Jump to content

Recommended Posts

WARKA # 14

RIS

Produkty:

słód pale ale STRZEGOM - 9 kg

słód pszeniczny karmelowy - 1,5 kg

Carafa SPECIAL III - 1,0 kg

cukier Muscavado - 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,2 aa) - 50 g - 60 min

Lubelski (5,5 aa)- 50 g - 5 min + chłodzenie.

 

Drożdze: 

5-dniowa gęstwa T-58 - ok. 170 ml

 

IBU obliczeniowe: 80

 

Ekstrakt planowany: 24 BLG

 

Warzenie:

34 Litry wody zagrzane do 75 stopni. Wsypane słody. Godzina zacierania, mieszane co 10 min.

Zle zaplanowałem zacieranie i filtrację. Zacierałem w garze 50L i wszystko się zmieściło, ale kadź filtracyjną mam 40L i to co zostało w grze musiałem przefiltrować przez prześcieradło.

Brzeczki przedniej odebrałem 17L (BLG 18), gotowałem 60 min.Chmieliłem w muślinowych woreczkach. Pod koniec gotowanie dodałem cukier. Po gotowaniu wyszło 16l (BLG 27). Chłodziłem w wannie z zimną wodą przez całą noc. Rano przelałem do fermentora, dolałem 2 litry zimnej wody. Przelałem całość do drugiego fermentora i zadałem drożdże. 

 

Chłodzenie fermentora: 48h - 2 pety co 12h; 48h - 2 pety co 24h; 48h - 1 pet co 24h, reszta w temperaturze pokojowej (ok. 22 stopnie)

Planuje fermentować 30 dni. Następnie przelać w butelki z dodatkiem 2g cukru i odstawić na dwa miesiące.

 

Data zacierania: 06.12.2015

Warzone: 06.12.2015

Przelane do fermentora: 07.12.2015 rano (18L)

BLG końcowe: 
Link to post
Share on other sites

Warka #15

Coffee Stout

 

Składniki:

Reszta brzeczki z warzenia RIS.

Zacier wysładzany 17 wody.

 

Chmiel:

Magnum (11,2 aa) 50g - 25 min

Saaz (3,6 aa) 50g - 10 min + chłodzenie

 

Drożdze:

6-dniowa gęstwa M07 - ok. 100 ml.

 

Przebieg warzenia:

Po odebraniu brzeczki przedniej na RISa, dolałem do kadzi filtracyjnej 17L wody o temp. 80stopni. Odebrałem 25l brzeczki. Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej.

Chłodzenie: 24h - 2 pety co 12h; 24h 1 pet co 12h; 24h 1 pet co 24h, reszta w temperaturze 22 stopnie.

Fermentacja burzliwa: 10 dni; fermentacja cicha: 10 dni + 100g kawy w ziarnach na 5 dni.

 

Data zacierania: 6.12.2015

Data warzenia: 7.12.2015

Przelane do fermentora: 8.12.2015 (22L o BLG 16)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Warka #16 American Wheat

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 2,5 kg

Pszeniczny Strzegom 2,5 kg

 

Chmiel:

Cascade (6,7 aa) 25g  - 30 min

Cascade (6,7 aa) 25g - 15 min

Lemon drop (4,6 aa) 50g - 5 min

Hop stand - 25 min

 

Mech irlandzki 10g - 10 min

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody zacierane w 65 stopniach (temp początkowa) przez 75 min. Bez podgrzewania. Temperatura końcowa 60 stopni. Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem. Filtracja stanęła, zamieszałem wszystko w fermentorze i zlałem 12,5L, dolałem 15L wody o temp 80 stopni i zamieszałem całość. Wysładzałem do 27L.

Gotowanie 60 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało 23,5 L o BLG: 12

Wydajność: 60%

 

Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą.

