Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

15 WARKA - Urodzinowa :)

 

Pilsner Bohemski 25 litrów 15 °Blg

 

Skład:

Słód Pilzneński - 6 kg

Słód Carapils - 0,4 kg

Słód Carared ? 0,1 kg

Słód Zakwaszający - 0,12 kg

Chmiel Marynka (szyszka) ? 40g

Chmiel Lubelski (szyszka) ? 30g

Wyeast 2001 Urquell Lager ? 50 ml

 

 

Zasyp: 6,6 kg

- pilzneński - 6 kg

- carapils ? 0,4 kg

- carared ? 0,1 kg

- zakwaszający - 0,12 kg

 

Zacieranie:

- słód do 20 litrów wody o temp. 45 st.C

- 53 st.C - 15 min

- 63 st.C - 20 min

dekokt 1/3 podgrzana do 72 st.C - 10 min

dekokt podgrzany do wrzenia - 20 min

- reszta w 63-62 st.C

dekokt przelewany do zacieru głównego

- temperatura ustalona 71 st.C

- podgrzane do 73 st. C - 40 min

- 75 st.C i filtracja

 

Wysładzanie:

- do 29 litrów

 

Gotowanie - 90 min

 

Chmielenie:

- 20 g marynka (granulat) ? po 30 min

- 20 g marynka (granulat) ? po 60 min

- 30 g lubelski (granulat) ? po 90 min

 

Wyszło: 25 litrów, 15 Blg

Schłodzone do 22 st.C

 

 

Przy okazji zabutelkowany Dunkelweizen, wyszło 55 butelek, zapowiada się naprawdę dobre piwo :) Drugi Dunkelweizen przelany na cichą, zszedł do 4 °Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 zdjęcia z wczorajszego warzenia 15 WARKA - 15 °Blg :)

Między innymi brzeczka przednia i przyszły kolorek przy początku filtracji. Odpuszczone około 4 l. potem już czyściutkie leciało.

Ostatnie zdjęcie - widok piwa po 12 godz. od zadania drożdży. Pytanie, czy już schładzać do 9-10 °C ? Obecnie temp. 19 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oznaki rozpoczęcia fermentacji są już bardzo wyraźne. Mogłeś już zacząć schładzać jakiś czas temu...

Spałem :) To mój pierwszy Lager, dlatego pytam. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzona kolejna wareczka

 

WARKA 16

 

RED IRISH ALE (28 l) 16 °Blg

 

Słody:

- słód pale ale Weyermann - 5 kg

- słód monachijski Typ I Weyermann - 1 kg

- słód Carared? - 0,5 kg

- słód karmelowy ciemny Caraaroma? Weyermann 0.2 kg

- słód melanoidynowy Weyermann (Niemcy) ? 0,5 kg

 

Chmiel:

- chmiel aromatyczny Lubelski (granulat) - 50 g

- chmiel goryczkowy Marynka (granulat) ? 10 g

 

- mech irlandzki ? 7 g

 

Drożdże:

- drożdże Safale S-04 11,5 g,

 

Zacieranie:

21 l wody - 55°C

 

52°C - 20 minut

66°C - 40 minut

72°C - 30 minut

78°C i filtracja

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

W 30 min - chmielenie goryczkowy 10 g i aromatyczny 30 g

W 50 min ? aromatyczny 20g

 

Fermentacja w trakcie 20 °C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 15 Pilsner zszedł z 15°Blg do 4 °Blg po 11 dniach. I nie wiem co robić, myślę przelać już na cichą, chyba że poczekać jeszcze? Moim zdaniem 4 Blg to dobry wynik, choć piana się unosi jeszcze na powierzchni.

W każdym razie smakuję wyśmienicie jak na takie młode piwo. Jestem zaskoczony i bardzo zadowolony ze smaku i koloru oraz zapachu :D Drożdże się dobrze spisały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 15 Pilsner zszedł z 15°Blg do 4 °Blg po 11 dniach. I nie wiem co robić, myślę przelać już na cichą, chyba że poczekać jeszcze? Moim zdaniem 4 Blg to dobry wynik, choć piana się unosi jeszcze na powierzchni.

W każdym razie smakuję wyśmienicie jak na takie młode piwo. Jestem zaskoczony i bardzo zadowolony ze smaku i koloru oraz zapachu :D Drożdże się dobrze spisały.

