Jump to content
redachtor

Cerny lezak (np. Cerne Krusovice)???

Recommended Posts

Cześć.

 

Użyj słodu czekoladowego i barwiącego, raczej mało karmelu. Fermentacja na dolniakach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest Schwarzbier, czyli "czarne piwo".

Ja zrobiłem to tak:

 

Pale Ale ? 3,2kg

Bohemian Pilsner ? 0,5kg

Karmelowy ciemny ? 0,3kg

Jęczmień palony ? 0,15kg (dodany przy filtracji)

 

Drożdże Wyeast Czech Pils

 

Zacieranie w lodówce turystycznej

68°C -> 62°C (2h)

Dolanie wrzącej wody, wsypanie jęczmienia palonego i filtracja

 

Chmielenie (60min):

0min ? 40g (marynka szyszki)

45min ? 30g (lubelski szyszki)

 

BLG 11 zeszło do 1,5 (!)

 

Piwo wymaga dość długiego leżakowania (minimum 6 miesięcy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...