Jump to content
Sign in to follow this  
zibi

Szynka Gotowana

Recommended Posts

Już niedługo Święta przydałoby się coś samczego do piwa.

To przepis mojej babiczki która pocharzi z Tarnowa.

- SZYNKA GOTOWANA-

 

Marynata:

-Sól (1 łyżka Stołowa najlepiej morska lub gruboziarnista)

-Pierz w ziarnkach (1 łyżka )

-Ziele Angielskie (1łyżka)

-Liście Laurowe (około 5 dużych lub według uznania)

-Owoc Jałowca (kilka ziaren)

To wszystko dobrze rozgnieść w Moździerzu

 

 

Najlepiej nadaje się Szynka z części zwanej Kulą.

Nasmarować marynatą i zostawić na 3 doby codziennie odwracając. W zimnym miejscu.

 

Gotowanie:

Do garnka wlewamy tyle wody żeby po włożeniu szynka była zakryta . Szynkę wkładamy do gotującej się wody i ustawiamy palnik tak żeby woda lekko sobie pykała. Gotujemy tyle minut ile waży Szynka,tzn. jeżeli waży 120dkg to gotujemy 120 minut.

Woda do gotowania powinna być wolna od chloru dlatego nie należy stosować kranówki.

Żeby szynka była bardziej soczysta i aromatyczna dodajemy 100g wódki czystej.

Po ugotowaniu szynkę należy odcisnąć miedzy deskami do krojenia i położyć na nich coś ciężkiego żeby odprowadzić resztki wody,do momentu ostudzenia.

Smacznego !

Najlepiej Smakuje z Chrzanem lub z Buraczkami na ostro.

Można też zrobić Sos Orientalny.

4 Łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

1 łyżeczka mielonego imbiru

pieprz i sól

To wszystko dobrze wymieszać i smarować na plastry pokrojonej Szynki

Smacznego !

No oczywiście buteleczka dobrego piwka:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tych Twoich nocnych opowieściach w Cieszynie o tej szynce o niczym innym nie myślę. Muszę ją zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Już niedługo Święta przydałoby się coś samczego do piwa.

To przepis mojej babiczki która pocharzi z Tarnowa.

- SZYNKA GOTOWANA-

 

 

 

Gotowanie:

Do garnka wlewamy tyle wody żeby po włożeniu szynka była zakryta . Szynkę wkładamy do gotującej się wody i ustawiamy palnik tak żeby woda lekko sobie pykała. Gotujemy tyle minut ile waży Szynka,tzn. jeżeli waży 120dkg to gotujemy 120 minut.:

:) a nie przypadkiem 80 minut? ale może się mylę:)

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez peklowania po 3 dniach masz szynkę typu "kamikadze, boski wiatr i nie ma przebacz", proponuję od razu przejść do konkurencji w jedzeniu muchomorów sromotnikowych na czas

 

Sól peklowa kosztuje 2,50 zł za kg, to jest nadpłacenie 1,50 zł za kg względem zwykłej soli, który to 1 kg starcza na ok 50 kg mięsa - wiem, wiem w Biskupinie nie znali soli peklowej i żyli :P

Edited by Fredd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.