Jump to content

Ilość cukr do refermentacji


diabollo
 Share

Recommended Posts

Witam,

Zlałem właśnie swoje pierwsze piwo (Koźlak Brewkit 1,7kg Gozdawa+1kg glukozy) nastawione 28.12.2014 po burzliwej na cichą 06.01.2014 (14 dni) trochę długo więc za kilka dni będę butelkować. Problemy są dwa. Wydaje mi się, że pojemnik był dokładnie zamknięty, ale fermentacji nie było widać po rurce. Pocieszył mnie fakt, że z 9 Blg zrobiło się 3-2.5 Blg icon_smile.gif

Piszę w sprawie drugiego pytania, czy dobrze liczę, że do refermentacji powinienem dodać do tego piwa 150g glukozy? Przy założeniach: Bock:2.4 CO2; 23L; 24C; glukoza. Wydaje mi się trochę dużo szczególnie, że sprzedawca dołączył do zestawu tylko 100g. Może dodać tylko 100g i nie ryzykować bo trochę się boję icon_wink.gif

Kożystałem z kalkulatora: http://hbd.org/cgi-b...ml?17431298#tag

Link to comment
Share on other sites

Z własnego doświadczenia mogę poradzić żebyś dał krakowskim targiem 125g glukozy i będziesz zadowolony. Ja z reguły na warkę około 23l daje 100g białego cukru i jest ok. pod warunkiem dobrego odfermentowania warki.

Link to comment
Share on other sites

Raczej odfermentowało. To się okaże przy kolejnym zlaniu za parę dni.

Dlaczego zdziwiło cię 9Blg? Trochę mało pewnie. Mnie też to ździwiło bo przy winach (których już trochę zrobiłem) z 9Blg->3Blg jest alkoholu tyle co nic i boje się, że to co obiecuje producent w instrukcji: "1000g cukru/glukozy = 5,2%" jest nieosiągalne.

I oczywiście dziękuję za poradę, bo w końcu z czystym sumieniem wiem ile dodać :)

Link to comment
Share on other sites

jeśli 9 Blg było początkowe to coś tu się nie zgadza. Przy ekstrakcie 1,7kg i kilogramie glukozy Blg powinno być większe

 

Nie ma co się dziwić - dla brewkitów Gozdawy, jak dajesz 1,7 brewkita + 1,7 ekstraktu niechmielonego (Bruntal), to 12 BLG otrzymasz przy ok. 22 litrach.

Ale jak robiłem z cukrem (2 warki takie miałem), to przy 21 litrach wychodziło tylko 10,5 BLG!

 

A więc jak kolega zrobił aż 23 litry, to mogło tak być.

Link to comment
Share on other sites

zrób 20 litrów i sprawdź BLG - prawdopodobnie powinno być OK.

Ale osobiście nie polecam robić piwa z cukrem/glukozą - lepiej użyj ekstraktu niechmielonego w syropie (polepszacze, ekstrakty suche, glukozę i cukier możesz sobie odpuścić - jak masz tak kaleczyć sport, to kup se lepiej piwko w lidlu ;) )

 

odnośnie wcześniejszego zapytania, na 23 litry 140g cukru do refermentacji nie przegazuje ci piwa

Link to comment
Share on other sites

Czyli następna warka na bazie "Amber Lager Brewkit 1,7kg Gozdawa" + 1kg ile powinna mieć Blg?

I jak to regulować? Dolać do 18L sprawdzić Blg. Jeśli za dużo to dolać trochę wody, aż osiągne wskazaną przez ciebie wartość?

Zrobiłem jedno piwo na ekstraktach z dodatkiem cukru z instrukcji i nie zdecydowałem się go powtarzać. Jeśli chcesz warzyć z ekstraktów to raczej polecałbym cukier zastąpić ekstraktem - suchym lub płynnym (ja dawałem puchy).

Jeszcze o ile w wypadku piw lekkich, o których charakterze stanowi chmiel, może cukier się w miarę sprawdzi, ale przy piwach w stylu koźlaka sądzę, że nie bardzo. Mi z pilsa wyszła kupa - zarówno z powodu mojego błędu (piwo utlenione i nie w kierunku miodu, tylko kartonu przechodzącego w lekką mokrą szmatę), jak i z powodu cukru było wodniste. Na szczęście część znajomych pijała tatry i harnasie, więc trochę tego spili ;)

Jeśli w tzw. międzyczasie nie zamierzasz niczego domawiać to polecam zrobić mniejsza warkę bez dodatku cukru, albo odrobinę większą mniejsza warkę z niewielkim dodatkiem cukru np200-300g.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak napisali raczej bez cukru, czyli lepiej ekstrakt suchy bądź płynny. Słowo lager jest tu kluczem. Powinieneś fermentować je w zakresie temperatur 9-12 stopni C. Przynajmniej na jakichś dobrych suchych drożdżach np. W34-70

Link to comment
Share on other sites

zrób 20 litrów i sprawdź BLG

czyli ile Blg powinno być żeby było "OK"?! :D

lepiej użyj ekstraktu niechmielonego w syropie

raczej polecałbym cukier zastąpić ekstraktem - suchym lub płynnym (ja dawałem puchy)

Czy chodzi wam o taki? (podaje przykład z tego sklepu bo jest blisko)

http://www.sklep.piw...imator-784.html

W sumie wychodzi niewiele drożej (7zł->14zł) więc mogę spróbować, bo glukozy jeszcze nie kupiłem mam tylko puszkę "Amber Lager Brewkit 1,7kg Gozdawa".

I jeszcze jedna sprawa. Podana jest wartość koloru takiego ekstraktu, więc nasuwa się pytanie czy z połączenia tych kolorów nie wyjdzie... kupa. :D

Link to comment
Share on other sites

czyli ile Blg powinno być żeby było "OK"?!

jakie chcesz - myślę że standardowa 12-ka będzie właśnie "OK"

Czy chodzi wam o taki?

no, coś w tym stylu, ale potrzeba 1,7kg - raczej takie jak masz tu:

http://www.piwopiwec...ne,45,73,0.html

 

Dodam jeszcze, że ekstrakty "Profimator", który zapodałeś, są dość "wodniste" (czy jak to nazwać?) - więc z brewkita + 1 kg profimatora będziesz miał 16 l piwa 12 BLG (mój ostatni stout gozdawy tak właśnie wyszedł z tym profimatorem)

Edited by Syndi
Link to comment
Share on other sites

zrób 20 litrów i sprawdź BLG

czyli ile Blg powinno być żeby było "OK"?! :D

lepiej użyj ekstraktu niechmielonego w syropie

raczej polecałbym cukier zastąpić ekstraktem - suchym lub płynnym (ja dawałem puchy)

Czy chodzi wam o taki? (podaje przykład z tego sklepu bo jest blisko)

http://www.sklep.piw...imator-784.html

W sumie wychodzi niewiele drożej (7zł->14zł) więc mogę spróbować, bo glukozy jeszcze nie kupiłem mam tylko puszkę "Amber Lager Brewkit 1,7kg Gozdawa".

I jeszcze jedna sprawa. Podana jest wartość koloru takiego ekstraktu, więc nasuwa się pytanie czy z połączenia tych kolorów nie wyjdzie... kupa. :D

Dawno temu mądrzy ludzie pisali, żeby do brewkita dodawać ekstrakt jasny, a nie ciemny. :beer:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.