 

Data zacierania: 27.01.2016

Data warzenia: 27.01.2016

Przelane do fermentora: 28.01.2016 (21,5L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane 17.02.2016 (40 x 0,5L z 3g glukozy)

BLG końcowe: 2

Edited by QQRQ
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Warka # 17 IPA

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5,5 kg

Pszeniczny Strzegom 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,2aa) 20g - 60 min

Cascade (6,7 aa) 20g  - 5 min

SImcoe (11,4 aa) 20g - 5 min

Mosaic (12 aa) 20g - 5 min

Hop stand - 20 min

Na zimno:

Cascade (6,7 aa) 20g  - 3 dni

SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni

Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni

 

Mech irlandzki 10g - 10 min

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 24L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 2h45m Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem. Wysłodzone: 28,5L

Gotowanie 60 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało 23,8 L o BLG: 15BLG

Wydajność: 63%

 

Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą.

 

Data zacierania: 21.02.2016

Data warzenia: 21.02.2016

Przelane do fermentora: 22.02.2016

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane: 22.03.2016

BLG końcowe: 2

36 x 0,5L  z 3g cukru

Edited by QQRQ
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Warka # 18 APA

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 0,5 kg

Karmelowy 150 0,5 kg

 

Chmiel:

Cascade (6,7 aa) 20g  - 5 min

SImcoe (11,4 aa) 20g - 5 min

Mosaic (12 aa) 20g - 5 min

Hop stand - 20 min

Na zimno:

Cascade (6,7 aa) 20g  - 3 dni

SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni

Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni

 

Mech irlandzki 10g - 10 min

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 21L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 2h Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem, wysładzanie 15L wody. Wysłodzone: 31L

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29,5L BLG: 12 BLG

Wydajność: 62%

 

Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą.

 

Data zacierania: 19.04.2016

Data warzenia: 20.04.2016 rano

Przelane do fermentora: 20.04.2016 wieczór (25L BLG12)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane: 12.05.2015 (45 x 0,5L z 3g cukru)

BLG końcowe: 1,5

Edited by QQRQ
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

 Warka # 19 APA


Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 0,5 kg

Karmelowy 150 0,5 kg


Chmiel:

Magnum (11,2 aa) 30g - 20 min

Hop stand - 20 min

Na zimno:

Cascade (6,7 aa) 20g  - 3 dni

SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni

Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni


Drożdze:

US-05


Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 18L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1h30m Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem, wysładzanie 15L wody. Wysłodzone: 32L

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 30,5L BLG: 12,5 BLG

Wydajność: 67 %


Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą.


Data zacierania: 27.04.2016 wieczór

Data warzenia: 28.04.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 29.04.2016 wieczór

Drożdże rozsypane na pianę.


Butelkowane:

BLG końcowe:

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Warka # 20

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 6,5 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (13 aa) 50g - 25 min

Na zimno:

Williamate (5,2 aa) 50g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 20L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1h Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z  oplotem, wysładzanie 20L wody. Wysłodzone: 32L

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29L o BLG 15,5. Wydajność 63,6 %

Chłodzenie przez noc i przedpołudnie w wannie z zimną wodą.

 

Data zacierania: 28.07.2016 wieczór

Data warzenia: 28.07.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 29.07.2016 południe (26,5L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane: 31.08.2016 (42 x 0,5 z 4g cukru w syropie 20ml/butelkę)

BLG końcowe: 3

Edited by QQRQ
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Warka # 21 CITRA PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (13 aa) 50g - 0 min

Citra (13,5 aa) 30g - 0 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

CITRA (13,5 aa) 70g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 15L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1,2h. Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z  oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody. Wysłodzone: 33L

Gotowanie 45 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29,5L o BLG 12. Wydajność 62%

Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (3 razy wymieniana woda)..

 

Data zacierania: 13.09.2016 wieczór

Data warzenia: 13.09.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 14.09.2016 (poszło 26 L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Link to post
Share on other sites

KU PRZESTRODZE!!

 

Obliczyłem sobie w PPPP, że aby uzyskać pożądaną temperaturę zacieru muszą wrzucić słody do wody o temperaturze 70 stopni. Ale nie wziąłem pod uwagę, że układ gar + taboret gazowy SAHARA + zacier ma swoją bezwładność cieplną. Oraz tego, że warunki tegorocznego września są odmienne od innych miesięcy w sezonie warzelniczym (zazwyczaj warzę w temperaturze 18-20 stopni, a aktualnie mam w pomieszczeniu "browaru" 25 stopni).

