Jump to content

A'la Stout.


Xotern
 Share

Recommended Posts

Witajcie,

chciałbym zrobić coś na wzór stouta (nawet za dużo powiedziane) jednak nie trzymając się zbytnio ram stylu, nazwijmy to eksperymentem. Głównie mam problem z :

-doborem ilości ciemnych słodów, nie chce czuć spalenizny ("paloność" - tak)

-wybraniem momentu ich wrzucenia do zacierania (czytałem że to zależy od nas, ale tak jak wyżej, nie chce przesadzić):

*po pierwszych 10 minutach

*po 35 minutach

*ostatnie 10 minut?

-przewidzeniem barwy piwa (kalkulator pokazuje tylko 31EBC) - mogę dodać więcej ciemnych ale jak wyżej.

 

Surowców domówić już nie mogę, jedyne co mam innego do dyspozycji to chmiele (inne amerykańce) i 300g Cara Gold :D

 

A może w ogóle to nie ma sensu?

 

Tutaj podstawowe informacje:

 

Słody:

 

Pilzneński 2kg

Pale ale 1kg

Monachijski 1kg

Płatki jęczmienne 0,3kg

 

Pszenica Chocolate 0,25kg

Pale Chocolate 0,25kg

 

Chmiel:

 

Magnum 25g

Citra 15g

 

 

Zacieranie:

Do 12l wody w temp. 69°C wsypać słody jasne.

 

65°C przez 60 minut do negatywnej próby jodowej.

 

Teraz (po 60min.) dodać słody ciemne na 15 minut czy dodać je wcześniej w 20 minucie czy w 30/45 minucie?

 

Kolejnie do 78°C na 10 minut.

 

Wysładzanie ok. 12l wody o temp. 80°C.

 

Gotowanie:

 

Magnum - od początku gotowania 60 min.

Citra - na ostatnie 10 minut.

 

Drożdże US-04

Link to comment
Share on other sites

Jednak zmiany:

 

Udało mi się domówić Carafe III, dać jej z 200g na ostatnie 10 minut jak np. palony jęczmień, chociaż w sumie w smaku ona zbytnio nie zmienia więc może wcześniej?

 

Czyli 0,25kg pale chocolate, 0,25-0,5kg czekoladowej pszenicy od początku i potem w zależności od barwy ok. 0,2kg Carafy III ?

Edited by Xotern
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.