Jump to content

Browar Lambeer


 Share

Recommended Posts

Browar Lambeer wystartował 12.12.14

 

Moja pierwsza warka, wiec dużo emocji trochę chaosu, dlatego zapiski lekko niekompletne.

 

Warka 1 Pszenica

Warka 2 Koźlak

Warka 3 Porter Bałtycki (wypadek)

Warka 4 Porter Bałtycki powtórka

Warka 5 IRA

Warka 6 Pils

Warka 7 Pszenica 2

Warka 8 Baran w pszenicy

Warka 9 FES

Warka 10 RIS

Warka 11 Milk Stout z 9 i 10

Warka 12 APA?

Warka 13 Czarna APA

Warka 14 APA

Warka 15 Ale Ale

Warka 16 Pszeniczne Ale

Warka 17 Ciemne

Warka 18 Co zostało

Warka 19 Stout

Warka 20 czech pilzner (puszka z ajlowymi drozdzami)

Warka 21 scottish export (puszka)

Warka 22 RIS 31Blg

Warka 23 Stout

Warka 100 Klon Guinnessa

 

Warka 1 Pszenica 1

 

 

Pszeniczny Strzegom 2kg

Pilzneński Strzegom 2kg

Płatki owsiane 0,2kg

Lomik

Safbrew WB-06

 

 

ZACIERANIE:

Woda do zasypu - 14l

Słody wrzucone 65-61C - 10'

Dekokcja 1/3 zacieru do 73C-15' potem gotowany 100C-20' powrót

71C - 40'

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

3*5l – 78C

 

GOTOWANIE:

60' Lomik 30 g szyszka

0' Lomik 12 g

 

Po gotowaniu wyszło 21l 12Blg.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 20C 5 dni burzliwa, 4 dni cicha w temp. 19-22C

 

Butelkowanie 20l z 140g cukru.

 

Drożdże uwodnione, wystartowały po 6h. Zjadły cukru do 3Blg.

 

Piwo smaczne, lekko :) przechmielone, aromat banana, goździk wyczuwa tylko teść. Piana obfita utrzymuje się do końca, drobne pęcherzyki.

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

No to trzeba co wymienić?

Chetnie poznam opinie specjalistow :-)

 

Warka 2 Koźlak

 

Pilzneński Strzegom 2,5kg

Monach Strzegom 1,5kg

Monach II Strzegom 1kg

Wiedeński Strzegom 0,5kg

Karmel 150 Strzegom 0,2kg

Jeczmień palony 0,05kg

Marynka szyszka

Lomik

Gozdawa Pure Ale Yeast 7

 

ZACIERANIE: 16l

 

Słody wrzucone 65-61C - 15'

72C - 60'

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

3*6l – 78C

 

GOTOWANIE:

60' marynka 35 g szyszka

0' Lomik 20 g

 

Po gotowaniu wyszło 22l 16,5Blg.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 20C 5 dni burzliwa, 5 dni cicha w temp. 18-20C

 

Butelkowanie 19,5l z 135g cukru.

 

Drożdże uwodnione, wystartowaly po 6h. Zjadły cukru do 5Blg. Piana nie opadla

 

Piwo smaczne, mocna goryczka , aromat slodowy.

09.01.15 Pojawiła sie piana, drobna, utrzymuje sie, ale smak - dużo słodu i marynki.

 

Smak podobny do Lipton Ice Tee (Lomik daje posmaki kwiatowe?) Piana obfita duże pęcherze szybko sie redukuje, ale utrzymuje sie do końca.

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Warka 3 Porter Bałtycki

 

Słody Strzegom

Pale ale 1kg

Wiedeński 2kg

Monach I 3kg

Monach II 0,6kg

Karmel 150 0,5kg

Czekolada 400 0,3kg

Karmel 300 0,4kg

Czek. 1200 0,1kg

Platki jęcz. 0,4kg

Śliwki suszone 0,2kg

Marynka

Gozdawa PORTER & KVASS

 

ZACIERANIE: 18,5l

 

Słody wrzucone 54-50C - 30'

Płatki kleikowane 60C

62C - 15'

68C – 50’

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

3*6l – 78C

 

GOTOWANIE:

60' marynka 36 g szyszka i śliwki

0' Lomik 20 g

 

Po gotowaniu wyszło 22l 19Blg.

