Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Jak u Ciebie jest z aromatem chmielowym i z chmieleniem na smak przy wymienniku ? Opóźniasz czas wrzucania chmielu ze względu na takie chłodzenie ? Zmiejszasz dawki chmielu na goryczkę ? W niektórych piwach widziałem zwracasz z wymiennika zimną brzeczką do kotła aby obniżyć temperature ale w niektórych tego nie stosujesz, widzisz tu i tu różnice ?

 

Już widzę u siebie po pierwszych mocniej chmielonych piwach, że to co wyliczyłem z BS2 ma się troche inaczej do rzeczywisctości przy chłodzeniu na wymienniku, jest więcej goryczki i smaku, a nawet jak wrzucam chmiel z opóźnieniem (już podczas chłodzenia) to ten aromat jest o wiele słabszy. 

 

Różnica przy wrzuceniu po wyłączeniu palnika, a przy 70°C jest dość znaczna. Przy 70°C aromat w piwie jest mocno wyczuwalny, zaraz po wyłączeniu dużo mniej.

Z goryczką i smakiem nie zauważyłem, żeby była większa, natomiast aromat tak jak pisałem, ale to samo było przy chłodzeniu zwykłą chłodnicą. Myślę, że takie chmielenie przy 70°C dobre będzie do lagerów, bo do APA, IPA itd, trzeba i tak chmielić na zimno :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powtórka warki 225, tak mi zasmakowała. Niestety musiałem zmienić chimielnie ze względu na brak obecnie chmielu Simcoe (niezgodność systemowa :) )

 

WARKA 234 American Wheat 13,5°Blg – 26,0IBU – 50l

 

Skład:

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 5,5 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 3,6 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,1 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

 

67°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Tomahawk 2013 (USA) 12,5 % A-A

20 min – 20g Citra 2013 (USA) 13,5% A-A

10 min – 30g Citra 2013 (USA) 13,5% A-A

  0 min – 40g Centennial 2013(USA) 8,5 % A-A

 

Chmielenie na zimno:

40g Ahtanum 2014 (USA) 3,2% A-A

60g Centennial 2013(USA) 8,5 % A-A

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - starter 2,5l

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 16°C

 

j939uf.jpg

 

v4s6ts.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda część warki 152 Lambic 12,5°Blg-8IBU-45l warzona w lutym 2013 roku ( http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=188200 )

Eksperyment, dodałem syrop z malin (paola). Co prawda za wiele to on nie ma wspólnego ze 100% sokiem, ale zobaczymy co wyjdzie :) Przecieram szlaki.

Są również soki 100% w sklepach ze zdrową żywnością i do kolejnej porcji taki zastosuję, porównam efekt.

 

if0ig9.jpg

 

bim3i9.jpg

 

wcbmfn.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 234 American Wheat 13,5°Blg – 26,0IBU – 50l przelana na cichą z dodatkiem:

40g Ahtanum 2014 (USA) 3,2% A-A

60g Centennial 2013(USA) 8,5 % A-A

 

Zeszło do 4,2°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękne :) Czekam na wyniki eksperymentu! 

 

Mój Lambik 1.0 dopiero błonę zbudował, drugi dopiero zlałem na cichą i zadałem blend. Planuje dać świeże owoce na wiosnę bez mocniejszego dezynfekowania, zobaczymy może przy następnych lambikach pokombinuje ;) Zdjęcia super.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 235 Kölsch 12,5°Blg – 32,3IBU – 45l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 1 kg

Słód Caramel Pils Bestmalz – 0,65 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

 

54°C - 10min

64°C - 40min

72°C - 20min

76°C -

 

 

Wysładzanie:

31l wody 76°C do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min –   30g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka)

30 min –   40g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka)

10 min –   80g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka)

 

0 min/70°C –  150g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka)

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - gęstwa I 0,4l

 

Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 16°C

Mocno gotowałem i wyszło 45l

IBU liczone dla szyszki, podrasowana wersja Kölscha chmielem na aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

0 min/70°C – 150g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka)

Jak to rozumieć? Schłodziłeś brzeczkę do 70°C i wrzuciłeś chmiel kontynuując chłodzenie?

 

Tak. W sumie około 20min trwało chłodzenie po wrzuceniu chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

0 min/70°C – 150g Perle 2014 - 5% A-A (szyszka)

Jak to rozumieć? Schłodziłeś brzeczkę do 70°C i wrzuciłeś chmiel kontynuując chłodzenie?

