Jump to content
Sign in to follow this  
ajc333

Pytanie o temperaturę fermentacji i cichą fermentację.

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym na kolejne nastawy wybrać następujące brewkity:

  1. Coopers Draught
     
  2. Coopers Mexican Carveza
     
  3. Coopers English Bitter.

W jakich temperaturach najlepiej je fermentować? Czy do każdego z nich mogę używać np. syropu Malt Extract Light 1,7kg? Czy któreś z nich należałoby zlać na cichą fermentację i w jakim momencie? Czy do cichej fermentacji zawsze dodaje się drożdży i ewentualnie jakich, skoro te, które są w zestawie zostały już wykorzystane?

 

Ostatnie pytanie - przy pierwszym nastawie posłużyłem się areometrem i czy mając tutaj skalę cukru użytego, to mierzy on poziom blg? Przy pierwszym nastawie, przed zadaniem drożdży otrzymałem odczyt 1055 (trochę poniżej czerwonej skali START BEER), co wskazywałoby na nim na jakieś 12 blg? Czy odczyt na żółtej podziałce (Bottle) będzie odpowiednim wskaźnikiem do zlewania piwa? A może jednak użyć cukromierza z Biowinu?

 

 

t_0024684.jpg

t_0024685.jpg

t_0024686.jpg

 

Dziękuję za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę za małe te zdjęcia ale jak otrzymałeś 1055 (bardziej prawdopodobne że to 1.055) to jest to pewnie skala SG (Specific Gravity) http://www.wiki.piwo.org/SG

Jeżeli chcesz wiedzieć jakie masz BLG to musisz to przeliczyć ze skali SG na BLG, tu masz kalkulator z SG na Brix http://www.brewersfriend.com/brix-converter/ możesz przyjąć że BLG=Brix=Plato

Share this post


Link to post
Share on other sites

najprościej i najmniej dokładnie to:

 

SG/4 = BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten opis na wiki to lipa, nic nie wnosi i jest bardzo ogólnikowy. Mi chodzi o spostrzeżenia osób, które te piwa już robiły, a za przelicznik dziękuję, na pewno się przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten opis na wiki to lipa, nic nie wnosi i jest bardzo ogólnikowy. Mi chodzi o spostrzeżenia osób, które te piwa już robiły, a za przelicznik dziękuję, na pewno się przyda.

No to prościej, każdy brewkit zawiera instrukcję, wystarczy się jej trzymać. Odpowiedzi na inne pytania bez problemu znaleźć można na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spostrzeżenia:

Brix = 1.04 BLG/Plato, czyli prawie to samo

OG/SG - odcinasz część po przecinku, dzielisz przez 4 i masz plato. Czyli 1.060 OG = 15BLG

Areometr pewnie jest ok. Jakkolwiek pokazuje gęstość od której można butelkować, to praktyczna reguła jest taka, że powyżej 5BLG nie ma co butelkować (no chyba, że planowane było zakończenie fermentacji powyżej). Oczywiście temat jest bardziej złożony niż taka jedna ogolna reguła - poszukasz na forum, to znajdziesz sporo.

Cicha fermentacja jest bez drożdży - zlewa się piwo znad drożdży i pozwala im dojść na spokojnie i wyklarować

Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź na forum :-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, temat praktycznie wyczerpany, ale kiedy dać na cichą fermentację? Czy w przypadku brewkitów nie jest to konieczne?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spostrzeżenia:

Brix = 1.04 BLG/Plato, czyli prawie to samo

OG/SG - odcinasz część po przecinku, dzielisz przez 4 i masz plato. Czyli 1.060 OG = 15BLG

Areometr pewnie jest ok. Jakkolwiek pokazuje gęstość od której można butelkować, to praktyczna reguła jest taka, że powyżej 5BLG nie ma co butelkować (no chyba, że planowane było zakończenie fermentacji powyżej). Oczywiście temat jest bardziej złożony niż taka jedna ogolna reguła - poszukasz na forum, to znajdziesz sporo.

Cicha fermentacja jest bez drożdży - zlewa się piwo znad drożdży i pozwala im dojść na spokojnie i wyklarować

Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź na forum :-P

Butelkuje się kiedy fermentacja się zakończy... Fermentacja cicha następuje bez względu na przelewanie, równie dobrze może się odbyć w tym samym fermentorze co burzliwa. Pomijając fakt, że jakakolwiek fermentacja bez drożdży to jakiś oksymoron... to wydaje Ci się, że przelewając z nad gęstwy pozbywasz się drożdży?

Edit: nie przelewaj brewkita. Zostaw w jednym wiadrze. Najlepiej 3 tygodnie i sprawdź czy fermentacja się skończyła. Jeśli tak to w butelki.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

A do kolegi Jacenty, to te instrukcje na brewkitach są takie same dla różnych gatunków piwa, a trzymając się instrukcji, to piwo pszeniczne w temperaturze 24 st.C powinno się spokojnie fermentować. Jednak na forum otrzymałem informację, że jest to za wysoka temperatura. Stąd też moje pytanie do praktyków o temperaturę fermentacji piw, które podałem w pierwszym poście i ewentualnym zlaniu na cichą fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.