Skocz do zawartości

Drożdże do Kolońskiego i BPA


wojtekp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć kolońskie i mam pytanie o drożdże. Po kliku warkach na suchych, chciałbym spróbować płynnych. Zastanawiam się nad nad FM42 Stare Nadreńskie. Czy może polecacie coś innego? Czy gęstwę z takimi drożdżami mogę wykorzystać do Belgian Pale Ale?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób kolońskie, alta,pseudolagera,czy też pszeniczne amerykańskie,można przy pewnej dozie fantazji zrobić wita, BPA ci nie wyjdzie,te drożdże nie mają kompletnie nic z belgijskich klimatów.

 

Tak też myślałem. Ponieważ mam smaka na BPA (ostatnio wyszło zajefajne), trzeba użyć różnych drożdży.

Dzięki

Edytowane przez wojtekp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj. Swoją przygodę z drożdżami płynnymi również zacząłem od tego szczepu. Zrobiłem na nich pseudo Alta, z gęstwy IIPA, a na koniec fermentuje na nich RIS. Są to drożdże dedykowane piwu, które chcesz uwarzyć, więc jak najbardziej do kolońskiego się nadaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.