Jump to content

Pasteryzacja w coolerze


QQRQ
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Czy dałoby się spateryzować piwo w butelkach w lodówce turystycznej? Skoro dobrze zaizolowana lodóweczka nadaje się do godzinnego zacierania to może i do pasteryzacji by się nadała? Np. wkładam 10 butelek 0,5 o temp. 20 stp. i zalewam 15l wody o temp. 90 stp. Trzymam wszystko przez godzinkę zamknięte i pod grubym przykryciem. Temp nie powinna spaść więcej niż o 2-3 stopnie.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem do końca, ale Twoja szklana,albo jest bardzo precyzyjna, albo nie przeszła noworocznego przeglądu :)

 

Tego nie załapałem.....

 

O panie 1h w 90st to nic ci nie zostanie z tego piwa, efekty akustyczne gwarantowane :D

 

Po zalaniu 10 butelek 15 litrami wody 90stp, całość ustabilizuje się na poziomie ok 70 stp. Tak więc jak na pasteryzację chyba nie tak źle.

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

A jak się komu podoba, chcesz nienagazowane butelki to pasteryzujesz nienagazowane, chcesz nagazowane to pasteryzujesz nagazowane, chcesz w kegu nienagazowane to takie pasteryzujesz a jak chcesz je nagazować to sztucznie gazujesz, chcesz nagazowane w kegu to nagazowane pasteryzujesz...

 

Coś pominąłem :cool: ?

Link to comment
Share on other sites

Fido, pominąłeś jeden istotny szczegół :P . Domowe piwo to jest tzw żywe piwo a pasteryzowane to najłatwiej kupić a zatem dodaj edit: 'idź do sklepu po piwo profesjonalnie pasteryzowane' (sprawdzę czy dodałeś, jeśli nie to otrzymasz minusa)

Link to comment
Share on other sites

GB co Ty gadasz, zawsze można kupić kasztelana, on jest niepasteryzowany :-p

 

Każde piwo najłatwiej kupić, ale samemu zrobić to dopiero sztuka. Tym bardziej jasnego, mocnoodfermentowanego lagera.a jeszcze pasteryzowanego to w ogole, nawet na forum pewnie nieliczni to robią ;-)

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że dało by się to zrobić, ale niestety nie wiem jak dokładnie obliczyć do tego tzw. strike temperature, tzn. temperaturę początkową wody. Kalkulatory do zacierania chyba nie będą tu się sprawdzać bo szkło i piwo ma pewnie inną wymianę temperatury z wodą niż słód z wodą. Do tego dochodzą rzeczy jak utraty ciepła w zależności od sprzętu, np. w moim wypadku muszę dodać od 2F latem do 4F zimą.

A może po prostu do tego zastosować wannę? Dolewać ciepłej wody gdy temp spadnie?

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Wielu piwowarów posiada w domu pasteryzatory i z nich bardzo często korzysta. Sam też takowy posiadam

Nie wiem do końca, ale Twoja szklana,albo jest bardzo precyzyjna, albo nie przeszła noworocznego przeglądu :)

 

Tego nie załapałem.....

A to takie proste

post-9-0-09279900-1420468966_thumb.jpg

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Mam pasteryzator z Lidla, służy w odp celu, np ogórki i oczywiście woda do wysładzania. Wg mnie nie ma sensu pasteryzować piwa domowego. Później lub jutro sprawdzę z pecołka czy na forum był temat 'jak długo domowe piwo jest jadalne, trwałość itp' ... Wyklepane z N78 :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.