Jump to content

Brown ale (ekstrakty + steeping)


Luqas van Dred
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Zamierzam uwarzyć piwo około 20 l z ekstraktów z metodą steeping:

 

3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego

 

0,25 kg Słód Caramunich typ I Weyerman (80 EBC)

0,20 kg Słód czekoladowy (1200 EBC)

0,15 kg Słód belgijski biscuit (50 EBC)

 

No i właśnie mam problem z dobraniem chmieli (max 2).

Może być Progress? Jakie jeszcze pasują do tego stylu?

Czy słody są dobrze dobrane? Polecacie jakieś inne do tego stylu?

 

Z góry dzięki za podpowiedzi :)

Edited by Luqas van Dred
Link to comment
Share on other sites

W/g mnie zasyp jest dobry. Chmiel Progress może być, np. ok. 20g na 60 min + 20g na 5 min. Inne chmiele jakie możesz użyć: Goldings (EKG), Fuggle, Willamette, Junga, Styrian Goldings. Celuj w ok. 20-30 IBU. Drożdże np. S-04, Nottingham, US-05.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.