Skocz do zawartości

Browar Qraq


QQRQ

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA # 14

RIS

Produkty:

słód pale ale STRZEGOM - 9 kg

słód pszeniczny karmelowy - 1,5 kg

Carafa SPECIAL III - 1,0 kg

cukier Muscavado - 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,2 aa) - 50 g - 60 min

Lubelski (5,5 aa)- 50 g - 5 min + chłodzenie.

 

Drożdze: 

5-dniowa gęstwa T-58 - ok. 170 ml

 

IBU obliczeniowe: 80

 

Ekstrakt planowany: 24 BLG

 

Warzenie:

34 Litry wody zagrzane do 75 stopni. Wsypane słody. Godzina zacierania, mieszane co 10 min.

Zle zaplanowałem zacieranie i filtrację. Zacierałem w garze 50L i wszystko się zmieściło, ale kadź filtracyjną mam 40L i to co zostało w grze musiałem przefiltrować przez prześcieradło.

Brzeczki przedniej odebrałem 17L (BLG 18), gotowałem 60 min.Chmieliłem w muślinowych woreczkach. Pod koniec gotowanie dodałem cukier. Po gotowaniu wyszło 16l (BLG 27). Chłodziłem w wannie z zimną wodą przez całą noc. Rano przelałem do fermentora, dolałem 2 litry zimnej wody. Przelałem całość do drugiego fermentora i zadałem drożdże. 

 

Chłodzenie fermentora: 48h - 2 pety co 12h; 48h - 2 pety co 24h; 48h - 1 pet co 24h, reszta w temperaturze pokojowej (ok. 22 stopnie)

Planuje fermentować 30 dni. Następnie przelać w butelki z dodatkiem 2g cukru i odstawić na dwa miesiące.

 

Data zacierania: 06.12.2015

Warzone: 06.12.2015

Przelane do fermentora: 07.12.2015 rano (18L)

BLG końcowe: 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15

Coffee Stout

 

Składniki:

Reszta brzeczki z warzenia RIS.

Zacier wysładzany 17 wody.

 

Chmiel:

Magnum (11,2 aa) 50g - 25 min

Saaz (3,6 aa) 50g - 10 min + chłodzenie

 

Drożdze:

6-dniowa gęstwa M07 - ok. 100 ml.

 

Przebieg warzenia:

Po odebraniu brzeczki przedniej na RISa, dolałem do kadzi filtracyjnej 17L wody o temp. 80stopni. Odebrałem 25l brzeczki. Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej.

Chłodzenie: 24h - 2 pety co 12h; 24h 1 pet co 12h; 24h 1 pet co 24h, reszta w temperaturze 22 stopnie.

Fermentacja burzliwa: 10 dni; fermentacja cicha: 10 dni + 100g kawy w ziarnach na 5 dni.

 

Data zacierania: 6.12.2015

Data warzenia: 7.12.2015

Przelane do fermentora: 8.12.2015 (22L o BLG 16)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #16 American Wheat

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 2,5 kg

Pszeniczny Strzegom 2,5 kg

 

Chmiel:

Cascade (6,7 aa) 25g  - 30 min

Cascade (6,7 aa) 25g - 15 min

Lemon drop (4,6 aa) 50g - 5 min

Hop stand - 25 min

 

Mech irlandzki 10g - 10 min

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody zacierane w 65 stopniach (temp początkowa) przez 75 min. Bez podgrzewania. Temperatura końcowa 60 stopni. Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem. Filtracja stanęła, zamieszałem wszystko w fermentorze i zlałem 12,5L, dolałem 15L wody o temp 80 stopni i zamieszałem całość. Wysładzałem do 27L.

Gotowanie 60 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało 23,5 L o BLG: 12

Wydajność: 60%

 

Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą.

