Jump to content
vettis

Browar Escarabajo

Recommended Posts

Witam,

 

W tym poście będę opisywał moje zmagania z warzeniem piwa :)

Mówią, że początki bywają ciężkie, ale się to czasem opłaca i w tym przypadku jeśli chodzi o piwo, to się to bardzo opłaciło.

 

Prawie rok temu powiedział mi kumpel, że gdzieś czytał że można ?robić? piwo i że są na allegro takie zestawy. Popatrzyłem no spoko. Tylko co i jak? Jak smakuje piwo z puszki? Hmm?. Poczytałem trochę, po odwiedzeniu paru stron wywnioskowałem, że nie jest złe ? Potem na jakiś czas dałem sobie spokój, nie mogłem się zdecydować wydać 240 zł na dzień dobry nie wiedząc czy skorzystam z tego zestawu 1 raz czy więcej. No, ale po namyśle zdecydowałem się zamówiłem i teraz tego absolutnie nie żałuje :)

Na pierwszy strzał poszedł WES, w końcu był częścią zestawu.

 

1 WARKA

Piwo jasne WES

- nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,

- ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg,

- Drożdże górnej fermentacji Safbrew T-58 10g

Ekstrakt: 11 Blg

 

05.06.2009

Brzeczka nastawna

Nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg + ekstrakt słodowy WES jasny 1.2kg

 

3 litrów wody + ekstrakt zagotować. Na wolnym ogniu gotować przez 40 min. Całość wychłodzić w zimnej wodzie. Uzupełnić do 23 litrów przegotowaną wodą.

11 blg - początkowe

 

Starter:

 

200ml wody zagotować z 10 g ekstraktu słodowego jasnego suchego WES

Drożdże Fermentis S-04 wsypać pozostawić na 20 min.

 

 

05.06.09 21:00 zadanie drożdży temp. 24 stopnie

06.06.09 8:00 piana fermentacja burzliwa rozpoczęta.

07.06.09 13:00 piana opadła

10.06.09 przelanie na cichą fermentację 2,5 blg

18.06.09 rozlewanie do butelek leżakowanie w ciemny miejscu temp 22 ? 21 stopni

27.06.09 przeniesienie do ciemnej piwnicy temp. 16 stopni

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas na drugą Warkę i tutaj właśnie znalazłem www.piwo.org i www.homebrewing.pl , skąd zamówiłem taki oto zestaw:

 

2 WARKA

Piwo jasne Ale 12° Blg- zestaw surowców

Ekstrakt: 12 Blg

Zawartość alkoholu: około 5% ABV

Goryczka: 25-30 IBU

- 35g granulatu (lub 40g szyszek) chmielu goryczkowego Marynka

- 40g granulatu (lub 45g szyszek) chmieli aromatycznego Lubelskiego

- Ekstrakt słodowy WES jasny 3.4kg (dwie puszki 1.7kg)

- Drożdże górnej fermentacji Fermentis S-04

 

19.06.2009

Brzeczka nastawna

Ekstrakt słodowy WES jasny 3.4kg

 

5 litrów wody + ekstrakt zagotować. Na wolnym ogniu gotować 35g granulatu chmielu goryczkowego Marynka przez 60 minut. 40g granulatu chmielu aromatycznego Lubelskiego gotować przez 10 minut. Całość wychłodzić w zimnej wodzie. Uzupełnić do 20,5 ? 21 litrów wody.

 

Starter:

 

200ml wody zagotować z 10 g ekstraktu słodowego jasnego suchego WES

Drożdże Fermentis S-04 wsypać pozostawić na 20 min.

 

Temperatura brzeczki 23 stopnie.

20.06.09 0:40 Zadanie drożdży Blg początkowe 13 blg

27.06.09 10:00 Przelewanie na cichą Blg 3,5 ? 3

04.07.09 17:00 Rozlew do butelek

 

 

Wyszło trochę gorzkawe i ciemne, bo przesadziłem z chmieleniem. Ale końcowy efekt był dobry wypiło się wszystko ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadszedł czas na 3 Warkę

 

 

3 WARKA

 

Piwo bursztynowe Ale 14° Blg- zestaw surowców

 

40g granulatu (lub 45g szyszek) chmielu aromatycznego Perle

30g granulatu (lub 35g szyszek) chmieli aromatycznego Lubelskiego

Ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kg

Ekstrakt słodowy WES jasny 1,2 kg

Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1.7kg

Drożdże górnej fermentacji Fermentis US-05

 

8:00 05.07.09r zapodanie startera 21 stopni

 

Początkowe Blg 14

 

20:00 05.07.09 początek burzliwej

09.07.09 koniec burzliwej

11:00 10.07.09 Blg 4

13.07.09 Blg 2,5 przelnie na cichą

19.07.09 ? zlane do butelek

 

 

Ładny kolorek, dobre w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siedziały puszki w półce nie mogły się zmarnować?

