,7°Blg – 38IBU – 50l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg

Słód monachijski (Czechy) – 5 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,4 kg

Słód CaraHell® Weyermann® – 0,5 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

 

67°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C, do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A

30 min – 30g Challenger 2012 (UK) 8,1 % A-A

10 min – 70g Challenger 2012 (UK) 8,1 % A-A

 

Inne:

15 min – BIERSOL 20ml

 

Drożdże:

Fermentis S-04 - 0,5l gęstwa I

 

Drożdże zadane w 17°C

 

2lu7tyc.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentis S-04 - 0,5l gęstwa I

 

A po co aż tyle ?

 

Gęstwa miała 3 tygodnie, zadałem drożdże o 15 do 50l brzeczki, dopiero teraz zaczynają być widoczne oznaki fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warka w 2015 roku.

 

 

WARKA 218 Pilsner - Single Hop Herkules 12,0°Blg – 44IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,2 kg

Słód Carmel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg

Słód Caramunich I Weyermann® – 0,3 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 20ml)

 

53°C - 10min

63°C - 30min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego,

do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Herkules 2014 (szyszka)

30 min – 20g Herkules 2014 (szyszka)

10 min – 40g Herkules 2014 (szyszka)

0 min – 150g Herkules 2014 (szyszka)

 

Inne:

20 min – BIERSOL 20ml

 

Drożdże:

W-34/70 - gęstwa 0,6l

 

Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 11°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.