 

Data zacierania: 27.01.2016

Data warzenia: 27.01.2016

Przelane do fermentora: 28.01.2016 (21,5L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane 17.02.2016 (40 x 0,5L z 3g glukozy)

BLG końcowe: 2

Edytowane przez QQRQ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka # 17 IPA

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5,5 kg

Pszeniczny Strzegom 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,2aa) 20g - 60 min

Cascade (6,7 aa) 20g  - 5 min

SImcoe (11,4 aa) 20g - 5 min

Mosaic (12 aa) 20g - 5 min

Hop stand - 20 min

Na zimno:

Cascade (6,7 aa) 20g  - 3 dni

SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni

Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni

 

Mech irlandzki 10g - 10 min

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 24L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 2h45m Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem. Wysłodzone: 28,5L

Gotowanie 60 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało 23,8 L o BLG: 15BLG

Wydajność: 63%

 

Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą.

 

Data zacierania: 21.02.2016

Data warzenia: 21.02.2016

Przelane do fermentora: 22.02.2016

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane: 22.03.2016

BLG końcowe: 2

36 x 0,5L  z 3g cukru

Edytowane przez QQRQ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 18 APA

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 0,5 kg

Karmelowy 150 0,5 kg

 

Chmiel:

Cascade (6,7 aa) 20g  - 5 min

SImcoe (11,4 aa) 20g - 5 min

Mosaic (12 aa) 20g - 5 min

Hop stand - 20 min

Na zimno:

Cascade (6,7 aa) 20g  - 3 dni

SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni

Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni

 

Mech irlandzki 10g - 10 min

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 21L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 2h Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem, wysładzanie 15L wody. Wysłodzone: 31L

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29,5L BLG: 12 BLG

Wydajność: 62%

 

Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą.

 

Data zacierania: 19.04.2016

Data warzenia: 20.04.2016 rano

Przelane do fermentora: 20.04.2016 wieczór (25L BLG12)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane: 12.05.2015 (45 x 0,5L z 3g cukru)

BLG końcowe: 1,5

Edytowane przez QQRQ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Warka # 19 APA


Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 0,5 kg

Karmelowy 150 0,5 kg


Chmiel:

Magnum (11,2 aa) 30g - 20 min

Hop stand - 20 min

Na zimno:

Cascade (6,7 aa) 20g  - 3 dni

SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni

Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni


Drożdze:

US-05


Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 18L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1h30m Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem, wysładzanie 15L wody. Wysłodzone: 32L

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 30,5L BLG: 12,5 BLG

Wydajność: 67 %


Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą.


Data zacierania: 27.04.2016 wieczór

Data warzenia: 28.04.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 29.04.2016 wieczór

Drożdże rozsypane na pianę.


Butelkowane:

BLG końcowe:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka # 20

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 6,5 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (13 aa) 50g - 25 min

Na zimno:

Williamate (5,2 aa) 50g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 20L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1h Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z  oplotem, wysładzanie 20L wody. Wysłodzone: 32L

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29L o BLG 15,5. Wydajność 63,6 %

Chłodzenie przez noc i przedpołudnie w wannie z zimną wodą.

 

Data zacierania: 28.07.2016 wieczór

Data warzenia: 28.07.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 29.07.2016 południe (26,5L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane: 31.08.2016 (42 x 0,5 z 4g cukru w syropie 20ml/butelkę)

BLG końcowe: 3

Edytowane przez QQRQ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 21 CITRA PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (13 aa) 50g - 0 min

Citra (13,5 aa) 30g - 0 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

CITRA (13,5 aa) 70g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 15L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1,2h. Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z  oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody. Wysłodzone: 33L

Gotowanie 45 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29,5L o BLG 12. Wydajność 62%

Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (3 razy wymieniana woda)..

 

Data zacierania: 13.09.2016 wieczór

Data warzenia: 13.09.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 14.09.2016 (poszło 26 L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KU PRZESTRODZE!!

 

Obliczyłem sobie w PPPP, że aby uzyskać pożądaną temperaturę zacieru muszą wrzucić słody do wody o temperaturze 70 stopni. Ale nie wziąłem pod uwagę, że układ gar + taboret gazowy SAHARA + zacier ma swoją bezwładność cieplną. Oraz tego, że warunki tegorocznego września są odmienne od innych miesięcy w sezonie warzelniczym (zazwyczaj warzę w temperaturze 18-20 stopni, a aktualnie mam w pomieszczeniu "browaru" 25 stopni).

