Jump to content

Nowe drożdże Erbslöh


sabbr
 Share

Recommended Posts

Witam,

Pojawiły się nowe drożdże - Erbslöh, firmy BrewMasters.

Dotychczas mieli - jak przeszukuję - jedynie drożdże winiarskie.

Skromna oferta, dwa dolniaki, jedno Ale i do witbiera.

Czy miał ktoś z nimi do czynienia? Szczególnie ciekaw jestem Erbslöh BrewMasters Ale.

Link to comment
Share on other sites

Niby można by było te drożdże sprawdzić ale jak patrzę, że paczka 10g kosztuje 12zł, a za 9 mam 11,5g US-05 lub za 11zł mam 10g Nottków to chyba pozostanę przy tych starych znanych mi drożdżach.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie dostałem te drożdże.

Producent Niemcy, importer Czechy, opis angielski. Opakowanie inne niż na obrazku w sklepie, toporna duża torebka - jak do chmielu. Chałpnicza robota - nie wzbudza jakoś zaufania.

Tak to wygląda:

 

2015-01-07-10.34.01.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wysłałem pytanie do właściciela Piwoszarni o pochodzenie tych drożdży. Właściciel pisze:

Witam.

Firma Erbsloh jest to firma, która zajmuje się produkcją swoich autorskich produktów do wina, piwa, spirytusu.

Pozdrawiam.

 

Będzie trzeba przetestować, szczególnie te Weizenowe. W tym tygodniu na warsztat idą Magrove Jack's M20, w lutym zobaczę efekt na omawianych tu drożdzach.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Właśnie zrobiłem starter z tych drożdży. Po otwarciu opakowania ostry, śmierdzący zapach, trochę jak piekarskie, ale bardzo nieprzyjemny. Dziwne, w innych drożdżach suchych smrodku nie zauważyłem. Kolor drożdży dość ciemny.

Link to comment
Share on other sites

Uwaga! Te drożdże to porażka!

Tydzień temu zrobiłem na tych drożdżach stouta kawowego, 24L, 14,5 BLG.

Zrobiłem przedtem mały starter - 0,6L, 10 BLG, z ekstraktem i na mieszadle magnetycznym. Nie żeby była potrzeba, ale chciałem wypróbować mój nowy nabytek - mieszadło.

Na starterze w 30 godzin, przy temp. ok. 23*, zeszło z 10 do 7. Nie wiem, jak starter schodzi z BLG, czy nie powinien w tym czasie zejść bardziej?

Po zadaniu do brzeczki drożdże ruszyły żwawo, po 48 godzinach - cisza totalna, pomiar BLG - 7, śladu piany i nagazowania nie było. Dziś, po 4-ch dniach mierzę - dalej 7, zero gazu. Więc zadałem starą gęstwą S-04, bo 7 BLG to raczej zdecydowanie za dużo. Dodam, że żadnych dodatków w stylu laktoza nie dawałem. Temp. fermentacji - 17-18*, zacieranie 67* godzina + 20' 72*. Jak mniemam, kawa w ilości 100g nie powinna zaszkodzić drożdżom?

Link to comment
Share on other sites

Ja swojego pierwszego lagera zrobiłem na Erbslöh BrewMasters Lager. Jedenastka odfermentowała do 4blg, więc dość płytko (a zacierane raczej na wytrawnie). Bardzo długi lag na starcie. Aktualnie lageruje się. Gęstwę zadałem do kolejnej warki, ta już ruszyła jak szalona i obecnie jest na burzliwej. Planuję wykorzystać te drożdże do jeszcze trzeciej warki (porter bałtycki). Temperatura fermentacji to u mnie 11°C. Dam znać jakie efekty będą z tych drożdży jak już zabutelkuję tę pierwszą warkę.

Link to comment
Share on other sites

Uwaga! Te drożdże to porażka!

Tydzień temu zrobiłem na tych drożdżach stouta kawowego, 24L, 14,5 BLG.

Zrobiłem przedtem mały starter - 0,6L, 10 BLG, z ekstraktem i na mieszadle magnetycznym. Nie żeby była potrzeba, ale chciałem wypróbować mój nowy nabytek - mieszadło.

Na starterze w 30 godzin, przy temp. ok. 23*, zeszło z 10 do 7. Nie wiem, jak starter schodzi z BLG, czy nie powinien w tym czasie zejść bardziej?

Po zadaniu do brzeczki drożdże ruszyły żwawo, po 48 godzinach - cisza totalna, pomiar BLG - 7, śladu piany i nagazowania nie było. Dziś, po 4-ch dniach mierzę - dalej 7, zero gazu. Więc zadałem starą gęstwą S-04, bo 7 BLG to raczej zdecydowanie za dużo. Dodam, że żadnych dodatków w stylu laktoza nie dawałem. Temp. fermentacji - 17-18*, zacieranie 67* godzina + 20' 72*. Jak mniemam, kawa w ilości 100g nie powinna zaszkodzić drożdżom?

Mierzyłeś refraktometrem? Zmierzone wartości korygowałeś w arkuszu kalkulacyjnym? Czy może mierzyłeś balingometrem?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.