W między czasie, pomiędzy Warkami kupiłem 10 metrów rurki miedzianej i zrobiłem sobie chłodnice, co usprawniło pracę i skróciło czas procesu.

 

4 WARKA

 

Piwo jasne WES

- nachmielony ekstrakt słodowy "Piwo Domowe Jasne" - puszka 1,7 kg,

- ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,7 kg,

- 0,3 kg cukru

Drożdże - Drożdże górnej fermentacji Safale S-04

Brzeczka nastawna ? 21 litrów

Ekstrakt: 15 Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyszedł czas na kolejny nasz krok :)

Warzenie z procesem zacierania?

Zamówiłem sobie 2 wiadra zrobiłem sobie filtrator.

Do tego garnek 30 l

 

Na pierwszy ogień poszło:

 

 

 

5 WARKA

India Pale Ale - 26 litrów 14 Blg

Składniki:

5 kg słodu pilzneńskiego,

0,85 kg słodu karmelowego jasnego,

25 g.chmielu goryczkowego 9% alfa-kwasów (Marynka) na 60 minut,

10 g chmielu goryczkowego 9% alfa (Marynka) na 30 minut,

50 g chmielu aromatycznego 4% alfa (Lubelski) na 5 minut.

Drożdże Safale US-05 11,5 g

Warzenie:

Wsypać słody do wody o temp. 35 C (20 l)

Mieszając podgrzać do 62-64 C i utrzymać 30 minut.

Następnie podgrzać do 70 C na następne 30 minut.

Później doprowadzić do 78 C. na 10 minut.

Przefiltrować.

Wysładzanie do 27 litrów nastawu. (80 C)

Filtrat zagotować i dodawać kolejno chmiele 9% alfa (Marynka 25g), po pół godziny 9% alfa (Marynka 15g), po 55 minutach 4% alfa (Lubelski 50 g).

 

06.08.09 ? Fermentacja burzliwa 14 Blg

16.08.09 ? Fermentacja cicha 3 Blg

23.08.09 ? Zlane do butelek

 

Przepis z www.piwo.org jak i wiele innych

Piwo było pierwsza klasa, zacieranie i filtracja poszła sprawnie, pamiętam dziwiłem się wtedy, że tak wszystko prosto idzie? Myślałem, że będzie gorzej.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 WARKA

Weizenbier / Hefeweizen 13? BLG

28 litrów piwa

Słód pilzneński (Litovel) 2,5 kg

Słód pszeniczny (Litowel) 3 kg

Słód karmelowy Jasny Litovel (Czechy) ? 0,2 kg

Chmiel Lubelski, szyszki/granulat, 35 g

Drożdże: Safbrew WB - 06

Zacieranie:

42 C - 30 min - tylko pszenny

 

po połączeniu z jęczmiennym:

64 C - 30 min

72 C - 30 min

chmiele:

(80 min) lubelski ................................. 35 g

22.08.09 19:30 ? Zadanie drożdży

23.08.09 09:00 ? Gęsta biała piana

29.08.09 ? Zlane na cichą 2 Blg

05.09.09 ? Zlane do butelek

Wyszło wyśmienite, wszystkim smakowało i to bardzo. Powtórka murowana ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 WARKA

Ala Koelsch 12 Blg (28 l)

 

Słody:

Pilzeński 5 kg (Litovel)

Pszeniczny 0,7 kg (Litovel)

 

Drożdże:

US-05/ Gęstwa drożdżowa US-05 100 ml

 

Chmiel:

Lubelski 65 g

 

Zacieranie:

44 st. przerwa ferulikowa - 15 min

52 st. przerwa białkowa - 15 min

64 st. przerwa maltozowa - 30 min

72 st. przerwa cukrująca - 40 min

do 78 i filtracja

 

Chmielenie:

'60 40 g

'15 20 g

 

Gotowanie:

60 min

 

Wyszły 28 litrów brzeczki, 13 Blg

 

 

 

19:30 30.08.2009 r. - zapodanie gęstwy drożdżowej US -05

03:00 31.08.2009r. - początek fermentacji

17:00 06.09.2009r. ? przelane na cichą 2Blg

15:00 12.09.2009r ? zabutelkowane

 

Za dużo gęstwy drożdżowej i brzeczki w fermentatorze, efektem tego były drożdże wypływające przez rurkę, ale sytuacja została opanowana ?

