Jump to content

APA SH Mosaic


Azizi1926
 Share

Recommended Posts

Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne uwagi, będę bardzo wdzięczny :) To na czym mi zależy to wytrawne APA, średnio mocna goryczka, petarda w aromacie :)

 

Zasyp:

 

Pale Ale Weyermann - 5,5 kg

Pszeniczny jasny - 0,5 kg

 

Zacieranie:

 

45 min - 64 st. C

15 min - 72 st. C

5 min - 76 st. C

 

Chmielenie:

 

60' - 20g

15' - 20g

0' - 25g

 

Na zimno 85g

 

Drożdże US-05, fermentacja w 16-17 stopni Celsjusza (temp. otoczenia). Brewtarget pokazuje 25L, 12 blg, ok. 35 IBU (wydajność 65%). Jednakowoż mogłem coś pokręcić, dzisiaj pierwszy raz bawiłem się programem. Wszelkie wytykanie błędów i szydera wskazana :)

Edited by Aziz1926
Link to comment
Share on other sites

ludzie piszą, że sh mosaic to tragedia - dorzuć do tego cascade, fajnie idą razem.

 

Mam same pozytywne doświadczenia z mosaiciem czy to single hop czy nie. Po prostu trzeba lubić multiwitaminę cytrusową.

Link to comment
Share on other sites

SH Mosaic to raczej wyjdzie multiwitamina w aromacie a nie petarda. :)

 

Na pewno dorzuciłbym chmiel na whirpool.

Na pewno starałbym się przełamać Mosaic jakimś bardziej cytrusowym chmielem (Citra, Centennial).

Link to comment
Share on other sites

APA SH na mosaicu daje bardzo ciekawy intensywny aromat tak jak piszecie multiwitaminy. Jak chcesz multiwitaminę to mosaic, a jak do tego cytrusy to tak jak pisze adamsky lub jaras. Co do receptury to ta zalinkowana przez MichalW jest świetna.

PS. Drożdże ci chodziło chyba US-05?

Edited by Krugerius
Link to comment
Share on other sites

Ja bym jeszcze zaproponował wydłużenie przerwy 64 st. do godziny jeśli ma być wytrawne - beta-amylaza działa dość powoli i lepiej dać jej za dużo czasu niż za mało. Mosaicowego SH nie robiłem, w mieszankach sprawdzał się doskonale ;)

Link to comment
Share on other sites

SH Mosaic to raczej wyjdzie multiwitamina w aromacie a nie petarda. :)

 

Na pewno dorzuciłbym chmiel na whirpool.

Na pewno starałbym się przełamać Mosaic jakimś bardziej cytrusowym chmielem (Citra, Centennial).

 

Tropikalna petarda :) Zapomniałem napisać, że zależy mi właśnie na tropikach, nie cytrusach. SH Mosaic zostaje :) Chmiel na whirpool pójdzie, dzięki.

 

PS. Drożdże ci chodziło chyba US-05?

 

Czeski błąd, oczywiście US-05.

 

Ja bym jeszcze zaproponował wydłużenie przerwy 64 st. do godziny jeśli ma być wytrawne - beta-amylaza działa dość powoli i lepiej dać jej za dużo czasu niż za mało.

 

Początkowo chciałem tak zrobić, dzięki!

 

100g jasnego karmelu bym dodał, jeśli nie dla treściwości czy barwy to dla zakwaszenia zacieru :)

 

Chciałem karmelu uniknąć, ale 100g chyba nie wpłynie mocno na barwę, czy smak?

Edited by Aziz1926
Link to comment
Share on other sites

Tropikalna petarda :) Zapomniałem napisać, że zależy mi właśnie na tropikach, nie cytrusach.

Ja również lubię tropiki. Mój problem z SH Mosaic jest taki, że ten aromat odbieram jako mdły. W lekkim piwie jak APA jest dla mnie męczący.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.