Jump to content
Sign in to follow this  
juzek

Citra na goryczkę

Recommended Posts

Planuję uwarzenie Grodziskiego (po raz pierwszy). Nie mam też doświadczenia z chmielem Citra dodanym na goryczkę. Czy będzie pasował do tego stylu? Celuję w 25 IBU wg. Beersmitha. Poza Citrą mam jeszcze Lubelski (tylko 30g, planuje dać całość na aromat) i Tettnanger.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda Citry. To świetny cytrusowy chmiel.

 

Na goryczykę daj lubelski, na aromat tettnanger.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. Beersmith: 30g Lubelskiego da 15 IBU, a 15g Citry 25 IBU. Mogę się "szarpnąć" na te 15g :) Tylko nie mam zielonego pojęcia jak smakuje goryczka z Citry. A może dać i Lubelski, i Citrę? tak żeby było to założone 25.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rozumiem, że Ameryka jest teraz w modzie, ale przy Grodziskim to już chyba jednak przesada ;). Daj Lubelski i będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe, wyjdzie American Gratzer. Wędzone cytrusy. Tylko trzeba pamiętać żeby dać 100IBU, jak hameryka to hameryka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citra daje przyjemna jak dla mnie goryczke.

 

Wedlug mnie do piw o niskim IBU na goryczke warto sypać bardzo malo chmielu ( dużo AK ) - wiem ze to inaczej jak to kiedyś robiono ale wtedy nie było chmielu o dużym AK - wogole czy miano 100 lat temu pojęcie o AK ?

Po 60min z aromatu i smaku citry wiele nie zostanie tym samym chmiele nie "zjedza" wedzonki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goryczka od Citry jest ok. Na przyszłość warząc takie piwo jak Grodziskie warto sobie zabezpieczyć inne chmiele, ale nic złego się nie stanie jak wrzucisz Citrę na goryczkę.

 

Co do tego, że 15g Citry na 60 minut da cytrusy które wyjdą spod wędzonki... no cóż, mogę tylko pogratulować zdolności sensorycznych jeśli ktoś takie rzeczy wyczuwa. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do tego, że 15g Citry na 60 minut da cytrusy które wyjdą spod wędzonki... no cóż, mogę tylko pogratulować zdolności sensorycznych jeśli ktoś takie rzeczy wyczuwa. :D

Ja nie na poważnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Spróbuję 15g Citra 60 min., 15g Lubelski 15 min., 15g Lubelski chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.