Skocz do zawartości

zapiski kto3


Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zapisywać tu swoje receptury.

Nie jestem dobry w układaniu receptur więc mile widziane komentarze.

 

Sprzęt na jakim pracuje to:

-gar 50l emalia

-taboret gazowy

- gniotownik gabej

-oplot, przymierzam się do filtratora rurkowego

-chłodnica z rury karbowanej dn12- 14 metrów

-grifo HD

 

Spis treści:

#23 Żytnie Iunga single hop

Edytowane przez kto3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 Żytnie Iunga single hop,

 

pierwsze piwo w zapiskach i od razu mały błąd, ale o tym później

 

Receptura:

Pilzneński 6kg

Żyto nie słodowane 2,5kg

Karmelowy 150 0,2kg

 

Zacieranie:

45°C 10'

55°C 10'

67°C 80'

78°C 10'

 

Chmielenie:

Iunga 25g 60'

Iunga 20g 20'

Iunga 20g 5'

 

Drożdże: 1 wiadro US-05, 2 wiadro BRY-97

Spodziewam się uzyskać 40l brzeczki 13BLG, 25IBU

 

Podsumowanie:

#Popełniłem błąd przy ważeniu słodów, i wsypałem odważone żyto do wiadra z pilzneńskim. Nie chciało mi się tego oddzielać, więc ześrutowałem gabejem wszystko jak leci. Żyto przepuszczone przez gabeja spłaszcza się, ale nie pęka. Więc przydałoby się zrobić kleikowanie. A że miałem żyto wymieszane z pilzneńskim to nie kleikowałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

#Ostatecznie wyszło 40L 12,2BLG, czas pracy około 7h

Drożdże uwodnione zostały zadane do brzeczki 20°C, wiadra przeniesione do pomieszczenie gdzie jest 15°C

 

#17.01.2015 Rozlałem wszystkie piwa ze zdjęcie pod postem. Wyszło równe 8 transporterów, 4 żytniego i 4 pale ale. Oba nagazowane do 2.3v/v. Cały dzień spędzony w piwnicy. Dałem radę umyć 11 transporterów. Koniecznie muszę kupić szczotkę napędzaną wiertarką.

post-7147-0-83127600-1420306472_thumb.jpg

Edytowane przez kto3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.