Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna warka uwarzona, jutro rano jak wszystko osiądzie zleję do fermentatora, zmierzę ekstrakt i zadam drożdże.

Do browaru przybyła kolejna zabawka, sprawdzona. Drugi miernik temperatury. Mała rzecz, a zacieranie dekokcyjne staje się jeszcze przyjemniejsze ;)

Jak ktoś jest na kupnie termometru polecam każdemu. Jest dokładny, wilgoć mu raczej nie szkodzi, a przede wszystkim nie zawodna sonda. Tutaj nie ma co zamoknąć. Sprawdzony na około 60 warkach.

 

rsy7bd.jpg

 

http://multisort.pl/product/Miernik-cyfrowy-do-pomiaru-temperatury,2643.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Konstrukcja wygląda na solidną. Co robi i do czego służą 6 widocznych klawiszy ?

Pewnie jest także telefonem dla seniora, ewentualnie można ćwiczyć na nim pismo Breille'a.

A poważnie to ciekawie wyglądają. Co to za cacka i ile kosztują?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

On/off, C*, F*, podziałka 0,1*, 1, HOLD w jakich ustawieniach ma pozostać

 

Można od razu dwu kanałowy, ja kupiłem wcześniej jeden wiec zakup tego nie miał dużego sensu.

http://www.aisko.pl/dm-6802b-dwukanalowy-miernik-temperatury-p-354.html?osCsid=45784e6d875f3a9e8cb528ef5152472a

 

Te co ja mam są również dwu kanałowe, ale nie spotkałem się teraz nigdzie z dostępnością.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wilgoć mu raczej nie szkodzi, a przede wszystkim nie zawodna sonda. Tutaj nie ma co zamoknąć.

 

Co do tej sondy to mam inne zdanie. To jest sonda typu "K".

Jak się nie mylę taka http://www.atel.com.....php?hash=02961 . Nie wiem czy jest taka odporna na wilgoć (wodę).

Dwie już wykończyłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do tej sondy to mam inne zdanie. To jest sonda typu "K".

Jak się nie mylę taka http://www.atel.com.....php?hash=02961 . Nie wiem czy jest taka odporna na wilgoć (wodę).

Dwie już wykończyłem.

 

Tak to sonda typu K, ale całkiem inna niż ta co ty przedstawiłeś w linku. Tam nie ma co zamoknąć. Przewód jest jedno żyłowy wytrzymuję temperaturę do 200°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja taką mam, ale jej nie używam. Używam taką jak ty posłałeś w pierwszym linku, tylko w innej izolacji ;) Znalazłem lepsze zdjęcie i się przyjrzałem. Przecież tam nie ma co zamoknąć. Musiałeś ją załatwić z innego powodu. Ja 60 warek zrobiłem na jeden i dalej działa bez problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 107 German Pils 12°Blg–39IBU–28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Bruntal – 5,3 kg

Słód wiedeński Weyermann® - 0,3 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg

 

Zacieranie:

25l wody zacierania

 

55°C - 10min.

63°C - 30min.

Odebrana 1/3 zacieru

72°C - 15 min. dekokt

Gotowanie 10 min.

72°C - 20 min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 38 l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 15g Magnum 15% A-A

40 min – 20g Hellertau Spalt Select 6,4% A-A

15 min – 20g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

5 min – 20g Tettnanger 3,7% A-A

 

Inne:

15 min – 7g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast ACTIVATOR 2007 Pilsen Lager 125 ml - starter 1,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza WARKA vettis & LJajecznica

 

WARKA 108 Marcowe III 13,5°Blg-20IBU-27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód monachijski Weyermann® - 2,5 kg

Słód wiedeński Weyermann® - 1,7 kg

Słód pilzneński Bruntal - 1,7 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

- 55°C - 10 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C –

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Magnum 15% A-A

20 min – 30g Hallertauer Hersbrucker 3,1% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager – gęstwa III 300ml

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g – 15 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kilka postów wcześniej pisałeś o mieszadle - super wykonałeś, sam w tej chwili robię mieszadło i mam kilka pytań.

1. Czy pręt łączący silnik z mieszadłem (wiatrak) to pręt z gwintem (nie mogę dojrzeć), z jakiego jest metalu aby nie psuć zacieru?

2. Z czego wykonałeś mieszadło ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kilka postów wcześniej pisałeś o mieszadle - super wykonałeś, sam w tej chwili robię mieszadło i mam kilka pytań.

1. Czy pręt łączący silnik z mieszadłem (wiatrak) to pręt z gwintem (nie mogę dojrzeć), z jakiego jest metalu aby nie psuć zacieru?

2. Z czego wykonałeś mieszadło ?

 

Wszystko tam pisze w postach. To pręt gwintowany pokryty niklem, żeby nie rdzewiał. Płaskownik tak samo pokryty niklem i odpowiednio wyprofilowany przy pomocy imadła i klucza. W każdym sklepie z artykułami metalowymi dostępne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie lepiej zrobić z nierdzewki zamiast z niklowanej stali?

 

Ja przynajmniej parę postów wyżej pisałem, że na razie nie mam dostępu do nierdzewki. A przez internet nie ma sensu zamawiać, bo wyjdzie z przesyłką 2 razy drożej. Na razie się spisuje bez zarzutu, a jak się mi trafi coś to zmienię. Wiosna idzie, śnieg topnieje, więc na złomowiskach nie długo z pod śniegu wyjdą ładne okazy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 109 Witbier 12,5°Blg – 15IBU – 25l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Weyermann® – 2,4 kg

słód pszeniczny – 0,7 kg

słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Inne:

pszenica – 2 kg

owies – 0,5 kg

 

Kolendra - 20g

Curacao - 20g

 

Zacieranie:

24 l wody do zacierania

 

Pszenica i owies skleikowane w 10 l wody

Stopniowo doprowadzone do wrzenia i gotowane 10 min

 

Zacier główny

- 55°C – 30 min

- 64°C – 60 min

- 72°C – 20 min

- 76°C

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 32l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 10g Citra 12,4% A-A

 

15 min – 10g kolendra + 10g curacao

3 min – 10g kolendra + 10g curacao

 

Drożdże:

Wyeast ACTIVATOR 3944 Belgian Witbier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.