Efekt jest taki, że zacier skoczył do temperatury ponad 75 stopni, co ubiło większość enzymów, a efekt tego po chłodzeniu jest taki:

 

https://lh3.googleusercontent.com/qMc4VzvvYxEwbjcHZpzWx_7xeYN-VggrWumwuRzs2ISY6exkhwW-HINSHAKz-iy5m7wfOG6L8oYsOCQR1-30i-bIS40JqmbBKEy73U8nbJGtzQJeP1vNd4HQFIFjrcI6yP1VgS7KxORxG3fT8uMrGqduKxC_pFhVn7dtQvK0GeHQLeo0_IWoz17aaMxd176x9LGDEF4Bny5oE1KKOwwQo-SVE-fRoknOQno8yebwsDyGZOWBNfHxu6_Y2pjxGE4toJCr435b2j64-BbxEhOsBBRqFnOojnhIv7fXGMvWVq1CRfOMAJc2MCC7_Ct22WG9kZ8NOMH03QbFR73_yWeQxQNR6mfN3G8l_fZqDyPKVJsVigEyF_Pbd-W7GciRpLO-dFKD4jfcRoJhdDL0vnrTNW6mJMLp6mS3Xs0nabOxUnWnvY6D0ed-DSkAv53oADBd0SW-ykkR3iZ_BbYqQEgunH9dgKf-uGNpsWtoJz_IVW_OdAXMVtTrTthbHw4UepsAVdbDlMObcmlQsx8lJF6kVCPBHvNEBQuDTGWfMyaoyeUz2oLcvph0QFQSq4nmu-RO9BBF9tCAeMb1pAuvmOE3MZSitaGMvQqpsnMDHQmW-ZAxMKU6=w576-h767-no

 

Zupa skrobiowa.

 

Kolejną warkę zacierałem wg schematu: woda do 60 stopni > dodanie słodów > pogrzanie zacieru do 63 stopni > ustabilizowało się na 66 stopniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cofam swoją teorię o skrobi w schłodzonej brzeczce. Druga warka taka sama mętna a zacierana w 65 stopniach. Wygląda to tak jakby przełom białkowy rozpuścił się ponownie w brzeczce, a jakaś substancja zadziałała jak emulgator. Dodatkowo na powierzchni pływają długie białe gluty.

Wada wody czy może słodu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 22 AMARILLO PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 40g - 0 min

Amarillo (8,9 aa) 30g - 0 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

Amarillo (8,9 aa) 70g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 15L wody o temp. 60stopni. Całość podgrzana do 63 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: 1 h. Filtracja z  oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody. Wysłodzone:  L

Gotowanie 50 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 28 L o BLG 11,5 . Wydajność 56%

Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (2 razy wymieniana woda).

 

Data zacierania: 14.09.2016 wieczór

Data warzenia: 14.09.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 15.09.2016 (poszło 25 L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 23 MOSAIC PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 30g - 1 min

MOSAIC (12 aa) 30g - 1 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

MOSAIC (12 aa) 70g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 15L wody o temp. 60stopni. Całość podgrzana do 63 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: 1,2 h. Filtracja z  oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody.

Gotowanie 45 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 27L o BLG 10 . Wydajność 56%. (Wydajność w okolicach 60-63% osiągam tylko jak bardzo często mieszam zacier.)

Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (2 razy wymieniana woda).

 

Data zacierania: 20.09.2016 wieczór

Data warzenia: 21.09.2016 rano

Przelane do fermentora: 21.09.2016 wieczór (poszło 25 L)

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 24 BELMA PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 27g - 15 min

Belma (9,4 aa) 30g - 0 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

Belma (9,4 aa) 70g  - 5 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 25L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 65 stopniach. Zacieranie: 7 h. Filtracja z  oplotem, wysładzanie 15L wody temp 80. Przez błąd (skręcony wężyk) filtracja przez całą noc. : 34 L

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 32,8 L o BLG 12 . Wydajność 68,7 %

Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

Data zacierania: 06.11.2016 rano

Data warzenia: 07.11.2016 rano

Przelane do fermentora: 07.11.2016 wieczór (poszło 28 L)

Drożdże uwodnione.

