Skocz do zawartości
Pinhead

Leżakowanie korkowanego piwa

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wczoraj Komes Porter w wersji korkowanej i pomyślałem żeby go odstawić na jakiś czas. Stąd pytanie jak go leżakować? Na stojąco żeby się czasem korek nie rozszczelnił czy w pionie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Korek nie powinien się wysuszyć przez jakieś 2-3 lata ale na wszelki wypadek ja bym trzymał w pionie a raz na 3-4 miesiące ustawił na poziomo na jakiś tydzień. Wiem, że tak się robi z winami długo leżakującymi. Wszystko zależy ile chcesz leżakować i w jakich warunkach.

Edytowane przez Jurand

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to korek szampanowy to możesz trzymać w pionie.

serio? czy ten kształt daje lepszą odporność na wysychanie itp.?

Oczywiście dla mnie korek szampanowy to wciąż taki "korkowy" jak na wikipedii

Edytowane przez sugarsweet

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W wielu miejscach jest napisane że wina musujące przechowuje się w pionie. Piwo jest napojem gazowanym więc zakładam że jest podobnie. Nie wiem jak kolega ale ja piwa leżakuję w piwnicy gdzie wilgotność powietrza nie pozwoli wyschnąć korkom niezależnie od pozycji. W suchych piwniczkach na wino czasem stawia się jakąś miskę z wodą aby temu zaradzić.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To jest korek szampanowy. W odróżnieniu od tych do win bardzo duża powierzchnia korka ma styczność z powietrzem. Jeśli powietrze nie jest całkiem suche to będzie absorbował dostatecznie dużo wilgoci żeby się nie rozeschnąć.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×