Jump to content

Załamanie oplotu przy połączeniu z kranikiem - rozwiązanie


crosis
 Share

Recommended Posts

Ostatnio, po ponad 90ciu warkach mój oplot zaczął sprawiać problemy przy filtracji. Po prostu tam, gdzie jest montowanie oplotu do nakrętki dochodziło do załamania - w efekcie całość stawała (szczególnie przy dużych nasypach). Chciałem kupić nowy oplot, potem pod to miejsce podkładałem np kieliszek, ale dzisiaj zrobiłem rozwiązanie ostateczne.

 

Potrzebne:

1. Jakakolwiek butelka (po winie, po cydrze, cokolwiek)

2. Nóż do szkła

3. Trochę wrzątku (opcjonalnie)

4. Papier ścierny (wodny)

 

Wykonanie:

1. Nacinamy butelkę przy rozszerzeniu (trzeba uzyskać w miarę równą rysę)

2. Rozgrzewamy wrzątkiem

3. Oblewamy zimną wodą

PYK! I już.

 

Krawędzie szlifujemy papierem ściernym

 

Koniec.

post-2982-0-36766000-1420734891_thumb.jpg

post-2982-0-33937800-1420734892_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

To też wchodziło w rachubę, ale dzisiaj wystartowałem warzenie z 8kg zasypu na 30 l garnek i raczej nie miałem czasu jechać po drut :)

Link to comment
Share on other sites

ale dzisiaj zrobiłem rozwiązanie ostateczne.

Trochę przekombinowałeś. Też miałem taki problem. Zrobiłem inaczej. Wyciąłem tą pogiętą część przy kraniku szlifierką kątową, zdjąłem zacisk, nałożyłem z powrotem w to miejsce wężyk , zacisnąłem opaską zaciskową i tyle.

Link to comment
Share on other sites

Kolanko wydaje mi się też najsensowniszym rozwiązaniem.

Jacenty: wyciąłeś kawałek oplotu? Co to dało?

Pozbyłem się tej pogiętej zniszczonej części. Była już nie do uratowania, od ciągłego załamywania się zniszczyła się tak bardzo, że już żaden drut w środku nie miał sensu.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Ostatnio przy brzeczce ok 20 BLG tez się bałem zgniecenia wężyka. Dlatego nad niego położyłem koszyczek do gotowania na parze. Stał na nóżkach na dnie fermentora, jednocześnie zbierając na siebie cały ciężar słodu. Patent sprawił się znakomicie

post-9759-0-26721400-1420799814_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.