Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 218 Pilsner - Single Hop Herkules 12,0°Blg – 44IBU – 50l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,3°Blg.

Jestem miło zaskoczony tym piwem. Chmiel Herkules jako single hop, bardzo fajnie się spisał. Receptura do powtórzenia bez korekt ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 190 Flanders Red Ale/ Red Ale 12,5° poszła do balona z dodtakiem Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend. reszta poszła do lagerowania jako Red Ale. Zeszło do 3°Blg

 

WARKA 190 Flanders Red Ale 12,5°Blg - 19IBU rozlana do 28x0,5l 5g/1l po prawie roku cichej z dodatkiem Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend.

Zeszło do 2,5°Blg, w smaku czuć karmel i czekoladę mieszające się z kwaskowatymi posmakami. Do tego uzupełnieniem są owocowe nuty. Kolor idealnie klarowny. Nie jest jakoś masakrycznie końskie i kwaskowe, co mnie cieszy. Zobaczymy za jakiś czas. Dostało teraz trochę tlenu.

 

2s0oimb.jpg

1zlfwuc.jpg

2ljouc6.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 219 Munich Helles 12,3°Blg – 21IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8,6 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 0,8 kg

Słód Carmel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg

Słód Caramunich I Weyermann® – 0,05 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 15ml)

 

54°C - 10min

63°C - 20min

Odebrana 1/3 zacieru

Gotowanie 10 min

72°C - 30 min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego,

do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Magnum 2013 13% A-A

30 min – 20g Magnum 2013 13% A-A

5 min – 70g Perle 2014 5% A-A (szyszka)

 

Inne:

20 min – BIERSOL 20ml

 

Drożdże:

W-34/70 - gęstwa II 0,7l

 

Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

12°Blg i 44IBU... ślinianki mi się skręcają ;)

 

Warka na pewno do powtórzenia. Więc będziesz miał okazje spróbować. Bardzo fajnie się spisał Herkules, jako podbudowa jest trochę karmelu, więc równoważy goryczkę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak Ci się hop stopper spisuje? Oddziela ładnie chmieliny i przełom? Nie zatyka się?

 

 

 

Jestem zadowolony, spisuje się bardzo dobrze. Do wymiennika trafia klarowna brzeczka.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 220 Saison 13,5°Blg – 26,0IBU – 26l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg

Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg

Słód pszeniczny (Czechy) – 1 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,1 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,15 kg

 

Zacieranie:

21l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 1ml) 5,4 pH

 

68°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

21l wody 76°C z dodatkiem 2ml kwasu fosforowego

do uzyskania 35l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Marynka 9,5 % A-A

15 min – 15g Saaz 3,6 % A-A

  5 min – 25g Saaz 3,6 % A-A

 

Inne:

20 min – 20g Curacao

15 min – 5g Mech Irlandzki

  5 min – 10g Curacao

 

Drożdże:

Danstar Belle Saison - uwodnione

 

Drożdże zadane w 17°C, fermentacja w 17-25°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 221 Polotmave 13,4°Blg – 37,9IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 7 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 3,2 kg

Słód Carmel Pils (Bestmalz) – 0,4 kg

Słód Caraaroma® Weyermann® – 0,1 kg

Słód karmelowy 600 Strzegom (Polska) – 0,2 kg

Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,15 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 8ml) 5,6 pH

 

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20 min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C z dodatkiem 7ml kwasu fosforowego,

do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min –   30g Premiant 2013 8,5% A-A

30 min –   40g Premiant 2013 8,5%A-A

15 min –   30g Sladek 2012 5% A-A

  5 min –   40g Sladek 2012 5% A-A

  5 min –   30g Saaz 2014 3,6% A-A

  0 min – 130g Saaz 2014 3,6% A-A

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's - starter 2,5l+2l

 

Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 11°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 8ml) 5,6 pH

Nastawiasz pH wody do zacierania? To nie jest dobre podejście. Po wrzuceniu słodów pH znacznie spadnie.

 

To jest pH po wrzuceniu słodów, próbka pobrana po 10-15min zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 222 Pilsner - Single Hop Herkules II 11,9°Blg – 44IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 7,8kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,4 kg

Słód Carmel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg

Słód Caramunich I Weyermann® – 0,2 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 10ml)

 

53°C - 10min

63°C - 40min

72°C - 20min

76°C -

 

Po 15min zacierania - 5,6 pH

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C (10ml kwasu fosforowego, 5,8pH)

do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min –   10g Herkules 2014 (szyszka)

30 min –   20g Herkules 2014 (szyszka)

10 min –   40g Herkules 2014 (szyszka)

  0 min – 150g Herkules 2014 (szyszka)

 

Drożdże:

BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's - gęstwa 0,8l

 

Drożdże zadane w 12,5°C, fermentacja w 11,8°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.