Jump to content

Drożdże do Kolońskiego i BPA


wojtekp
 Share

Recommended Posts

Witam. W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć kolońskie i mam pytanie o drożdże. Po kliku warkach na suchych, chciałbym spróbować płynnych. Zastanawiam się nad nad FM42 Stare Nadreńskie. Czy może polecacie coś innego? Czy gęstwę z takimi drożdżami mogę wykorzystać do Belgian Pale Ale?

Link to comment
Share on other sites

Zrób kolońskie, alta,pseudolagera,czy też pszeniczne amerykańskie,można przy pewnej dozie fantazji zrobić wita, BPA ci nie wyjdzie,te drożdże nie mają kompletnie nic z belgijskich klimatów.

 

Tak też myślałem. Ponieważ mam smaka na BPA (ostatnio wyszło zajefajne), trzeba użyć różnych drożdży.

Dzięki

Edited by wojtekp
Link to comment
Share on other sites

Witaj. Swoją przygodę z drożdżami płynnymi również zacząłem od tego szczepu. Zrobiłem na nich pseudo Alta, z gęstwy IIPA, a na koniec fermentuje na nich RIS. Są to drożdże dedykowane piwu, które chcesz uwarzyć, więc jak najbardziej do kolońskiego się nadaje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.