Przy napowietrzaniu pękł uchwyt fermentora i 15l poszlo w glebe.

 

FERMENTACJA:

Pozostałe 7l - Temperatura zadania drożdży 20C 5 dni burzliwa, 5 dni cicha w temp. 19-22C

Dedalem 3l wody 0,2kg ciemnego ekstraktu, 0,2kg cukru, 90g laktozy i 20g kawy w ziarnie na cicha

 

Butelkowanie 9,5l z 75g cukru.

 

Drożdże uwodnione, wystartowały po 6h.

 

Piwo z posmakiem czekoladowym i kawy, wyczuwalne ściąganie języka , aromat słodowy, kawy. Piana drobna jak na espresso. zanikająca, drobne pęcherzyki.

Link to comment
Share on other sites

Warka 4 Porter Bałtycki Powtórka :)

 

Słody Strzegom

Pale ale 1kg

Wiedeński 2kg

Monach I 0,5kg

Monach II 3kg

Karmel 150 0,5kg

Czekolada 400 0,4kg

Karmel 300 0,5kg

Czek. 1200 0,05kg

Bursztyn 0,2Kg

Platki jęcz. 0,4kg

Śliwki suszone 0,2kg

Marynka

Junga

Saflager S-23

 

ZACIERANIE: 18,5l

 

Słody wrzucone 54-50C - 30'

Płatki kleikowane 60C

62C - 15'

68C – 40’

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

3*6l – 78C

26l -18blg

 

GOTOWANIE: 80'

60' marynka 28 g szyszka i śliwki

60’ junga 10g

0' junga 6 g

Po gotowaniu wyszło 20l 22,2Blg.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 12C fermentacja w 6-14C

Drożdże uwodnione, wystartowaly po 8h.

Po 12 dniach 9Blg

Drożdże zjadły do 6 Blg

Do butelek 19,5l z 130g glukozy

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Warka 5 IRA

 

Słody Strzegom

Pale ale 2,7kg

Munich II 1,5kg

Karmel 150 0,6kg

Pszeniczny 0,3kg

Gozdawa West Coast

Magnum

Junga

Lubelski

 

ZACIERANIE: 18l

 

Słody wrzucone 68-64C - 60'

72C - 20'

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

3*6l – 78C

25l -11,5blg

 

GOTOWANIE:

60' magnum 20 g

10’ junga 10g

10' lubelski 10 g

Po gotowaniu wyszło 21l 14,2Blg.

 

FERMENTACJA:

 

Drożdże uwodnione, wystartowaly po 6h.

Temperatura zadania drożdży 25C fermentacja w 18-20C

Burzliwa 7dni

Cicha 4dni zjadły do 2,8 blg

 

Rozlew 20l +135g cukru

 

Piwo smaczne, mocna goryczka , slodkie. Piana obfita zanikajaca, drobne pęcherzyki.

Coś mnie się nie podoba, piwo mętne i mocno nagazowane. Cicha mogła być troszkę dłuższa.... Trzeba to szybko wypić :D

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Warka 6 Coś koło Pilsa

 

Słody Strzegom

Pilzneński 3,7kg

Munich II 0,6kg

Pale Ale 0,3kg

Pszeniczny 0,5kg

Czek 1200 0,05kg do wysladzania

Jęczmień palony 0,01kg do wysladzanai

Brewferm Lager

Magnum

Junga

 

ZACIERANIE: 18l

 

Słody wrzucone 72-66C - 75'

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

Do 27,5l – 78C

27,5l -11,5blg

 

GOTOWANIE:

60' magnum 20 g

30’ junga 15g

0' junga 15 g

Po gotowaniu wyszło 21l 15,8Blg.

 

FERMENTACJA:

 

Drożdże uwodnione, wystartowaly po 8h.

Temperatura zadania drożdży 12C fermentacja w 8-14C przy 10C fermentacja ustaje

Burzliwa 10dni Cicha 13 dni

Cicha 18g jungi, 12g sybili

 

 

 

Na burzliwej piwo „pachnie” maslanie lub kalafiorem, w smaku ok. Po cichej masło i kalafiory znikły.

