Jump to content

zapiski kto3


kto3
 Share

Recommended Posts

Postanowiłem zapisywać tu swoje receptury.

Nie jestem dobry w układaniu receptur więc mile widziane komentarze.

 

Sprzęt na jakim pracuje to:

-gar 50l emalia

-taboret gazowy

- gniotownik gabej

-oplot, przymierzam się do filtratora rurkowego

-chłodnica z rury karbowanej dn12- 14 metrów

-grifo HD

 

Spis treści:

#23 Żytnie Iunga single hop

Edited by kto3
Link to comment
Share on other sites

#23 Żytnie Iunga single hop,

 

pierwsze piwo w zapiskach i od razu mały błąd, ale o tym później

 

Receptura:

Pilzneński 6kg

Żyto nie słodowane 2,5kg

Karmelowy 150 0,2kg

 

Zacieranie:

45°C 10'

55°C 10'

67°C 80'

78°C 10'

 

Chmielenie:

Iunga 25g 60'

Iunga 20g 20'

Iunga 20g 5'

 

Drożdże: 1 wiadro US-05, 2 wiadro BRY-97

Spodziewam się uzyskać 40l brzeczki 13BLG, 25IBU

 

Podsumowanie:

#Popełniłem błąd przy ważeniu słodów, i wsypałem odważone żyto do wiadra z pilzneńskim. Nie chciało mi się tego oddzielać, więc ześrutowałem gabejem wszystko jak leci. Żyto przepuszczone przez gabeja spłaszcza się, ale nie pęka. Więc przydałoby się zrobić kleikowanie. A że miałem żyto wymieszane z pilzneńskim to nie kleikowałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

#Ostatecznie wyszło 40L 12,2BLG, czas pracy około 7h

Drożdże uwodnione zostały zadane do brzeczki 20°C, wiadra przeniesione do pomieszczenie gdzie jest 15°C

 

#17.01.2015 Rozlałem wszystkie piwa ze zdjęcie pod postem. Wyszło równe 8 transporterów, 4 żytniego i 4 pale ale. Oba nagazowane do 2.3v/v. Cały dzień spędzony w piwnicy. Dałem radę umyć 11 transporterów. Koniecznie muszę kupić szczotkę napędzaną wiertarką.

post-7147-0-83127600-1420306472_thumb.jpg

Edited by kto3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.