Skocz do zawartości

Cerny lezak (np. Cerne Krusovice)???


redachtor

Rekomendowane odpowiedzi

To jest Schwarzbier, czyli "czarne piwo".

Ja zrobiłem to tak:

 

Pale Ale ? 3,2kg

Bohemian Pilsner ? 0,5kg

Karmelowy ciemny ? 0,3kg

Jęczmień palony ? 0,15kg (dodany przy filtracji)

 

Drożdże Wyeast Czech Pils

 

Zacieranie w lodówce turystycznej

68°C -> 62°C (2h)

Dolanie wrzącej wody, wsypanie jęczmienia palonego i filtracja

 

Chmielenie (60min):

0min ? 40g (marynka szyszki)

45min ? 30g (lubelski szyszki)

 

BLG 11 zeszło do 1,5 (!)

 

Piwo wymaga dość długiego leżakowania (minimum 6 miesięcy).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.