 

Jest goryczka, jest aromat chmielowy, drobna piana oblepia szkło i utrzymuje się do końca. Jak dla mnie bardzo dobre.

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Warka 7 Pszenica 2

 

Pszeniczny Strzegom 2,7kg

Pilzneński Strzegom 2,5kg

Pszenica nie sł 0,5kg

Karmel 150 0,585kg

Magnum

Lubelski

Fermentum Mobile 41

 

 

ZACIERANIE:

Woda do zasypu – 17l

Słody wrzucone 55-50C - 30'

66C - 70' + sleikowana pszenica

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

do 36,5l – 78C + 3l wody 9Blg

 

GOTOWANIE: 100’ (60’ + 40’ musiałem przerwać i zawieźć żone )

60' magnum 15g

0' Lubelski 10 g

 

 

Po gotowaniu wyszło 26l 12,8Blg.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 20C burzliwa 29.12.14 i trwa

05.01.15 4,5Blg

 

Starter 600ml, drożdże wystartowaly po 4h

 

Piwo smaczne, aromat banana, goździk wyczuwalny nawet przeze mnie .

 

10.01.15 butelkowanie 25l, 4Blg + 170g cukru.

 

Duże wysycenie, piwo słodkie, aromat banan i goździk. Teściowa i kobiety zachwycone, dla mnie niepijalne. :smilies:

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Warka 8

 

Baran w pszenicy

 

Słody

 

Pszeniczny 4,5kg

Pilzneński Strzegom 1,5kg

Pszenica nie sł. 1,0kg

Monach II Strzegom 0,271kg

Wiedeński Strzegom 1,2kg

Karmel pszenicz 0,3kg

Jeczmień palony 0,04kg

Owies nie sł. 0,32kg

Czekoladowy 400 0,4kg

Czekolada 1200 0,08kg

Magnum

Lubelski

Fm 41 2 pokolenie

 

ZACIERANIE: 26l

 

Słody wrzucone 56-50C - 40'

67C - 50'

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

4*6l – 78C

Do 39,5l 13,75Blg

 

GOTOWANIE: 120’

90' magnum 15 g szyszka

20' Lublin 20 g

 

Po gotowaniu wyszło 28l 17,25Blg.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 24C. fermentacja w temp 20-22C

Gęstwa po pszenicy 2 300ml, chyba zjedza fermentor albo dekiel wystrzeli w sufit, żona kazała mi piwo wynieść, lub kocem nakryć, bo przy tym bulganiu nie zaśnie :)

 

Przesadziłem z wysładzaniem, dlatego gotowałem 120'

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Recenzja z degustacji piwa z warki 1 Pszenica

 

Kolor: jasne słomkowe, delikatnie zmętnione mimo zamieszania

 

Piana: bardzo ładna drobno pęcherzykowa obfita, ładnie oblepia szkło nie redukuje się pozostaje do końca Super.

 

Aromat: umiarkowany w kierunku niskiego, banan pierwszy plan dalej lekki aromat pszenicy taki zbożowy goździk minimalnie dla mnie troszku za mało aromatu ale może być to kwestia że piwo już trochu ma nie wiem kiedy było butelkowane.

 

Smak: piwko bardzo lekkie, goryczka niska, kwaskowe brakuje troszku kontry od pilzneńskiego słodu. Umiarkowany smak banana, goździk troszku więcej niż w aromacie.

 

Wysycenie: jak na pszenice to zdecydowanie za niskie.

 

Ogólnie jak na pierwszą warkę to piwko bardzo udane kilka drobnostek do poprawy. Czekam na kolejne pszenice z tego browaru.

Link to comment
Share on other sites

Recenzja z degustacji piwa z warki 1 Pszenica

 

Kolor: jasne słomkowe, delikatnie zmętnione mimo zamieszania

 

Piana: bardzo ładna drobno pęcherzykowa obfita, ładnie oblepia szkło nie redukuje się pozostaje do końca Super.

 

Aromat: umiarkowany w kierunku niskiego, banan pierwszy plan dalej lekki aromat pszenicy taki zbożowy goździk minimalnie dla mnie troszku za mało aromatu ale może być to kwestia że piwo już trochu ma nie wiem kiedy było butelkowane.

