Skocz do zawartości
pershi

[SPRZEDAM] System kaskadowy, trójstopniowy, wybicie 20 litrów.

Rekomendowane odpowiedzi

Z wielką niechęcią sprzedam trójstopniowy system warzenia 20 litrowych warek.

Zbudowany jest z:

  • Zasobnika na wodę do wysładzania, wykonaną z zaizolowanego fermentora. Woda podgrzewana jest grzałką nurkową 2 kW. Zawór spustowy 1/2 cala.
  • Deszczownicy z rurki PEX.
  • Kadzi zacierno-filtracyjnej, z mieszadłem i sterownikiem Bolecki SPZ10. Jest to kociołek elektryczny 29 litrowy 2 kW, zaizolowany. Mieszadło napędzane silniczkiem do wycieraczek i zasilaczem ATX. Przytwierdzony do płyty DiBond, pełniącej rolę pokrywki. Oś, łopaty wirnika, nakrętki i podkładki mocujące ze stali nierdzewnej 316. Filtrator z oplotu, ułożony po obwodzie garnka. Elementy mocujące wężyk do zaworu spustowego ze stali nierdzewnej. Zawór to zwykły nabytek ze sklepu hydraulicznego.
  • Kadzi warzelnej. Również z kociołka 29 litrów 1.8 kW. Obejście n zabezpieczeniu tremicznym. W pokrywie wycięty otwór na spiralor 100 mm. Elementy metalowe zaworu ze stali 316, jednak sam zawór to zwykły kranik kulowy. Możliwość podpięcia bazooka screen.

Wszystko to ułożone na stelażu z profili zamkniętych 25x25.

Do zestawu dorzucam wężyk sylikonowy do spuszczania filtratu, okablowanie, dwie sondy temperatury sterownika (oryginalna Bolecki, oraz w kapilarze miedzianej, wpuszczanej przez pokrywę do zacieru), miedzianą chłodnicę. Dla odbioru osobistego, jako bonus fermentory 33 litry.

Zalety systemu:

  • kompaktowe wymiary stelaża (wymiar podstawy 100x50, wysokość około 150),
  • zautomatyzowane zacieranie,
  • wysładzanie ciągłe,

Wady:

  • wybicie 20 litrów,
  • estetyka wykonania,
  • ukruszona emalia w kociołku warzelnym, obok otworu pod kran, częściowo zasłonięta przez uszczelkę sylikonową

Na tym zestawie zdążyłem zrobić tylko jedną warkę. Z zasypu 4 kg Pilzneński i 0,5 kg karmelowy jasny. Uzyskałem 20 litrów brzeczki nastawnej 11,5 BLG.

 

Cena za całość 999 zł. Możliwa wysyłka kurierem, ale trzeba to będzie podzielić na kilka paczek.

Preferowany odbiór osobisty w Zakopanem.

W przypadku pytań lub wątpliwości, proszę o kontakt.

 

 

dffbdefad44ea17fm.jpg a3e1319f51419860m.jpg 82f1188d2be048d7m.jpg f0bdd099fb48ca33m.jpg 048bb898e11342a7m.jpg ff5b38c2203a5b8cm.jpg 018d33406000a5b4m.jpg 9791fff5c9b84483m.jpg fe6084fbf0daa847m.jpg 2fa638c3f7d15188m.jpg 82db7dd95352c91am.jpg 9bfc49ef3c65e52fm.jpg 5a28af1184875d62m.jpg de82f763d9952092m.jpg 31013b618abbb418m.jpg a027b42a631929eam.jpg 325675a44b3084ecm.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wolałbym użytkować go systematycznie i często, ale niestety.

Chęci swoje a życie swoje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kadź zacierna 29l, kadź warzelna 29l, wybicie 20l. Wg mnie spokojnie można warki 25l na tym warzyc, a nawet ok 30l

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po gotowaniu do fermentora trafiło 20 litrów brzeczki. W osadach zostało 2 litry. Możliwe że dodanie w trakcie warzenia wysłodzin, w miarę odprowadza, pozwoliłoby na uzyskanie większej objętości.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Rozbijam zestaw:

Sterownik Bolecki razem ze skrzynką, różnicówką i okablowaniem 300 zł

Kadź zacierno-filtracyjna z mieszadłem, silniczkiem i zasilaczem 200 zł

Kadź warzelna 150 zł

plus wysyłka kurierem 20 zł.

 

Pozostałe elementy do ustalenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sterownik i kadź zacierna w trakcie realizacji.

Edytowane przez pershi

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia kadzi warzelnej, która z powodzeniem może służyć do zacierania i filtracji:

8f0a000589e79480m.jpg 8362376b1f6bc3a1m.jpg aaef78a2d74b7f8bm.jpg 2e45c8c10eff6eddm.jpg 725ae6858a894196m.jpg ccb655ee60326599m.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kociołek z chłodnicą w cenie 150 zł plus 20 zł koszty wysyłki.

 

Oferta ważna do 8 lutego 2015 godzina 22:00.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×