 

Tak. W sumie około 20min trwało chłodzenie po wrzuceniu chmielu.

 

Ale chłodziłeś wymiennikiem?

 

Dopytuje ponieważ robiłem ostatnio AW i kompletnie nie czuje w niej chmieli wrzuconych pod koniec gotowania.

 

W Twoim wypadku jeśli wrzuciłeś chmiel do 70°C i kontynuowałeś chłodzenie wymiennikiem to "część" brzeczki miała bardzo krótki kontakt z tym chmielem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schłodziłem w obiegu zamkniętym do 70°C. Wrzuciłem chmiel, poczekałem parę minut i zacząłem chłodzić do fermentatora, chłodzenie z 70°C do wiadra trwało ~20min.

Jest dość odczuwalna różnica w chmieleniu w 100°C po wyłączeniu palnika, a chmieleniu w 70°C.

 

Edit: Chłodzenie w 70°C i tak nie zastąpi chmielenia na zimno w piwach, które tego wymagają... :)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schłodziłem w obiegu zamkniętym do 70°C. Wrzuciłem chmiel, poczekałem parę minut i zacząłem chłodzić do fermentatora, chłodzenie z 70°C do wiadra trwało ~20min.

Jest dość odczuwalna różnica w chmieleniu w 100°C po wyłączeniu palnika, a chmieleniu w 70°C.

 

Edit: Chłodzenie w 70°C i tak nie zastąpi chmielenia na zimno w piwach, które tego wymagają... :)

Przetestuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 234 American Wheat 13,5°Blg – 26,0IBU – 50l rozlana do 20x0,5l 8g/1l i 2 kegów pet/pepsi 2x3Bar

 

Jednak Simcoe robi robotę przy tej recepturze i kolejnym razem go użyję jak do poprzedniej wersji. Ale i tak jest dobre :D, myślę że to piwo będę powtarzał często bez zmian.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest dość odczuwalna różnica w chmieleniu w 100°C po wyłączeniu palnika, a chmieleniu w 70°C.

A mógłbyś zdradzić jaka konkretnie? Czy wg Twoich doświadczeń różni się aromat, jego intensywność, jakość czy może wszystko naraz? I który sposób bardziej polecasz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jest dość odczuwalna różnica w chmieleniu w 100°C po wyłączeniu palnika, a chmieleniu w 70°C.

A mógłbyś zdradzić jaka konkretnie? Czy wg Twoich doświadczeń różni się aromat, jego intensywność, jakość czy może wszystko naraz? I który sposób bardziej polecasz?

 

 

Muszę jeszcze parek warek z takim chmieleniem zrobić, aby napisać coś więcej. Ale aromat jest zdecydowanie bardziej wyczuwalny i wyraźniejszy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A myślisz że warto cały chmiel wrzucać na whirlpool, czy lepiej część też dorzucić na 0' żeby się aromaty uzupełniały?

 

Myślę, że można, ale lepiej i tak dać większość po obniżeniu temperatury.

Zaczynam teraz serię lagerów, więc popróbuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 236 Bohemian Pilsner 12,5°Blg – 43,5 IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9,5 kg

Słód Caramel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,1 kg

Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,2 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kg

 

Zacieranie:

36l wody do zacierania

 

  54°C - 10min

  63°C - 20min

 

Odebrana 1/3 zacieru 

100°C - 15 min dekokt

 

  72°C - 30 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 63l brzeczki
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

80 min –   30g Premiant 2013 8,5% A-A

60 min –   20g Premiant 2013 8,5% A-A

40 min –   20g Premiant 2013 8,5% A-A

20 min –   30g Sladek 2012 5,0% A-A

10 min –   50g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A

  0 min – 100g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A (70°C)

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2001 Urquell Lager - starter 2,0l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 11°C

 

Dekokcja:

t52clw.jpg

 

Brzeczka przednia:

245mz5h.jpg

 

Kölsch z kija z czerwca 2015 :)

eai0eu.jpg

 

Wyeast 2001 Urquell Lager z 2l startera 12°Blg:

qot69y.jpg

 

Hop stopper:

2hfqoef.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z racji, że jeden kegerator użytkuję rzadko, postanowiłem go wykorzystać do fermentacji.

Zakupiłem sterownik, zmodyfikowałem zamrażalnik oraz do browaru przybyły 2 nowe tanki 42l :)

 

303927b.jpg

 

5c0zgn.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.