Piwo było czuć gęstwą drożdżową, nie przyjemny zapach, zapodałem chyba trochę umarlaków i temu tak zajeżdżało. Po 2 tyg. Od za butelkowania zapach zniknął. Piwo oczywiście wyszło superowe :)

 

Piwo nawarzone w kuchni, ale już rozlane w nowym wyremontowanym pomieszczeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze warzenie ?na swoim? Browar Escarabaj rozpoczął warzenie w swojej nowej siedzibie.

 

8 WARKA

 

WRZEŚNIOWE ALE - 26 litrów 14 Blg

 

Składniki:

3,5kg słodu pilzneńskiego,

2,3 kg słodu pszenicznego jasnego Litovel (Czechy)

0,3 kg słodu karmelowego jasnego,

15 g.chmielu goryczkowego 9% alfa-kwasów (Magnum) na 60 minut,

15 g chmielu goryczkowego 9% alfa (Magnum) na 30 minut,

Drożdże Safale US-05 11,5 g

Warzenie:

45C -20minut

65C - 40minut

72C - 30minut

Później doprowadzić do 78 C. na 10 minut.

Przefiltrować.

Wysładzanie do 27 litrów nastawu. (80 C)

Filtrat zagotować i dodawać kolejno chmiel 11% alfa (Magnum 15g), po pół godziny 11% alfa (Magnum 15g).

Brzeczka końcowa 24 litry dolane 2 litry nieprzygotowanej źródlanej wody. Końcowe 14 Blg

 

Temperatura fermentacji 17-18 C

12.09.2009 01:00 ? zapodanie drożdży US-05

12.09.2009 13:00 ? początek burzliwej fermentacji(14 Blg)

23.09.2009 ? przelane na cichą (zeszło do 3 Blg)

06.10.2009 ? zabutelkowane

 

Piwo ciekawe w smaku, dość gorzkie. Zobaczymy za jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 WARKA

 

Weizenbier / Hefeweizen II 13? BLG

28 litrów piwa

Słód pilzneński Weyermann? (Niemcy) 2,5 kg

Słód pszeniczny Weyermann? (Niemcy) 3 kg

Słód karmelowy Jasny Karapils Litovel (Czechy) ? 0,2 kg

Chmiel Lubelski, szyszki/granulat, 40 - 50 g

Drożdże: Safbrew WB - 06

 

Zacieranie:

42 C - 30 min - tylko pszenny

 

po połączeniu z jęczmiennym:

64 C - 30 min

72 C - 40 min

 

chmielenie:

(80 min) lubelski ................................. 40 - 50 g

04.10.09 00:30 ? Zadanie drożdży

04.10.09 09:00 ? Gęsta biała piana

 

Obecnie fermentuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 WARKA Weizenbier / Hefeweizen II 13? BLG przelana na cichą (12.10.09) Zeszło do 2,5 Blg. Sobota- Niedziela myślę butelkować, pszeniczne nie musi długo siedzieć na cichej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy okazji uwarzona kolejna pszeniczka :

10 WARKA

Hefeweizen 12,5? BLG

 

Słód pilzneński Weyermann? (Niemcy) 2,6 kg

Słód pszeniczny Weyermann? (Niemcy) 3,5 kg

Słód karmelowy Jasny Karapils Litovel (Czechy) ? 0,4 kg

Chmiel Lubelski, szyszki - 45 g

Gęstwa drożdżowa WB-06 100ml

 

Zacieranie:

42 C - 30 min - tylko pszenny

 

po połączeniu z jęczmiennym:

64 C - 30 min

72 C - 30 min

do 78 C i filtracja

 

chmielenie:

(80 min) lubelski ................................. 40 - 50 g

 

Pierwsza nasza pszenica straszenie nam i naszym bliskim smakowała, dlatego staramy się nie odbiegać zbytnio od przepisu na pierwszego Hefeweizena, tylko delikatnie coś zmieniać :D

Warka zadana gęstwą drożdżową WB-06 z poprzedniej warki (100ml) Ładny, szybki start

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ilu litrowe robisz warki i jaką masz wydajność? Z 6,5 kg słodu powinna być solidna warka!

