Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

dobre będzie :)

 

Zobaczymy, kurde wiadro z chmielem Mosaic poszło do kega i jest git.

Natomiast Single Hop Iunga miałem wrażenie, że zalatywało czosnkiem.

Będę próbował jak posiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mój single hop iunga pięknie truskawkami dawał

 

Jak próbowałem, to piwo było mocno schłodzone 3-4°C, po leżakowaniu i w wyższej temp. na pewno aromat się zmieni.

Z tego co czytałem po forum z dostępnością tego chmielu, to Iunga Iundze nie równa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka z dnia 15.06.2016, aktualnie fermentuje w 10,0°C

 

WARKA 249 Pils 11,8°Blg – 42,6 IBU – 60l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg

Słód Caramel Pils (Bestmalz) – 1 kg

Słód Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg 

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg 

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

 

65°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

80 min –   15g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A

40 min –   15g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A

20 min –   30g Northern Brewer 2013 10,2% A-A

10 min –   50g Northern Brewer 2013 10,2% A-A

  0 min –   100g Opal 2014 8,5% A-A (75°C)

  0 min –   100g Saphir 2014 3,8% A-A (75°C)

  0 min –   95g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A (75°C)

 

Inne:

20 min – 18g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

W34/70 - gęstwa II 1l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara?

 

Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy ;)

 

 

Hm... z kegami mam małe doświadczenie, ale robiłem dokładnie tak jak piszesz. I za każdym razem piwo było mocno niedogazowane (Pszenica).

Keg schłodzony do 9-10°C. Ciśnienie 2,5 bar (drugim razem dałem 3 bar). Mieszane po kilka minut. 

 

Co w takim razie robię źle?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara?

 

Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy ;)

 

 

Hm... z kegami mam małe doświadczenie, ale robiłem dokładnie tak jak piszesz. I za każdym razem piwo było mocno niedogazowane (Pszenica).

Keg schłodzony do 9-10°C. Ciśnienie 2,5 bar (drugim razem dałem 3 bar). Mieszane po kilka minut. 

 

Co w takim razie robię źle?

 

 

Nie wiem co możesz robić źle. Ja gazuję cały czas piwo w taki sposób i jest ok. Jeśli lejesz piwo do kega pod dekiel, to może być mało co2.

Kolega bolsport przegazował piwo w ten sposób, więc tym bardziej dziwne ;)

 

http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/page-68?do=findComment&comment=401187

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam! Świetny wątek :) Pozwolę sobie zgapić kilka rozwiązań u siebie :) Zastanawiam się tylko nad kilkoma rzeczami. Czy drewniane konstrukcje pod palnikami są bezpieczne? Nie obawiasz się, że ci się zahajcują? ;) I jeszcze jedno: jak masz podłączony gaz do palników - osobne butle na każdy palnik, czy wszystko idzie z jednej?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! Świetny wątek :) Pozwolę sobie zgapić kilka rozwiązań u siebie :) Zastanawiam się tylko nad kilkoma rzeczami. Czy drewniane konstrukcje pod palnikami są bezpieczne? Nie obawiasz się, że ci się zahajcują? ;) I jeszcze jedno: jak masz podłączony gaz do palników - osobne butle na każdy palnik, czy wszystko idzie z jednej?

 

Pozdrawiam

 

Hej, dzięki. Miło że ktoś czyta i skorzysta ;)

Nic się nie pali, przynajmniej nie zapaliło się przez 6 lat ;) Nie nagrzewa się tak konstrukcja. Taborety mam podłączone pod jedną butlę przez trójniki do gazu.

Coś takiego, tylko średnice trzeba dobrać odpowiednią pod wąż.

http://allegro.pl/gaz-ogrod-trojnik-zlaczka-do-weza-mosiezny-8-mocn-i6097352269.html

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka warzona 15.08.2016

 

WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 7,5 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg

Słód karmelowy 150EBC (Strzegom) – 1 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

 

66°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 40g Marynka 2015 9,5% A-A (PL)

30 min – 40g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL)

10 min – 40g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL)

  0 min – 100g Marynka 2015 9,5% A-A (PL) (75°C)

  0 min – 100g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL) (75°C)

  0 min – 100g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) (75°C)

 

Inne:

20 min – 18g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen - starter II-stopniowy 3l

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 17,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 251 American Amber Ale 12,0°Blg – 37,0 IBU – 42l                                         

 

Skład:

Słód pilznnański (Sufflet) – 4 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2,9 kg

Słód karmelowy 150EBC (Strzegom) – 1 kg

Palone ziarna jęczmienia (Weyermann) – 0,1 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

 

  64°C - 70 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Columbus (Tomahawk) (USA) 12,5% A-A

30 min – 15g Columbus (Tomahawk) (USA) 12,5% A-A

10 min – 25g Citra 2014 13,5% A-A (USA)

  0 min – 50g Amarillo 2014 8,9% A-A (USA) (75°C)

  0 min – 50g Cascade 2015 7,3% A-A (USA) (75°C)

 

Chmielenie na zimno:

100g Equinox 2015 (USA) %

 

Inne:

20 min – 12g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen - starter 1,5l

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 17,5°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg

30l z dodatkiem 100g Marynka 2015 9,5% A-A (PL)

 

esp4l1.jpg

 

Przy okazji sprawiłem sobie pojemniejszy sosiek na słody podstawowe ;)

 

or8nm8.jpg

 

2n6bzau.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

WARKA 251 American Amber Ale 12,0°Blg – 37,0 IBU – 42 przelana na cichą z dodatkiem 100g Chmiel Equinox 2015 (USA)

Zeszło do 3,4°Blg

W jakie EBC celowales? 34?

 

 

30 EBC, wydaje mi się że wyszło ciut ciemniejsze, ale i tak jest ładny kolor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU wczoraj rozlana, dzisiaj już się leje z kranu. Fajne piwo, ze słodową bazą wyszło ;)

 

 

Jak aromat z chmielenia na zimno marynka?

 

 

Na razie leci z kranu ten bez Marynki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 252 Cardinal IPA 14,0°Blg – 58,0IBU – 60l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 11 kg

Słód karmelowy 30EBC (Strzegom) – 1 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 1,5 kg

 

Zacieranie:

45l wody do zacierania

 

66°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 40g Columbus 2015 (Tomahawk) (USA) % A-A

40 min – 30g Columbus 2015 (Tomahawk) (USA) % A-A

10 min – 100g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO)

  0 min – 100g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) (75°C)

 

Chmielenie na zimno:

200g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO)

 

Inne:

20 min – 18g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

FM 52 Amerykański Sen - gęstwa I 1l

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 17,0°C

 

ddi6at.jpg

 

jq10yf.jpg

 

168g949.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.