 

Smak: piwko bardzo lekkie, goryczka niska, kwaskowe brakuje troszku kontry od pilzneńskiego słodu. Umiarkowany smak banana, goździk troszku więcej niż w aromacie.

 

Wysycenie: jak na pszenice to zdecydowanie za niskie.

 

Ogólnie jak na pierwszą warkę to piwko bardzo udane kilka drobnostek do poprawy. Czekam na kolejne pszenice z tego browaru.

Tutaj mogę stwierdzić jak ważne jest przechowywanie piwa. Butelki do oceny stały w w temp. 6-18. A piwa do picia przez kilka dni w 18-20C. Różnica w wysyceniu aromacie i smaku jest dość spora. Na korzyść tych drugich. :D Przepraszam degustatorów, człowiek się uczy całe życie....

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Warka 9 FES

 

Pale Ale 3,5kg

Pilzneński Strzegom 2kg

Wiedeński Strzegom 1kg

Karmel 300 0,3kg

Bursztyn 0,2kg

Jeczmień palony 0,3kg

Owies nie sł. 0,5kg

Czekolada 1200 0,2kg

Magnum

Lubelski

Marynka

s-04

 

ZACIERANIE: 24l

 

Słody wrzucone 66-58C - 15'

69-62C - 75'

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

4*6l – 78C

Do 41l 15,25Blg

przed rozpoczęciem wysładzania warto sprawdzić obecność oplotu w filtratorze :)

 

GOTOWANIE: 90’

90' magnum 15 g

90’ marynka 15g

60' marynka 15 g

0’ lubelski 15g

 

Po gotowaniu wyszło 29l 17,75Blg.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 24C, starter 600ml. start po 4h. fermentacja w temp 20-22C

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Warka 10 RIS

 

Pale Ale 4kg

Pilzneński Strzegom 2kg

Monach II 1kg

Wiedeński Strzegom 1kg

Monach I 1kg

Karmel 300 0,3kg

Bursztyn 0,5kg

Jeczmień palony 0,3kg

Owies ns 1,1kg

Pszenica ns 1kg

Czekolada 1200 0,3kg

Czekolada 400 0,3kg

Magnum

Lubelski

Marynka

Junga

MJ M07

 

ZACIERANIE: 34l

Owies ns i pszenica ns kleikowana

Słody wrzucone 79-68C - 60'

78C – 10’

 

WYSŁADZANIE:

3*6l – 78C

Do 29l 19,25Blg

 

GOTOWANIE: 90’

90' marynka 35 g

30’ marynka 21g

15' marynka 8 g

15’ junga 12g

0’ lubelski 10g

 

Po gotowaniu wyszło 21l 25,75Blg.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 24C, starter 600ml. start po 4h. fermentacja w temp 18-22C.

29.1.15 cicha z 50g płatki dębowe średnio podpiekane wymoczone 2 tyg. w Jasiu Wędrowniczku.

 

Z warki 9 i 10 powstało dodatkowa warka 11 - 13l 14Blg z dodatkiem 0,5kg laktozy wyszlo 17,5Blg

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 12 Taka APA

 

Pale Ale 1,5kg

Pilzneński Strzegom 2,5kg

Monach I 0,8kg

Karmel czewony 1kg

Chinook

Junga

 

Gozdawa US West Coast

 

ZACIERANIE: 16l

 

Słody wrzucone 55c-50C -5'

Podgrzanie 18 min do 67c na 60'

76 - 10'

 

WYSŁADZANIE:

3*6l +3l – 78C

Do 28l 11,5Blg

dodatkowo 2l na startery

 

GOTOWANIE: 65’

65' Chinook 22g

20'junga 15 g

 

Po gotowaniu wyszło 24l 13,5Blg. z chmielinami 0,75l. dość mętna ta brzeczka wyszła.... Filtrat był klarowny

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 24C, starter 900ml. start po 8h. fermentacja w temp 18-21C. Troszkę niemrawo te drożdże zjadają te cukry

Po 2 dniach zabrały się ostro do roboty. W 5 dniu 5blg. Aromat i smak rewelacja jak dla mnie ananas ew. grejpfrut.