Efekt jest taki, że zacier skoczył do temperatury ponad 75 stopni, co ubiło większość enzymów, a efekt tego po chłodzeniu jest taki:

 

https://lh3.googleusercontent.com/qMc4VzvvYxEwbjcHZpzWx_7xeYN-VggrWumwuRzs2ISY6exkhwW-HINSHAKz-iy5m7wfOG6L8oYsOCQR1-30i-bIS40JqmbBKEy73U8nbJGtzQJeP1vNd4HQFIFjrcI6yP1VgS7KxORxG3fT8uMrGqduKxC_pFhVn7dtQvK0GeHQLeo0_IWoz17aaMxd176x9LGDEF4Bny5oE1KKOwwQo-SVE-fRoknOQno8yebwsDyGZOWBNfHxu6_Y2pjxGE4toJCr435b2j64-BbxEhOsBBRqFnOojnhIv7fXGMvWVq1CRfOMAJc2MCC7_Ct22WG9kZ8NOMH03QbFR73_yWeQxQNR6mfN3G8l_fZqDyPKVJsVigEyF_Pbd-W7GciRpLO-dFKD4jfcRoJhdDL0vnrTNW6mJMLp6mS3Xs0nabOxUnWnvY6D0ed-DSkAv53oADBd0SW-ykkR3iZ_BbYqQEgunH9dgKf-uGNpsWtoJz_IVW_OdAXMVtTrTthbHw4UepsAVdbDlMObcmlQsx8lJF6kVCPBHvNEBQuDTGWfMyaoyeUz2oLcvph0QFQSq4nmu-RO9BBF9tCAeMb1pAuvmOE3MZSitaGMvQqpsnMDHQmW-ZAxMKU6=w576-h767-no

 

Zupa skrobiowa.

 

Kolejną warkę zacierałem wg schematu: woda do 60 stopni > dodanie słodów > pogrzanie zacieru do 63 stopni > ustabilizowało się na 66 stopniach.

Link to post
Share on other sites

Cofam swoją teorię o skrobi w schłodzonej brzeczce. Druga warka taka sama mętna a zacierana w 65 stopniach. Wygląda to tak jakby przełom białkowy rozpuścił się ponownie w brzeczce, a jakaś substancja zadziałała jak emulgator. Dodatkowo na powierzchni pływają długie białe gluty.

Wada wody czy może słodu?

Link to post
Share on other sites

Warka # 22 AMARILLO PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 40g - 0 min

Amarillo (8,9 aa) 30g - 0 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

Amarillo (8,9 aa) 70g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 15L wody o temp. 60stopni. Całość podgrzana do 63 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: 1 h. Filtracja z  oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody. Wysłodzone:  L

Gotowanie 50 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 28 L o BLG 11,5 . Wydajność 56%

Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (2 razy wymieniana woda).

 

Data zacierania: 14.09.2016 wieczór

Data warzenia: 14.09.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 15.09.2016 (poszło 25 L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Link to post
Share on other sites

Warka # 23 MOSAIC PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 30g - 1 min

MOSAIC (12 aa) 30g - 1 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

MOSAIC (12 aa) 70g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 15L wody o temp. 60stopni. Całość podgrzana do 63 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: 1,2 h. Filtracja z  oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody.

Gotowanie 45 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 27L o BLG 10 . Wydajność 56%. (Wydajność w okolicach 60-63% osiągam tylko jak bardzo często mieszam zacier.)

Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (2 razy wymieniana woda).

