Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

No widzisz a u mnie Vienna po miesiącu dopiero wykazuje pierwsze oznaki nagazowania. Ale w piwnicy mam 7-8°C....

Ostatnio próbowałem Marcowe to coś mi się wydawało, ze troszkę więcej ma gazu niż wcześniej. Dam mu jeszcze miesiąc i zobaczę. Mi nie chodzi o to żeby się szybko nagazowało, tylko żeby się wogóle nagazowało :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już drugi dzień chmielę na zimno Pilznera (50g Saaz granulat) Po 2 dniach wyczuwam już lekki świeży aromat Saaz :smilies: Przypuszczalnie będę butelkował w sobotę.

Jutro pomiar Weiznebocka i Dunkela i myślę przelewać na cichą, zobaczę co wykaże pomiar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zabutelkowałem Pilsnera z dodatkiem cukru 6g/1l W sumie wyszło 100 butelek 0,5l , jedna po szampanie 1,5l i parę 0,4 l Wszystko siedzi w 12°C nie wynosiłem tego do cieplejszego miejsca, myślę że nie będzie takiej potrzeby. Wiosna :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zabutelkowałem Weizenbocka z 18°Blg odfermentował do 4,5°Blg Wyszło 52 butelki. Zadałem 7g cukru/1l I chyba wydaje mi się że za dużo, choć kalkulator mi pokazywał grubo ponad 10g/1l Ostatnio dawałem 4g/1l, zresztą zobaczymy. Leżakuje w 12°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dlaczego nie stosujesz glukozy , czytałem na forum ze jest lepsza niż cukier masz jakieś złe doświadczenia?...pozdr

Nie, kiedyś stosowałem, ale jeśli chodzi o refermentację to nie odczuwam żadnej różnicy, a cukier jest przede wszystkim tańszy i mam go zawsze w domu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj moja Ania uwarzyła Brown Ale, a ja jej pomagałem i w między czasie zajmowałem się kegeratorem ;)

 

WARKA 29 Brown Ale 28l 12,5°Blg

 

Skład:

Słód pilzneński Weyermann? - 5,5 kg

Słód karmelowy jasny Strzegom - 0,15 kg

Słód karmelowy jasny Litovel - 0,25 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,15 kg

 

Drożdże - S-04 1/2 opakowania

 

Chmiel:

Chmiel aromatyczny Perle - 40g

 

Zacieranie:

52 C - 10 min

66C - 60 min

72C - 10 min

75C - 5 min

i filtarcja

 

Gotowanie: 60 min

 

Chmielenie:

0 min - 20g Perle

45 min - 20 Perle

 

Wyszło 28 l 12,5 Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 30 Brown Ale II 28l 13°Blg

 

Skład:

Słód pilzneński Weyermann? - 5,5 kg

Słód karmelowy jasny Strzegom - 0,3 kg

Słód karmelowy jasny Carared? - 0,1 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,1 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,05 kg

 

Drożdże - S-04 1/2 opakowania

 

Chmiel:

Chmiel aromatyczny Perle - 30g

Chmiel aromatyczny Saaz - 10g

 

Zacieranie:

 

66C - 70 min

72C - 5 min

75C - filtarcja

 

Gotowanie: 60 min

 

Chmielenie:

0 min - 30g Perle

45 min - 10 Saaz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 31 Saison 13°Blg 28l

 

Skład:

Słód pilzneński Weyermann? - 4 kg

Słód pszeniczny Weyermann? - 2 kg

Słód karmelowy Carahell Weyermann? - 0,3 kg

Słód karmelowy Cararoma Weyermann? - 0,3 kg

 

Drożdże:

S-33 1/2 opakowania

 

Chmiel:

Chmiel goryczkowy Marynka - 20g

Chmiel goryczkowy Premiant - 10g

Chmiel aromatyczny Saaz - 25g

 

Inne:

Curacao - 30g

 

Zacieranie:

64°C - 60 min

72°C - 20 min

75C - filtarcja

 

Gotowanie: 60 min

 

Chmielenie:

60 min - 20g Marynka

20 min - 10g Premiant

10 min - 25g Saaz

 

15 min - 30g Curacao

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 29 Brown Ale. Wyszło: 1 keg (zawsze chciałem to napisać :tort: ) i 18 butelek. Do kega poszło do refermentacji 3,3g/1l, a do butelek poszło 8g/1l Zeszło z 12,5°Blg do 3,5°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 29 Brown Ale. Wyszło: 1 keg (zawsze chciałem to napisać :beer: ) i 18 butelek. Do kega poszło do refermentacji 3,3g/1l, a do butelek poszło 8g/1l Zaszło z 12,5°Blg do 3,5°Blg

A jak zaszło to i może się rozmnoży :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 29 Brown Ale. Wyszło: 1 keg (zawsze chciałem to napisać :beer: ) i 18 butelek. Do kega poszło do refermentacji 3' date='3g/1l, a do butelek poszło 8g/1l Zeszło z 12,5°Blg do 3,5°Blg[/quote']

A jak zaszło to i może się rozmnoży :tort:

Heh, ach ten hefeweizen :) Już poprawiam literówkę :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj otworzyłem sobie Alta, bardzo smakuje mi to piwo. Nigdy nie próbowałem akcji z zapałką, ale zaciekawiła mnie piana :) Początkujący piwowarzy, pamiętajcie nie próbujcie tego nigdy z piwami przemysłowymi, a napewno piwo z taką siarką nie smakuje :D

 

jpwlcl.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 30 Brown Ale i 31 Saison przelane na cichą po prawie 12/11 dniach burzliwej. Myślę że dofermentowało co miało, bo oczywiście rozbił mi się znowu areometr :) Brown Ale leżakuje w 6 °C w kegeratorze. W sobotę mam zamiar rozlać do 2 kegów. Saison pójdzie do 12°C i posiedzi sobie gdzieś pewnie z tydzień i do kega, a reszta do butelek.

 

5bo74h.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.