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

Warka 13 Czarna APA

 

Pale Ale 3,5kg

Pilzneński Strzegom 2kg

Karmel 150 0,3

Karmel czewony 0,16kg

Karmel 300 0,2kg

czekolada 1200 0,3kg

czekolada 400 0,1kg

jęczmień palony 0,3kg

cukier 0,2kg

syrop kan. 0,1kg

 

Chinook

Junga

Magnum

Citra

 

Gozdawa PAY7

 

ZACIERANIE: 20l

 

Słody wrzucone 58c-52C -10'

Podgrzanie 15 min do 66c na 70'

Słody czekolada i palone na 60'

cukier i syrop na 15'

76 - 10'

 

WYSŁADZANIE:

3*6l +3l – 78C

Do 32l 14,25Blg

 

 

GOTOWANIE: 75’

70' Chinook 20g 13%

70' Magnum 25g 8%

60' junga 18g 11%

30' junga 15g

10' citra 15g 12%

 

Po gotowaniu wyszło 25,5l 17,5Blg. z chmielinami 1,5l.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 24C, starter 900ml. start po 4h. fermentacja w temp 18-21C.

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

WARKA 14 APA

 

 

Pale Ale 2,5kg

Pilzneński Strzegom 1kg

Karmel 150 0,15kg

Karmel 300 0,15kg

Bursztyn 0,3kg

Chinook

Junga

Citra

Amarillo

 

gestwa Gozdawa US West Coast

 

ZACIERANIE: 12l

 

Słody wrzucone 57c-54C -5'

Podgrzanie 15 min do 67c na 95'

76 - 10'

 

WYSŁADZANIE:

3*6l +3l – 78C

Do 28l 10,25Blg

 

 

GOTOWANIE: 95’

60' junga 12g 12%

20' Amarillo 16g 12%

15' Citra 8g 12%

10' Chinook 10g 12%

 

Po gotowaniu wyszło 20l 13,0Blg. z chmielinami 1l.

 

FERMENTACJA:

Temperatura zadania drożdży 24C, starter 900ml + 1,5l mineralki. start po 6h. fermentacja w temp 18C. Po 12h ruszyły z kopyta.

W fermentorze 22l

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

WARKA 15 Ale Ale


Pale Ale 2,5kg
Pilzneński Strzegom 2kg
Płatki Pszenne 0,5kg

Monach II 1kg
Marynka
Junga
Lubelski

Gozdawa US West Coast

ZACIERANIE: 16l

Słody wrzucone 54c-50C -30'
Podgrzanie 15 min do 67c na 45'
76 - 10'

WYSŁADZANIE:
3*6l +3l – 78C
Do 32l 11,25Blg


GOTOWANIE: 60’
60' junga 15g 11%
30' marynka10g 10%
10' lubelski  15g 4%


Po gotowaniu wyszło 28l 13,0Blg. z chmielinami 1l. 

FERMENTACJA:
Temperatura zadania drożdży 24C, starter 600ml i. start po 12h. fermentacja w temp 24C. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Klon Guinnessa

Słody

3,39 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) 80,0%  

0,51 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) 12,0 % 

0,34 kg Barley, Black Roasted (1250,0 EBC) 8,0 %

 

Chmiel

35 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Gotowanie 60min 23,1 IBU

 

Drożdże

1 WLP 001

 

Sprzęt Cobra 30l Wydajność wyliczona przez BS 70%

 

Zacieranie w 21l w 66 C przez 60min Słody palone na 30min

Wysładzanie 11l

Gotowanie 60min

Chmiel 35 g East Kent Goldings na 60min

 

Po gotowaniu 25l

Do fermentora 23l o gestości 9,8 Blg

 

Drożdże zadane w 16 C

 

Fermentacja 

1-3 dni 16 C

4-5 dzień 17 C

6-7 dzień 18 C

8-9 Dzień 19 C

10 dzień CC na 2 C

11 dzień do kega 2,5 Blg

 

Piwo wytrawne lekko palone, piana drobna trwała. Bardzo podobne do oryginalnego Guinnessa.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.