 

Data zacierania: 20.09.2016 wieczór

Data warzenia: 21.09.2016 rano

Przelane do fermentora: 21.09.2016 wieczór (poszło 25 L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Warka # 24 BELMA PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 27g - 15 min

Belma (9,4 aa) 30g - 0 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

Belma (9,4 aa) 70g  - 5 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 25L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 65 stopniach. Zacieranie: 7 h. Filtracja z  oplotem, wysładzanie 15L wody temp 80. Przez błąd (skręcony wężyk) filtracja przez całą noc. : 34 L

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 32,8 L o BLG 12 . Wydajność 68,7 %

Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

Data zacierania: 06.11.2016 rano

Data warzenia: 07.11.2016 rano

Przelane do fermentora: 07.11.2016 wieczór (poszło 28 L)

Drożdże uwodnione.

 

Butelkowane: 06.12.2016 (53x0,5L z 4g cukru)

BLG końcowe: 1

Edited by QQRQ
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Warka # 25 JARRYLO PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom - 0,5 kg

Karmelowy 150 - 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 30g - 15 min

JARRYLO (15 aa) 30g - 0 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

JARRYLLO (15 aa) 70g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 20L wody o temp. 75 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 7 h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80.

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 33 L o BLG 11. Wydajność  63 %

Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

FFT: 3,5 BLG

 

Data zacierania: 08.12.2016 rano

Data warzenia: 08.12.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 09.11.2016 rano (poszło 31 L)

Drożdże uwodnione.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Warka # 26 GRYCZANE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 4 kg

Słód Gryczany - 2 kg

Słód owsiany - 0,5 kg

Słód CARAFA SPECIAL III - 0,5 kg

Miód gryczany - 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 50g - 15 min

Lubelski (3,5 aa) 50 g - 0 min

 

Planowane IBU: 30-35

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 20L wody o temp. 75 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: przez noc. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80.

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało:  36 L o 13 BLG . Wydajność: 57%. Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

Data zacierania: 19.12.2016 rano

Data warzenia: 20.12.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 21.12.2016 (godzina ok. 17-tej)

Drożdże uwodnione.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:


Warka # 27 ENIGMA PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Słód karmelowy 150 - 0,5 kg

Słód pszeniczny - 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 18g - 30 min

Enigma (16,5 aa) 31 g - 10 min

 

Na zimno: Enigma (16,5 aa) 69g - 3 dni przed rozlewem.

 

Planowane IBU: 35

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 20L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 65 stopniach. Zacieranie: 5h. Filtracja z sitem, wysładzanie 15L wody temp 80 + 5L podbicia..

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało:  30 L o 14 BLG . Wydajność: 74% (4,433 kg cukru / 6 kg słodu). Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

FFT: BLG

 

Data zacierania: 27.12.2016

Data warzenia: 27.12.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 28.12.2016 (godzina ok. 8-mej) 26L

Drożdże rozsypane na pianę..

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Warka # 28 LUBELSKI PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Słód pszeniczny - 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 30 g - 10 min

Lubelski (3,5 aa) 50 g - 10 min

 

Na zimno: Lubelski (3,5 aa) 100g - 3 dni przed rozlewem.

 

Planowane IBU:

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 15L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 9h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80 + 5L podbicia..

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało:  33 L o  BLG 11,5 . Wydajność: 72% (3,966 kg cukru / 5,5 kg słodu). Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).


 

Data zacierania: 15.03.2017

Data warzenia: 16.03.2017 rano

Przelane do fermentora: 16.03.2017 (godzina ok. 20.30) 27,5L

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane: 49 x 0,5 L (z 3 gramy cukru)

BLG końcowe: 1

Edited by QQRQ
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Warka # 29 TOPAZ PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5,5 kg

Słód pszeniczny - 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 25 g - 10 min

Topaz (15,5 aa) 30 g - 10 min

 

Na zimno: Topaz (15,5 aa) 70g - 3 dni przed rozlewem.

 

Planowane IBU:

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 18L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 5h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80 + 5L podbicia..

Gotowanie 25 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało:  33,5 L o  BLG 13  . Wydajność: 76 % (4,579 kg cukru / 6 kg słodu). Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

Data zacierania: 12.04.2017

Data warzenia: 12.04.2017

Przelane do fermentora: 13.04.2017 (godzina ok.8,00 ) 31 L

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.