Przelewaj. Fermentacja główna już się zakończyła. Urquelle unoszą się na powierzchni jak dobre drożdże pszeniczne albo US-05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 17

 

Alt 16 Blg (28 l)

 

Skład:

Słód pilzneński - 2,5 kg

Słód monachijski - 4 kg

Słód karmelowy ciemny - 0.15kg

Chmiel goryczkowy Magnum - 25g

Chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) - 10 g

Drożdże Safbrew S-33

 

Zacieranie :

64 st. C - 45 min

74 st. C - 15 min

 

Gotowanie:

75 minut

 

Chmielenie:

Po 15 minutach - 25g Magnum (granulat) + Lubelski (szyszka) - 10 g

 

Drożdże zadane w temp. 20 C

 

Przy okazji przetestowany filtrator z oplotu, muszę powiedzieć jestem zadowolony z przebiegu filtracji.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 16 RED IRISH ALE z 16°Blg zszedł do 5,5°Blg po 7 dniach fermentacji. Przeniosłem fermentator do cieplejszego miejsca, troszkę zamieszałem ale wątpię żeby zeszło niżej. S-04 tak mają... I nie wiem co robić. Temp 21-22 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 18

 

Weizenbock 20 °Blg (27l)

 

Skład:

1 kg pilzneński Weyermann?

3 kg monachijski Strzegom

5 kg pszeniczny Weyermann?

0,3 kg karmelowy jasny Litovel

0,2 kg karmelowy ciemny Strzegom

0,1 kg karmelowy ciemny Caraaroma

 

40 g chmiel Lubelski (granulat)

Drożdże Wyeast 3056 Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

- 20 minut w 44°C

- 10 minut w 54°C

- podgrzane do 63°C

- 1/3 zacieru odebrana

- podgrzana do 72°C przerwa 20 minut

- doprowadzone do wrzenia

- gotowanie 20 minut

- zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C

- 20 minut w 72°C

 

Gotowanie :

120 min ( musiałem odparować trochę brzeczki )

 

Chmielenie:

Po 60 minutach - 40 g chmiel Lubelski (granulat)

 

Wyszło 27 l 20 °Blg + około 14 l 7 °Blg Zacieranie nie przebiegło tak jak oczekiwałem, mało sprawnie :beer: (filtrowanie na 2 kadzie)

 

Zadane w temp 20 C po 9 godzinach jak na razie brak oznak fermentacji, nie był robiony starter :beer: Zobaczymy co to będzie, czy drożdże sobie poradzą z takim °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 16 przeniesiona do pomieszczenia o temp 13°C żeby na środę się ładnie sklarowała, zeszła do 4 °Blg. W środę butelkowanie. Warka 17 Alt przelana na cichą zeszło tylko do 6 Blg po 9 dniach burzliwej, myślę że do fermentuje też do 4 °Blg. temperatura 22°C później przeniosę do chłodniejszego miejsca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak się prezentuje WARKA 13 Dunkelweizen :D Piana gęsta, długo się trzyma. Aromaty słodowe i drożdżowe. Lekko kwaskowate. Jak i ja i wiele osób degustujących to piwo zachwycało się smakiem. Jestem bardzo zadowolony z tej warki. Zdrowie :)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 19 Sylwestrowa

 

Stary rok 2009 żegnamy taką smakową wareczką :)

 

Jasne Ale 15 Blg (25l)

 

Skład:

 

Słody:

4 kg pilzneński Weyermann?

1,7 kg monachijski Strzegom

0,5 kg słód melanoidynowy Weyermann?

0,12 kg karmelowy jasny Karapils Litovel

 

Chmiel:

65 g chmiel Lubelski (granulat)

20 g chmiel Marynka (granulat)

 

Drożdże:

S-33

 

Inne:

6g Mech Irlandzki

 

Zacieranie:

- 40 minut w 64°C

- 20 minut w 72°C

- podgrzane do 78°C

- filtracja

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

0 min - 20g chmiel Marynka + 30g Lubelski

40 min ? 35g Lubelski

 

Wyszło 25 l 15 Blg

 

Drożdże zadane w temperaturze 20 °C

 

Życzymy wszystkim szczęśliwego Nowego Roku 2010, oraz samych udanych warek. Dziękuję za wszelką pomoc jaką okazaliście mi tutaj na forum w tym roku. Do zobaczenia w przyszłym 2010 roku :)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.