Brzeczka nastawna około 31 - 32 l Efektem końcowym jest około 28 l, tylko przyznam, że przy ostatniej warce miałem problemy z filtracja i wysładzanie mi cienko wyszło. Pozatykało mi się wszystko :D Za bardzo chyba zamieszałem przy wysładzaniu na raty. I mam pytanko właśnie co do tego. Jak kto filtruje i wysładza. Sprzęt, woda, sposoby, itd. W sumie to najbardziej u mnie kuleje i nie lubię tego za bardzo robić, bo wiem że efektywność jest nie za dobra. Ja filtruję przez kadź filtracyjną (2 wiadra, z podbiciem) Ześrutowane standardowo. Czytałem na wikipedi o sposobach, ale może ktoś opisałby jak u siebie to wygląda. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj się bierzemy za butelkowanie jednego pszeniczniaka, a drugi pójdzie na cichą. Temp w pomieszczeniu osiągnęła 14 °C przez tą ostatnią pogodę, jeszcze trochę i będzie dobra do lagerów... heh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak nie przelewałem na cichą, drugi pszeniczniak zszedł tylko do 5 blg a drożdże unosiły się ciągle w piwie nie opadły na dno. Przeniosłem do pokoju, tam mają już cieplej i mam nadzieję, że dofermentuje. Nie spodziewałem się takiego ochłodzenia, a dawno tam nie zaglądałem. Zobaczymy co będzie.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Dzisiaj po otworzeniu fermentatora zastałem taki widok jak na zdjęciach. Jak myślicie, to piana czy może zakażenie dotknęło mojego pszeniczniaka ? Poprzednio też miałem trochę piany ale nie w takiej postaci i temu sie zastanawiam czy to początek oznak zakażenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zabutelkowałem 10 Warkę, która była podejrzana o zakażenie. Zobaczymy co będzie. Wyszło 50 butelek :) A ja właśnie popijam Wrześniowe Ale. Zdrowie dla wszystkich. Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro mam zamiar uwarzyć kolejnego Koelsch-a, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

 

Koelsch

 

Słody:

Pilzeński - 5 kg (Litovel)

Pszeniczny - 0,8 kg (własna produkcja)

Słód karmelowy Carared ? 0,4 kg (Weyermann)

 

Drożdże:

S-33

 

Chmiel:

Lubelski 65 g

Marynka 20 g

Zacieranie:

52 st. - 20 min

64 st. - 30 min

72 st. - 45 min

do 78 i filtracja

 

Chmielenie:

od początku gotowania - Lubelski 40 g + 20 g Marynka

po 55 min - Lubelski 25 g

 

Gotowanie:

70 min

 

 

Przy okazji przetestuję nowy filtrator z węża prysznicowego, chciałbym poprawić wydajność przy filtracji i wysładzaniu. Jeszcze prawdopodobnie filtrację przeprowadzę w fermentatorze, ale myślę o czymś szerszym, co będzie miało większą powierzchnię i ułatwi mi jeszcze bardziej wysładzanie. Większa powierzchnia + cieńsza warstwa młótna przy wysładzaniu = lepsza wydajność !? Chyba, że się mylę, to niech ktoś mnie poprawi... Jako kadź filtracyjną mam zamiar użyć coś takiego jak na zdj.

PS: Na zdjęciu przy okazji początki kiełkowania mojej pszenicy :/

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o filtrację to nie jest tak, że cieńsza warstwa filtracyjna = lepsza filtracja. Musi być odpowiednio grube złoże filtracyjne, to przede wszystkim odpowiednio ułożona łuska jest odpowiedzialna za filtrację. Osobiście więc nie polecam stosowania zbyt szerokich naczyń. Z tego co rozumiem to chyba do tej pory stosowałeś wiadro z BA do filtracji. Wystarczy w nim dowiercić drugie tyle otworów i bez problemów przefiltrujesz nawet zacier z 40% udziałem płatków zbożowych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...