Skocz do zawartości

Banalne pytanie acz ważne.


Hundot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to mój pierwszy wpis tutaj.Na wstępie zaznaacze że jestem uczulony na orzechy(wstrząs anafilaktyczny przykra sprawa nikomu nie polecam) Dzięki Panu Tomaszowi Kopyrze ( dla wielu tutaj pewnie znany) złapałem piwnego bakcyla :D Niedługo warze swoje drugie piwo Eanglish Brown Porter 12 blg http://twojbrowar.pl...3°BLG&results=1 Zamówiłem, dostałem wszystko sprawnie i super. i nagle patrze i czytam że pojawiają się nuty orzechowe w smaku piwa. I tu pojawia się pytanie niby trywialne ale dla mnie raczej ważne (wole się upownić na 100%): Czy to że w smaku piwa czuć orzechy oznacza że może mnie w jaki kolwiek sposób uczulić? (Troche słabo jeśli to rodzina dokończy degustacje...)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nuty/ aromaty będą pochodziły ze słodu, będą wynikiem odpowiedniego procesu słodowania. Jeśli pracownikowi słodowni bądź sklepu nie jadł i nie nakruszył do słodu to jesteś bezpieczny. To tak jak aromaty czekoladowe ze słodów ciemnych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po szybkim wygooglowaniu można dowiedzieć się, że substancją uczulająca w orzechach są białka w nich zawarte. Takie białka na pewno nie powstaną od prażenia słodu, który to proces odpowiada za posmaki orzechowe w piwie. Ergo, jeśli od samego ziarna, czy słodu nie masz reakcji alergicznej to i od piwa mieć nie powinieneś ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.