 

Butelkowane: 06.12.2016 (53x0,5L z 4g cukru)

BLG końcowe: 1

Edytowane przez QQRQ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 25 JARRYLO PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Pszeniczny Strzegom - 0,5 kg

Karmelowy 150 - 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 30g - 15 min

JARRYLO (15 aa) 30g - 0 min

HOPSTAND 30 min

Na zimno:

JARRYLLO (15 aa) 70g  - 3 dni

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 20L wody o temp. 75 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 7 h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80.

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 33 L o BLG 11. Wydajność  63 %

Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

FFT: 3,5 BLG

 

Data zacierania: 08.12.2016 rano

Data warzenia: 08.12.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 09.11.2016 rano (poszło 31 L)

Drożdże uwodnione.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 26 GRYCZANE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 4 kg

Słód Gryczany - 2 kg

Słód owsiany - 0,5 kg

Słód CARAFA SPECIAL III - 0,5 kg

Miód gryczany - 1 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 50g - 15 min

Lubelski (3,5 aa) 50 g - 0 min

 

Planowane IBU: 30-35

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 20L wody o temp. 75 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: przez noc. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80.

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało:  36 L o 13 BLG . Wydajność: 57%. Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

Data zacierania: 19.12.2016 rano

Data warzenia: 20.12.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 21.12.2016 (godzina ok. 17-tej)

Drożdże uwodnione.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:


Warka # 27 ENIGMA PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Słód karmelowy 150 - 0,5 kg

Słód pszeniczny - 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 18g - 30 min

Enigma (16,5 aa) 31 g - 10 min

 

Na zimno: Enigma (16,5 aa) 69g - 3 dni przed rozlewem.

 

Planowane IBU: 35

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 20L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 65 stopniach. Zacieranie: 5h. Filtracja z sitem, wysładzanie 15L wody temp 80 + 5L podbicia..

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało:  30 L o 14 BLG . Wydajność: 74% (4,433 kg cukru / 6 kg słodu). Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

FFT: BLG

 

Data zacierania: 27.12.2016

Data warzenia: 27.12.2016 wieczór

Przelane do fermentora: 28.12.2016 (godzina ok. 8-mej) 26L

Drożdże rozsypane na pianę..

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka # 28 LUBELSKI PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5 kg

Słód pszeniczny - 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 30 g - 10 min

Lubelski (3,5 aa) 50 g - 10 min

 

Na zimno: Lubelski (3,5 aa) 100g - 3 dni przed rozlewem.

 

Planowane IBU:

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 15L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 9h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80 + 5L podbicia..

Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało:  33 L o  BLG 11,5 . Wydajność: 72% (3,966 kg cukru / 5,5 kg słodu). Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).


 

Data zacierania: 15.03.2017

Data warzenia: 16.03.2017 rano

Przelane do fermentora: 16.03.2017 (godzina ok. 20.30) 27,5L

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane: 49 x 0,5 L (z 3 gramy cukru)

BLG końcowe: 1

Edytowane przez QQRQ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 29 TOPAZ PALE ALE

 

Składniki:

Pale Ale Strzegom 5,5 kg

Słód pszeniczny - 0,5 kg

 

Chmiel:

Magnum (11,5 aa) 25 g - 10 min

Topaz (15,5 aa) 30 g - 10 min

 

Na zimno: Topaz (15,5 aa) 70g - 3 dni przed rozlewem.

 

Planowane IBU:

 

Drożdze:

US-05

 

Przebieg warzenia:

Słody wsypane do 18L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 5h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80 + 5L podbicia..

Gotowanie 25 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało:  33,5 L o  BLG 13  . Wydajność: 76 % (4,579 kg cukru / 6 kg słodu). Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda).

 

Data zacierania: 12.04.2017

Data warzenia: 12.04.2017

Przelane do fermentora: 13.04.2017 (godzina ok.8,00 ) 31 L

Drożdże rozsypane na pianę.

 

Butelkowane:

BLG końcowe:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.