Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Ale świetny kolor :) rozpisz dokładniej co jak z tym lambikiem bo mnie żona męczy żebym zrobił. Butlę wolną mam ale jak zaplanować proces jak to wyglądało u ciebie?

 

Nie wiem czy masz dostęp do Facebook, ale tam są zdjęcia z całego procesu i daty poszczególnych etapów.

https://www.facebook...61743912&type=3

 

Jak znajdę chwilę, to opiszę wszystko w jednym poście.

 

Polecam zrobić też Fruit Lambica, zamiast wiśni dodać truskawki. Tego mam już nagazowanego i jest rewelacyjny.

 

To super by było znaleźć taki opis w jednym poście lub pliku, bo nic takiego nie ma na forum (tylko strzępki informacji). Podejrzewam że nie tylko ja byłbym wdzięczny :) A tak się zapytam a kiedy zacząłeś warzyć lambika, tak żeby dodać świeżych owoców na lato? 8-9 miesięcy wcześniej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale świetny kolor :) rozpisz dokładniej co jak z tym lambikiem bo mnie żona męczy żebym zrobił. Butlę wolną mam ale jak zaplanować proces jak to wyglądało u ciebie?

 

Nie wiem czy masz dostęp do Facebook, ale tam są zdjęcia z całego procesu i daty poszczególnych etapów.

https://www.facebook...61743912&type=3

 

Jak znajdę chwilę, to opiszę wszystko w jednym poście.

 

Polecam zrobić też Fruit Lambica, zamiast wiśni dodać truskawki. Tego mam już nagazowanego i jest rewelacyjny.

 

To super by było znaleźć taki opis w jednym poście lub pliku, bo nic takiego nie ma na forum (tylko strzępki informacji). Podejrzewam że nie tylko ja byłbym wdzięczny :) A tak się zapytam a kiedy zacząłeś warzyć lambika, tak żeby dodać świeżych owoców na lato? 8-9 miesięcy wcześniej?

 

Kriek to była moja warka numer 100 ;) Jak poszukasz, to znajdziesz recepturę. Warzyłem w grudniu piwo, w lipcu dodałem wiśni i w styczniu zabutelkowałem, czyli ~1 rok do rozlewu. Można trzymać dłużej, jak kto woli i jak przebiega fermentacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łukasz, gdzie kupiłeś taki zlewozmywak jak masz teraz w browarze?

 

To jest brodzik prysznicowy, kupiłem na Allegro na przecenie, bo w jednym miejscu była odbita emalia.

Koszt z przesyłką coś około 70-80zł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 147 Belgian Pale Ale 12°Blg rozlana dzisiaj do 2 kegów 3x3Bar

 

Wczoraj uwarzyłem WARKA 149 German Pils 11°Blg–42IBU–28l

Zadałem dzisiaj gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager przy temperaturze 9°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie warki temu zrobiłem nowy filtrator z rurki miedzianej fi18. Mam mieszadło i w końcu mogłem go "zagęścić" na środku. Przedtem nie chciałem, aby środek był zabudowany ze względu na mieszanie ręcznie łychą. Poza tym od czyszczenia i rozciągania go, prawie mi się już złamał na pół.

Muszę powiedzieć, że różnica w filtrowaniu przy zagęszczonym na środku filtratorze, a tylko na około kadzi jest spora.

 

Tak miałem przedtem:

2ed6xr6.jpg

 

A, tak mam teraz, filtr można rozłożyć na części w celu wymycia:

 

skxcug.jpg

2a67fbd.jpg

 

Mam pytanie odnośnie filtratora, bo nigdzie nie znalazłem szczegółów technicznych mimo prześledzenia całegą wątku, a chętnie, przyznaję się bez bicia, skopiowałby rozwiązanie.

 

W ogóle to szacun za Twoje osiągnięcia w ilości i różnorodności uważonego piwa. A browar to w ogóle marzenie!

 

Wracając do tematu filtratora. Czy rurki są nacięte /nawiercone (jaka średnica otworu) od góry nie widzę więc tylko od dołu? Czy celowym by bylo dodatkowe zagęszczenie rurek?

O zagęszczenie pytam dlatego, że śledząc rozwiązania techniczne np chłodnic zauważyłem że większość z Was dość długo chłodzi brzeczkę. Ja powyginałem rurki w ten sposób żeby ich rozmieszczenie było równomierne w całej objętości garnka a efektem jest równomierne wystudzenie 25-30 l brzeczki do ok 20°C w ok 45 min przy nie dużym zuzyciu wody (jak sądzę) bo ile może przelecieć przez dwie rurki (wew fi4) w ciągu 45 minut - sprawdzę przy okazji kolejnego warzenia. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie warki temu zrobiłem nowy filtrator z rurki miedzianej fi18. Mam mieszadło i w końcu mogłem go "zagęścić" na środku. Przedtem nie chciałem, aby środek był zabudowany ze względu na mieszanie ręcznie łychą. Poza tym od czyszczenia i rozciągania go, prawie mi się już złamał na pół.

Muszę powiedzieć, że różnica w filtrowaniu przy zagęszczonym na środku filtratorze, a tylko na około kadzi jest spora.

 

Tak miałem przedtem:

2ed6xr6.jpg

 

A, tak mam teraz, filtr można rozłożyć na części w celu wymycia:

 

skxcug.jpg

2a67fbd.jpg

 

Mam pytanie odnośnie filtratora, bo nigdzie nie znalazłem szczegółów technicznych mimo prześledzenia całegą wątku, a chętnie, przyznaję się bez bicia, skopiowałby rozwiązanie.

 

W ogóle to szacun za Twoje osiągnięcia w ilości i różnorodności uważonego piwa. A browar to w ogóle marzenie!

 

Wracając do tematu filtratora. Czy rurki są nacięte /nawiercone (jaka średnica otworu) od góry nie widzę więc tylko od dołu? Czy celowym by bylo dodatkowe zagęszczenie rurek?

O zagęszczenie pytam dlatego, że śledząc rozwiązania techniczne np chłodnic zauważyłem że większość z Was dość długo chłodzi brzeczkę. Ja powyginałem rurki w ten sposób żeby ich rozmieszczenie było równomierne w całej objętości garnka a efektem jest równomierne wystudzenie 25-30 l brzeczki do ok 20°C w ok 45 min przy nie dużym zuzyciu wody (jak sądzę) bo ile może przelecieć przez dwie rurki (wew fi4) w ciągu 45 minut - sprawdzę przy okazji kolejnego warzenia. :P

 

Hej,

 

Średnica rurek to fi18mm, można użyć 15mm, nie robi to jakoś większego znaczenia. Rurki ponacinane zwykłym brzeszczotem, gdzieś do połowy średnicy rurki. Nacięcia w odstępie co 5-10mm. Rurki można zrobić gęściej, ale raczej nie ma potrzeby. Co można zrobić, to "odpływ" filtratora umieścić na środku, może polepszyć proces filtracji i zwiększyć wydajność.

 

Zobacz tutaj na link od Tomka: http://www.piwo.org/topic/7361-filtrowanie-oplot-falszywe-dno-rurka-miedziana/page__st__20#entry158993

 

I na ten wątek: http://www.piwo.org/...trator +rurkowy

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.